Fiecare nară are propriul simț al mirosului și generează o activitate diferită în creier

Fiecare nară are propriul simț al mirosului și generează o activitate diferită în creier

Fiecare nară are propriul simț al mirosului și comunică cu o regiune diferită din creier, au descoperit oamenii de știință americani.

Practic, fiecare nară culege informații, care sunt apoi prelucrate ”stereo” de către creier, se arată într-un studiu publicat în revista Current Biology de către oamenii de știință de la universitățile din Pennsylvania și Philadelphia, dar și de la Centrul Neurologic Barrow, din Phoenix, SUA.

În cadrul studiului, ei au selectat 10 pacienți care sufereau de epilepsie și care urmau să fie supuși unor intervenții chirurgicale pe creier. Au apelat la aceștia pentru că subiecții aveau deja electrozi poziționați în diferite zone din creier, pentru a le putea fi monitorizată activitatea cerebrală.

ADVERTISING

Pacienții au fost treziți înainte de operație, iar fiecăruia dintre ei i s-au apropiat de fiecare nară, apoi de ambele în același timp, mici recipiente care conțineau diferite esențe cu miros puternic. Rolul pacienților era de a identifica mirosul și de a spune prin ce nară l-au simțit mai bine.

Prin intermediul electrozilor s-a putut observa că mirosul ajunge diferit la creier, chiar când esențele erau apropiate de cele două nări simultan, scrie Medical Express.

Mai mult, mirosul ajunge la două regiuni din creier în momente diferite, atunci când este inhalat, iar cortexul analizează diferit cele două senzații olfactive. Rezultatul este modul în care creierul combină cele două informații, pentru a ajunge la un numitor comun. Este vorba de un sistem similar cu cel auditiv, acolo unde sunetele sunt percepute diferit de fiecare ureche.

ADVERTISING

Nu se știe de ce un astfel de mecanism a fost unul care a ”prins” din punct de vedere evolutiv, de ce a apărut și de ce l-am păstrat. Una dintre supozițiile specialiștilor este că oamenii au dobândit acest mod de percepție a mirosului pentru a se orienta mai bine în spațiu și pentru a identifica mai eficient sursa reală a unui miros.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇