Capul unui războinic bizantin, despărțit de corp după ce otomanii i-au capturat fortăreața în timpul secolului al XIV-lea, a uimit oamenii de știință. Aceștia cred că luptătorul avea un maxilar cusut cu aur.
O analiză a maxilarului inferior a dezvăluit că acesta fusese fracturat sever într-un incident anterior, înainte de deces. Un medic talentat a folosit o sârmă, cel mai probabil din aur, pentru a-i coase maxilarul până la vindecare, relatează Live Science.
„Maxilarul a fost rupt în două. Descoperirea maxilarului vindecat, vechi de aproape 650 de ani, este uimitoare pentru că arată acuratețea cu care medicul a reușit să unească două fragmente majore din maxilar”, a explicat Anagnostis Agelarakis, autor al studiului și profesor de antropologie la Universitatea Adelphi din New York.
Războinicul, decapitat de către otomani (doar capul său a fost găsit într-un mormânt, alături de un copil), avea între 35 și 40 de ani atunci când a murit. Cu 10 ani înainte de deces, cel mai probabil în 1373, acesta fusese grav rănit la maxilar.
Sârma cu care a fost cusut maxilarul este demult pierdută, însă oamenii de știință suspectează că aceasta era din aur. Nu există dovezi care să sugereze un aliaj din argint și nici urme de fire din cupru sau bronz.
Citește și A fost reconstituit chipul tatălui faraonului Tutankhamon
„Am văzut că un dinte era pilit, astfel încât acolo unde era înnodată sârmă să nu zgârie obrazul. Este foarte sofisticat și absolut uimitor”, a declarat Agelarakis.
Acest tratament medical excepțional sugerează că războinicul era o persoană foarte importantă.
Vezi și A fost descoperită o mumie total atipică. Modalitatea de împachetare este fără precedent