Descoperire neașteptată într-o toaletă din vremuri biblice, la Ierusalim

Descoperire neașteptată într-o toaletă din vremuri biblice, la Ierusalim

Ierusalimul a fost casa marilor regi din vremuri biblice, dar o nouă cercetare a scos la iveală că până și elita acestei metropole antice era infestată cu paraziți intestinali.

După ce mostre de sedimente dintr-o toaletă antică veche de 2.700 de ani au fost analizate, a devenit limpede că nu doar oamenii de rând ai acelor vremuri aveau această problemă, ci chiar și elitele, relatează IFL Science.

Au fost găsite în interior ouăle a numeroase tipuri de paraziți intestinali, ceea ce sugerează că igiena era una precară chiar și în acest oraș sfânt.

ADVERTISING

Toaleta era un simbol al bogăției și statutului, de care aveau parte doar cei foarte bogați. Probabil așa erau și cei care o foloseau, cu peste 2.000 de ani în urmă.

Găsită într-un complex cândva opulent din Armon Hanatziv, în sudul Ierusalimului, toaleta era înconjurată de ”elemente arhitecturale extraordinare”, se arată într-un raport publicat de International Journal of Paleopathology. Cu toate acestea, oglindește perfect una dintre problemele oamenilor ce trăiau în acea perioadă de la sfârșitul Epocii Fierului.

ADVERTISING

Oamenii ajungeau să aibă intestinele populate cu astfel de paraziți inclusiv din cauza contaminării apei și hranei, dar și a folosirii urinei umane ca fertilizator.

Interesant e că și după atâta vreme, ouăle acestor paraziți încă sunt aproape intacte.

Astfel de viermi intestinali, pe care îi avea inclusiv elita, dădeau dureri abdominale, amețeli, diaree, mâncărimi. Unii erau mai cu seamă periculoși pentru copii, ducând la subnutriție, întârzieri în dezvoltare, afectau sistemul nervos. În cazuri extreme, puteau duce chiar la moarte.

ADVERTISING

Cel mai probabil, oamenii, odată infestați, trăiau cu acești musafiri nepoftiți în corp o viață întreagă. Și nici măcar bogații, cu toaleta lor privată, nu erau scutiți, după cum arată studiul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇