Arheologii din Israel au făcut o descoperire inedită: un inel din aur cu ametist violet, care ar fi fost folosit pentru prevenirea mahmurelii.
Excavată în orașul Yavne, bijuteria antică a fost găsită în zona celui mai mare centru de producere a vinului descoperit până acum. Acesta era funcțional în epoca bizantină, a anunțat Autoritatea pentru Antichități din Israel, conform CNN.
Arheologul Amir Golani a explicat că despre ametist se credea, în acea perioadă, că prevenea efectele nedorite ale consumului exagerat de alcool.
„Multe virtuți au fost atașate acestei bijuterii, inclusiv prevenirea efectului secundar al băutului, mahmureala”, a precizat el.
Inelul a fost descoperit în timpul săpăturilor arheologice derulate în orașul Yavne, situat la 30 de kilometri sud de Tel Aviv. Bijuteria a fost găsită la 150 de metri depărtare de vestigiile unui depozit care conținea amfore.
Situl arheologic a fost datat cu aproximație în secolul al VII-lea, pe la sfârșitul erei bizantine și începutul perioadei islamice timpurii. Arheologii israelieni implicați în proiect nu exclud faptul ca inelul să fie și mai vechi.
„Inelele din aur încrustate cu piatră de ametist sunt cunoscute în lumea romană și este posibil ca inelul descoperit să fi aparținut elitelor care au locuit în oraș încă din secolul al III-lea e.n.”, sunt de părere arheologii.
Amir Golani a precizat că, în trecut, se credea că ametistul are multe alte „virtuți” și conotații religioase, fiind menționat inclusiv în Biblie. Acesta este de părere că inelul, care cântărește 5,11 grame, a aparținut cândva unei persoane „înstărite”. ”Purtarea bijuteriei indica statutul și bogăția ei. Astfel de inele puteau fi purtate atât de bărbați, cât și de femei”, a adăugat el.
Mai mult, este posibil chiar ca inelul să fi aparținut ”proprietarului magnificului depozit, unui maistru sau unui vizitator ghinionist, care l-a scăpat pe jos și și-a pierdut astfel inelul prețios”.
Ametistul nu este singurul remediu antic pentru mahmureală. În 2015, un remediu grecesc antic a fost descoperit într-un papirus vechi de 1.900 de ani, care recomanda purtarea unui colier din frunze de dafin ca „leac pentru durerea de cap în urma beției”.
Și din vechea Mesopotamie datează scrierile unui medic care recomanda o tinctură de lemn dulce, oleandru, fasole, ulei și vin, în cazul în care „un om a băut vin tare și capul îi era afectat”.