Prima dovadă că primatele mari adoptă pui străini, în sălbăticie

Prima dovadă că primatele mari adoptă pui străini, în sălbăticie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alături de cimpanzei, maimuțele bonobo sunt cele mai apropiate rude ale noastre. Iar oamenii de știință au descoperit recent de unde ni s-ar putea trage tendința, nu prea des întâlnită între animale, de a adopta.

Maimuțele bonobo trăiesc în grupuri sociale complexe, unde se îndeplinesc nu doar funcțiile de bază, cum ar fi hrănirea sau împerecherea. Un studiu publicat de jurnalul Scientific Reports arată că femelele acestei specii obișnuiesc nu doar să îngrijească puii altor femele, dar chiar să adopte pui din alte grupuri.

ADVERTISING

Cel puțin două astfel de cazuri au fost identificate recent.

Între femelele din această specie se pot crea legături, de scurtă sau lungă durată. Femelele obișnuiesc să le protejeze pe cele cu pui mici, inclusiv de avansurile nedorite ale masculilor, au observat oamenii de știință, conform IFL Science.

Dacă toate acestea nu sunt noutăți, faptul că două femele dintr-o rezervație din Congo au adoptat pui din alte grupuri reprezintă cu singuranță o premieră. Totul s-a întâmplat în perioada aprilie 2019 – martie 2020.

ADVERTISING

Una dintre mamele adoptive este Marie, o femelă de 18 ani, care avea, la rândul ei, doi pui, dar care a ”înfiat-o” și pe Flora, în vârstă de mai puțin de 3 ani, născută de Fula, o femelă din alt grup, cu care se împrietenise. Nu se știe dacă Fula mai este în prezent în viață.

O poveste similară are Ruby, tot în vârstă de 3 ani, care a devenit fiica adoptivă a lui Chio, o femelă de 52 – 57 de ani. Fiica acesteia a plecat în alt grup, iar Ruby a ajuns în grija lui Chio. Analizele ADN au arătat că cele două nu erau înrudite.

ADVERTISING

Un astfel de comportament, precum cel afișat de cele două femele, ar putea sta la baza pornirii oamenilor de a înfia copii, a declarat Marie-Laure Poiret, de la Durham University, din Marea Britanie, care a luat parte la studiu.

Vezi și Cum se distrează cimpanzeii în carantină: Un fel de Big Brother!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇