Trei noi specii de pinguin au fost descoperite recent, iar una pare să fie cea mai mare care a trăit vreodată pe Terra, cântărind la fel de mult ca o gorilă cu spatele argintiu.
Descoperirea a făcut-o un cercetător, Alan Tennyson, de la Muzeul Te Papa Tongarewa, din Noua Zeelandă, care se plimba împreună cu fiul său pe insula South. Atunci a zărit fosilele vechi de 57 de milioane de ani, despre care avea să descopere că aparțin unor specii de pinguini gigantici.
Cea mai mare specie din prezent e pinguinul imperial. Kumimanu fordycei, cum a fost botezată specia cu cei mai mari reprezentanți dintre cele trei, era de trei ori mai mare decât pinguinul imperial, scrie IFL Science.
Dar cum a ajuns la astfel de dimensiuni? Când asteroidul căzut în peninsula Yucatan a ras de pe fața Pământului dinozaurii și nu numai, mamiferele erau încă mici și își duceau traiul pe uscat. Cu reptilele marine de mari dimensiuni dispărute și ele, a fost creată o nișă, pe care pinguinii au umplut-o cu succes, ajungând până la dimensiuni impresionante.
Fosilele găsite nu sunt complete, dar din studiul oaselor, oamenii de știință au concluzionat că pinguinii cântăreau 154 de kilograme. Pentru comparație, pinguinii imperiali, cei mai mari din prezent, au între 22 – 45 de kilograme.
Ținând cont că o singură fosilă din această specie a fost găsită, nici nu se știe dacă e vorba despre un reprezentant cu adevărat mare. Se poate ca membrii speciei să fi fost chiar mai impresionanți de atât, se arată într-un raport publicat de The Journal of Paleontology.