A fost reconstituit chipul tatălui faraonului Tutankhamon

A fost reconstituit chipul tatălui faraonului Tutankhamon
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O echipă de specialiști a reconstruit digital fața unui vechi rege egiptean care ar putea fi chiar tatăl celebrului faraon Tutankhamon.

Rămășițele acestuia au fost descoperite în 1907, în Valea Regilor din Egipt, în mormântul KV 55, la doar câțiva metri de mormântul lui Tutankhamon.

La mai bine de un secol după descoperirea mormântului, analizele genetice au sugerat că scheletul din interior, denumit bărbatul KV 55, aparține tatălui biologic al regelui Tutankhamon, se arată într-un raport publicat de revista JAMA, citată de Live Science.

Bărbatul din KV 55 s-a dovedit a fi Akhenaton, care a domnit între 1353 – 1335 î.e.n., primul rege care a introdus monoteismul în Egipt.

Reconstrucția a durat mai multe luni, fiind realizată de oameni de știință de la Centrul de Antropologie Legală, Paleopatologie și Cercetare Bioarheologică (FAPAB) din Sicilia. Specialiștii au lucrat împreună cu Cicero Moraes, un portretist criminalist din Brazilia, cunoscut pentru munca sa de reconstrucție 3D a fețelor din trecutul îndepărtat, au anunțat reprezentanții FAPAB.

Spre deosebire de reconstituirile anterioare ale omului din KV 55, noul model omite părul, bijuteriile și alte podoabe, pentru a „se concentra asupra trăsăturilor faciale ale acestui individ”, spun specialiștii.

În timpul reconstrucției feței, cercetătorii au ținut cont de „o cantitate masivă de date”, inclusiv note de la examinările fizice anterioare ale craniului, măsurători detaliate, fotografii la scară și raze X ale scheletului.

Akhenaton a urcat pe tron ca Amenhotep al IV-lea și și-a luat noul nume, care înseamnă „Slujitorul lui Aten”. Apoi a început să desființeze preoția care servea panteonul zeităților din Egipt, pentru a stabili un cult monoteist al lui Aten.

Arheologii l-au găsit într-un mormânt fără decorații. A mai fost găsit și un alt sicriu și borcane canopice, vase în care se țineau organele mumificate, în care se aflau rămășițele unei femei pe nume Kiya, care a fost identificată drept concubina lui Akhenaton.

Corpul din mormântul KV 55 fusese mumificat, însă carnea păstrată de mii de ani s-a dezintegrat în timpul excavării, lăsând în urmă doar scheletul.

Te-ar putea interesa și Chipurile împăraților romani, readuse la viață cu ajutorul inteligenței artificiale

Pe baza obiectelor din mormânt și a sexului scheletului, arheologii au ajuns la concluzia că acesta trebuie să fi fost Akhenaton.

Analiza genetică a sugerat că era fiul lui Amenhotep al III-lea și tatăl lui Tutankhamon. Un raport mai detaliat al reconstrucției va fi publicat în cursul acestui an, au declarat reprezentanții FAPAB.

Vezi și A fost descoperită o mumie total atipică. Modalitatea de împachetare este fără precedent


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇