La apogeu, un oraș cambodgian avea de 10 ori mai mulți locuitori decât Londra

La apogeu, un oraș cambodgian avea de 10 ori mai mulți locuitori decât Londra

Angkor Wat, ridicat cândva în secolul al XII-lea, cel mai mare complex religios din lume, întinzându-se pe o suprafață de patru ori cât a Vaticanului, era, la apogeul său, de 10 ori mai mare decât Londra acelor vremuri și cu mult mai întins decât orice alt oraș din Europa, arată un studiu recent.

Chiar dacă multe construcții din acele timpuri au fost scoase la lumină, nu s-a cunoscut adevărata dimensiune a orașului până acum. Se crede că imensul templu din inima orașului este cea mai mare structură religioasă din întreaga lume.

ADVERTISING

Noile descoperiri și simulări făcute de Dr Sarah Klassen, de la University of British Columbia, și echipa sa arată că circa 700.000 – 900.000 de oameni locuiau acolo în perioada de apogeu a orașului, 1180 – 1300, relatează IFL Science.

Pentru comparație, Londra avea în acea perioadă 80.000 de locuitori. Chiar dacă alte orașe europene erau mai mari, tot nu aveau mai mult de un sfert din populația orașului dispărut.

Probabil era cel mai populat oraș din lume la acel moment, spun oamenii de știință implicați în studiu. Orașul se întindea pe 3.000 de kilometri pătrați, mai notează aceștia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Angkor a fost capitala marelui Imperiu Khmer, care a dominat timp de secole întreaga regiune unde se află astăzi statele moderne Cambodgia, Vietnam, Laos, Thailanda și Myanmar.

Cât despre moartea orașului, și aceasta disputată, în ciuda bogăției sale, ea ar avea drept cauze deteriorarea sistemului de irigații, dar și schimbările climatice dramatice, care au afectat tot sud-estul Asiei. Analizele dendrologice arată fluctuații subite între vreme extrem de uscată și ploi abundente, în timp ce studiile efectuate cu tehnologia lidar arată că o inundație a distrus sistemul de canalizare a orașului.

ADVERTISING

Urmarea: Angkor-ul a intrat într-un declin de pe urma căruia nu și-a mai revenit niciodată.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇