Masculii musculițelor de oțet, printre cei mai parșivi parteneri de sex

Masculii musculițelor de oțet, printre cei mai parșivi parteneri de sex

Sunt câteva specii de insecte cu masculi incredibil de șireți, care ar face aproape orice pentru a se asigura că partenerele lor – nici măcar pe termen lung – nu se împerechează cu alții.

Poate cei mai posesivi dintre ei sunt masculii musculițelor de oțet (Drosophila melanogaster, pe numele lor științific), care, în momentul reproducerii, injectează în corpul partenerei, odată cu sperma, și o substanță chimică în stare să le facă pe acestea neatrăgătoare pentru semenii lor.

Mai mult, după cum se arată într-un raport publicat de revista PLOS Genetics, substanța injectată mai are o proprietate: face femelele somnolente – încă o modalitate pentru masculi de a se asigura că acestea nu se împerechează cu alt mascul, și astfel urmașii lor au mai multe șanse, după cum scrie Phys.org.

ADVERTISING

Studiile oamenilor de știință argentineni au arătat că, într-adevăr, femelele cărora li s-a injectat această peptidă se trezesc mult mai târziu decât cele care nu s-au împerecheat. Cu două ore înainte de răsăritul soarelui – momentul în care ar trebui să se trezească – se sculaseră doar virginele, așa au arătat experimentele realizate de cercetători.

Male fruit flies found to transfer chemical to females to induce sleep

Foto: Wikipedia/André Karwath

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇