Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Johns Hopkins Medicine a ajuns la concluzia că un simț olfactiv scăzut este asociat cu depresia în cazul vârstnicilor.
În cadrul studiului au fost monitorizați și evaluați peste 2.000 de adulți în vârstă, timp de opt ani, scrie Science Daily.
„Am văzut în repetate rânduri că un simț al mirosului deficitar poate fi un semn de avertizare timpurie a bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson, precum și un risc de mortalitate. Acest studiu subliniază asocierea sa cu simptomele depresive”, a declarat Vidya Kamath, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.
Subiecții au fost adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 70 și 73 de ani, la începutul studiului. La acea vreme, aceștia nu întâmpinau dificultăți semnificative în deplasare, urcarea scărilor sau efectuarea activităților cotidiene.
Cercetătorii i-au evaluat periodic timp de opt ani, atât prin intermediul întâlnirilor față în față, cât și prin apeluri telefonice regulate, la fiecare șase luni. Testele efectuate au inclus evaluarea capacității lor de a detecta anumite mirosuri, depresia și mobilitatea.
La începutul studiului, 58% dintre participanți aveau un simț olfactiv normal, în timp ce 28% aveau un simț olfactiv redus (hiposmie) și 24% suferiseră o pierdere semnificativă a simțului olfactiv (anosmie).
Pe parcursul perioadei de monitorizare, aproximativ 25% dintre participanți au dezvoltat simptome depresive semnificative. După o analiză detaliată, cercetătorii au constatat că cei cu un simț olfactiv redus sau pierdut aveau un risc mai mare de a dezvolta simptome depresive semnificative, în comparație cu cei care aveau un miros normal.
Oamenii de știință au observat că, pe măsură ce simțul olfactiv scădea, simptomele depresive ale persoanei deveneau mai puternice, se arată într-un raport publicat de jurnalul Journal of Gerontology: Medical Sciences.