Comoară de pe vremea romanilor și primilor creștini, descoperită în Israel (Video)

Comoară de pe vremea romanilor și primilor creștini, descoperită în Israel (Video)

Cercetătorii din Israel au descoperit o adevărată comoară în vechiul port Cezareea, în locul unui naufragiu. Printre obiectele descoperite se află și un inel pe a cărui piatră e desenată o imagine folosită de primii creștini, cu trimitere directă la Iisus.

Concret, pe piatra prețioasă a inelului e gravată imaginea „Păstorului cel bun”, o reprezentare timpurie a lui Iisus, cel care este păstorul cel bun al sufletelor. Gravura îl prezintă ca tânăr cioban, îmbrăcat într-o tunică, ce are pe umeri un berbec sau o oaie.

ADVERTISING

Au fost descoperite și sute de monede romane de argint și bronz din secolul III, dar și monede de argint din secolul XIV, din epoca mamelucă. Se pare că două nave au naufragiat aici, așa explicându-se obiectele din perioade diferite, arată BBC.

Au mai fost descoperite și o figurină de vultur de bronz, clopote pentru a îndepărta spiritele rele, ceramică și o ancoră mare de fier. De asemenea, a fost descoperită o piatră prețioasă roșie, cu o imagine sculptată a unei lire, cunoscută în tradiția evreiască drept „Harpa lui David” și în mitologia greacă drept „Lira lui Apollo”.

ADVERTISING

Cezareea a fost capitala locală a Imperiului Roman în secolul al III-lea, iar portul său a fost un centru cheie pentru activitatea Romei.

Se crede că obiectele găsite sunt lucruri personale ale celor care se aflau la bordul celor două ambarcațiuni. Epavele și încărcăturile lor au fost descoperite împrăștiate la doar patru metri sub apă.

Ancient Roman-era ring bearing ‘Good Shepherd’ symbol discovered in Israeli shipwreck site

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇