Acestea sunt cele mai rapide păsări înotătoare. Tot secretul stă în aripi!

Acestea sunt cele mai rapide păsări înotătoare. Tot secretul stă în aripi!

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai rapide păsări înotătoare? Iar răspunsul este, în mod neașteptat, pinguinii. Respectiv pinguinii Gentoo, al căror secret stă în aripile lor unice și sofisticate.

Cercetători de la mai multe universități chineze au vrut să afle ce stă în spatele vitezei lor greu de intuit, iar concluzia a fost că penajul aripilor este principalul factor ce generează forța, după cum arată Earth.com.

Aripile pinguinilor, cunoscute și sub numele de înotătoare, seamănă într-o oarecare măsură cu aripile de avion, dar sunt acoperite cu pene solzoase. Pentru a maximiza eficiența sub apă, și nu în aer, aripile pinguinilor sunt mai scurte și mai plate decât cele ale păsărilor zburătoare.

ADVERTISING

„Capacitatea superioară de înot a pinguinilor de a porni sau frâna, de a accelera sau decelera și de a vira rapid se datorează aripilor pe care le flutură liber. Acestea le permit pinguinilor să se propulseze, să se miște în apă și să-și mențină echilibrul pe uscat”, a declarat autorul studiului, cercetătorul Prasert Prapamonthon.

Departe de a fi doar un studiu care să satisfacă o curiozitate, oamenii de știință spun că aceste constatări pot ghida proiectarea vehiculelor acvatice prin estimarea rapidă a performanței de propulsie fără costuri experimentale sau de calcul ridicate, pornindu-se de la viteza de bătaie a aripilor, viteza de înaintare și unghiul de împingere, determinat de unghiul aripilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇