Pinguinul împărat este în pericol de dispariție din cauza schimbărilor climatice

Pinguinul împărat este în pericol de dispariție din cauza schimbărilor climatice

Pinguinul împărat, cel mai mare pinguin din lume, care cutreieră tundra înghețată și mările reci din Antarctica, este expus unui risc grav de dispariție în următorii 30-40 de ani, ca urmare a schimbărilor climatice, a avertizat un expert de la Institutul Antarctic Argentinian (IAA).

Pinguinul împărat naște în timpul iernii antarctice și are nevoie de gheața solidă a mării din aprilie până în decembrie pentru a-și cuibări puii nou-născuți.

Dacă marea îngheață mai târziu sau se topește prematur, familia lui nu își poate finaliza ciclul de reproducere.

ADVERTISING

„Dacă apa ajunge la pinguinii nou-născuți, care nu sunt pregătiți să înoate și nu au un penaj impermeabil, aceștia mor de frig și se îneacă”, a declarat biologul Marcela Libertelli, care a studiat 15.000 de pinguini din două colonii din Antarctica la IAA.

Acest lucru s-a întâmplat la colonia Halley Bay din Marea Weddell, a doua cea mai mare colonie de pinguini împărați, unde timp de trei ani au murit toți puii.

În fiecare august, în mijlocul iernii din emisfera sudică, Libertelli și alți oameni de știință de la Baza Marambio din Argentina, din Antarctica, călătoresc 65 km în fiecare zi cu motocicleta, la temperaturi de până la -40 grade Celsius (-40°F), pentru a ajunge la cea mai apropiată colonie de pinguini împărat.

ADVERTISING

Odată ajunși acolo, ei numără, cântăresc și măsoară puii, adună coordonatele geografice și iau probe de sânge. De asemenea, ei fac analize aeriene.

Viitor sumbru pentru această specie

Constatările oamenilor de știință indică un viitor sumbru pentru această specie dacă nu se atenuează schimbările climatice.

Printre caracteristicile unice ale Împăratului se numără cel mai lung ciclu de reproducere dintre pinguini. După ce se naște un pui, unul dintre părinți continuă să-l poarte între picioare pentru a se încălzi până când acesta își dezvoltă penajul final.

ADVERTISING

„Dispariția oricărei specii este o tragedie pentru planetă”, a spus Libertelli. „Fie că este mică sau mare, plantă sau animal - nu contează. Este o pierdere pentru biodiversitate”.

Dispariția pinguinului împărat ar putea avea un impact dramatic în toată Antarctica, un mediu extrem în care lanțurile alimentare au mai puțini membri și mai puține verigi, a spus Libertelli.

La începutul lunii aprilie, Organizația Meteorologică Mondială a avertizat asupra „temperaturilor din ce în ce mai extreme, odată cu precipitațiile neobișnuite și topirea gheții în Antarctica”, o „tendință îngrijorătoare”, a spus Libertelli, deoarece calota de gheață din Antarctica se diminuează cel puțin din 1999.

Creșterea turismului și a pescuitului în Antarctica a pus, de asemenea, în pericol viitorul Împăratului, afectând krilul, una dintre principalele surse de hrană pentru pinguini și alte specii.

„Este important să existe un control mai mare și să ne gândim la viitor”, a mai spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇