Chimiștii au obținut un nou tip de albastru natural, complet inofensiv, pentru colorarea alimentelor

Chimiștii au obținut un nou tip de albastru natural, complet inofensiv, pentru colorarea alimentelor

Pigmenții albaștri sunt destul de greu de obținut, pentru că această culoare este extrem de rară în natură. Chimiștii au descoperit acum un tip de albastru cyan, care ar putea fi utilizat ca alternativă la coloranții alimentari sintetici pentru albastru folosiți în prezent.

Culoarea a fost obținută de cercetători de la Universitatea din California, Davis, și de producătorii de alimente Mars Wrigley din varza roșie, o legumă de culoare violet intens. Nuanța de albastru a fost extrasă și izolată din antocianine, relatează IFL Science.

ADVERTISING

În varza roșie se găsește o cantitate mică de antocianină albastră naturală. Astfel, cercetătorii au găsit o modalitate de a transforma alte antocianine din varza roșie în antocianine albastre, folosind enzime special concepute.

Conform studiului publicat în revista Science Advances, noul colorant natural albastru cyan este „aproape identic” cu tipurile de albastru sintetice care se folosesc în prezent, doar că acesta este natural. În plus, poate, totodată, să contribuie la obținerea unor nuanțe de verde mai intense, aducând un plus practic acestei industrii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Găsirea de noi nuanțe de albastru este o problemă veche și spinoasă pentru oamenii de știință. Doi pigmenți de albastru care au fost folosiți în mod regulat în vopselele tradiționale au mari probleme: albastrul de Berlin eliberează cianură, în timp ce albastrul cobalt este și el toxic.

Citește și 30% dintre copiii lumii sunt intoxicați cu plumb, potrivit unei analize de ultimă oră

Alți pigmenți de albastru prezintă probleme pentru mediu sau de durabilitate. Acesta este motivul pentru care chimiștii au fost atât de încântați de această descoperire.

ADVERTISING

Nuanțele de albastru sunt foarte rare în natură. Multe dintre culorile care apar ca albastru sunt, de fapt, roșii și violete.

Albastrul propriu-zis poate fi găsit doar în câteva plante, însă se crede că singurul animal care produce un astfel de pigment este fluturele obrina olivewing (Nessaea obrinus).

Te-ar putea interesa și O ciudățenie de pinguin: galben, ca niciunul altul! Și nimeni nu știe de ce


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇