Cum să alegi o tabletă grafică: 5 sfaturi utile

Cum să alegi o tabletă grafică: 5 sfaturi utile

Ești pasionat de desen, studiezi arta sau lucrezi ca designer și vrei să-ți îmbunătățești abilitățile ori să-ți duci proiectele la bun sfârșit fără prea mult efort? În mod sigur ai nevoie de o tabletă grafică pentru a crea artă digitală într-un mod intuitiv. Începător sau profesionist, cu ajutorul unui asemenea dispozitiv poți să descoperi un nou orizont artistic. Tableta grafică elimină necesitatea desenării cu mouse-ul și apropie desenul grafic de procedeul clasic întrucât poți folosi un pix special, ca și cum ai desena cu creionul pe hârtie. Însă, fie că practici desenul artistic sau pe cel tehnic, trebuie să ții cont de anumite lucruri pentru alegerea unei tablete potrivite nevoilor tale:

ADVERTISING

Ai în vedere tipul de tabletă grafică

De regulă, tabletele grafice pot fi împărțite în două categorii în funcție de display. Astfel, poți opta pentru un produs non-display, care funcționează prin conectare USB la calculator și îți permite să desenezi pe suprafața activă a tabletei, dar să vezi liniile pe ecranul calculatorului. Acest dispozitiv necesită adaptare din partea creierului, așa că va trebui să exersezi mult. În schimb, o tabletă grafică ce are ecran este mai ușor de folosit și îți poate fi de ajutor să creezi lucrări înalte calitativ.

Verifică dimensiunea și greutatea dispozitivului

Tableta grafică potrivită pentru tine depinde în mare măsură de modul în care o folosești. Mulți dintre producători exprimă dimensiunea suprafeței de lucru în inch ori în funcție de foile de hârtie, respectiv A5, A4 și așa mai departe. Aceste dispozitive electronice sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni, de la modele foarte mici și până la tablete la fel de mari ca un laptop. Totuși, ține cont că produsele mai generoase sunt grele și voluminoase, iar dacă portabilitatea este importantă pentru tine, vor fi dificil de transportat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acordă o atenție sporită creionului digital

Stylusul este instrumentul digital cu care vei putea să desenezi pe tableta grafică. Ambele produse trebuie să lucreze în tandem, așa că este important să te asiguri că folosești un stylus de calitate. De pildă, o tabletă Samsung cu pen sau creion poate fi utilizată ore în șir pentru desenat întrucât stylusul este ușor și comod de ținut în mână.

Trebuie să știi că există instrumente digitale alimentate cu baterie, mai robuste și puțin incomode pentru persoanele cu mâini mici. De asemenea, stylusurile pot include un acumulator ce se încarcă precum tableta sau pot fi wireless, adică funcționează în baza energiei transferate direct de la tabletă.

ADVERTISING

Ia în considerare sensibilitatea produsului

Află că sensibilitatea reprezintă factorul cheie pentru cât de mult control poți avea asupra liniilor pe care le trasezi. Însă, pentru o tabletă grafică trebuie luate în calcul două tipuri de sensibilitate, la presiune și la înclinare. Prima dintre acestea se referă la o valoare indicată de producător în descrierea dispozitivului, care arată presiunea și controlul asupra liniilor ce vor ieși din creion. Sensibilitatea la presiune îți permite să desenezi linii subțiri sau mai groase, să editezi umbrele și să controlezi gradul de opacitate, intensitatea culorii, amplitudinea instrumentului. O tabletă grafică de calitate are cele mai multe puncte de presiune.

Sensibilitatea la înclinare vizează măsura în care dispozitivul percepe unghiul de înclinare dinte stylus și suprafața de lucru. Majoritatea instrumentelor digitale sunt dotate cu sensibilitate la înclinare, dar dacă vrei doar să desenezi sau să faci schițe digitale, nu ai nevoie de această funcție. Pe de altă parte, când practici caligrafia ori folosești funcția șpaclu, ai nevoie de o tabletă cu o bună sensibilitate la înclinare.

Analizează rezoluția tabletei grafice

În cazul tabletelor grafice rezoluția se măsoară în LPI, adică linii per inch și reprezintă numărul liniilor individuale care pot fi identificate de hardware-ul dispozitivului. Cu cât rezoluția tabletei este mai mare cu atât mișcările stylusului vor fi transpuse mai corect în mișcări pe suprafața de lucru.

O tabletă grafică îți permite să-ți explorezi creativitatea într-un mod mult mai pozitiv, fără frustrarea utilizării cursorului. Totuși, ca să te asiguri că devii un adevărat expert în arta digitală trebuie să alegi un model adecvat nevoilor tale.