Două noi minerale au fost descoperite într-un meteorit de 15 tone prăbușit în Africa

Două noi minerale au fost descoperite într-un meteorit de 15 tone prăbușit în Africa

Oamenii de știință au identificat două minerale care nu au mai fost descoperite până acum pe Pământ, într-un meteorit cu o greutate de 15,2 tone căzut în Africa.

Mineralele provin dintr-o mostră de 70 de grame din meteorit, care a fost descoperit în Somalia în 2020 și este al nouălea cel mai mare meteorit descoperit vreodată, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Alberta, scrie CNN.

Chris Herd, curatorul colecției de meteoriți a universității, a primit mostre din roca spațială pentru a o putea clasifica. În timp ce o examina, ceva neobișnuit i-a atras atenția - unele părți ale eșantionului nu erau identificabile la microscop. El a cerut apoi sfatul lui Andrew Locock, șeful Electron Microprobe Laboratory al universității, care are experiență în descrierea noilor minerale.

ADVERTISING

"Chiar în prima zi în care a făcut câteva analize, el a spus: "Ai cel puțin două minerale noi acolo"", a povestit Herd, profesor în cadrul departamentului de științe ale Pământului și ale atmosferei al universității.

Numele unuia dintre minerale - elaliit - provine de la obiectul spațial în sine, care este numit meteoritul "El Ali", deoarece a fost găsit în apropierea orașului El Ali din centrul Somaliei.

Herd l-a numit pe cel de-al doilea elkinstantonit, după Lindy Elkins-Tanton, vicepreședintele Inițiativei Interplanetare de la Universitatea de Stat din Arizona.

ADVERTISING

Ambele minerale noi sunt fosfați de fier. Un fosfat este o sare sau un ester al unui acid fosforic. Meteoritul El Ali din care provin mineralele pare să fi fost trimis în China în căutarea unui cumpărător, a declarat Herd.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇