Ziua 959 Moscova anunță că a cucerit două sate, oraș făcut praf de ruși. De ce și-a demolat Putin palatul? Orban, tulburat când spunea că Ucraina nu are nicio șansă (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 959</span> Moscova anunță că a cucerit două sate, oraș făcut praf de ruși. De ce și-a demolat Putin palatul? Orban, tulburat când spunea că Ucraina nu are nicio șansă (Video)

În ziua 959 de război, Rusia a anunțat cucerirea altor două sate aflate la nord şi la sud de oraşul Kurahove, unul dintre punctele centrale ale activităţii militare pe frontul de est. Armata ucraineană nu a făcut nicio referire la aceste pierderi.

Rusia a atacat cu drone regiunea Odesa, unde s-au înregistrat cinci răniți. Un alt atac cu drone a avut loc dimineață în orașul Herson, iar un bărbat a fost ucis. Armata ucraineană a precizat că a doborât 21 din cele 22 de drone lansate de Rusia.

Orașul Vovceansk din regiunea Harkov, pe care trupele ruse încearcă din luna mai să-l cucerească, a fost aproape ras de pe fața pământului, așa cum s-a întâmplat și cu alte localități ucrainene care au rezistat atacurilor ruse, precum Bahmut și Mariinka. Imaginile aeriene arată proporțiile dezastrului provocat de luni de bombardamente.

Și apărarea antiaeriană rusă a avut mult de lucru noaptea trecută, aproape 50 de drone ucrainene fiind distruse în mai multe regiuni. Nu au fost raportate victime.

Site-ul rus de opoziție Proekt, care a anunțat că vila din Soci a lui Vladimir Putin a fost demolată, dezvăluie și motivul acestei măsuri radicale: pe locul unde acum se află o groapă va fi ridicată o altă construcție, prevăzută cu un buncăr, pentru că președintele rus se teme de un atac cu drone ucrainene și de o potențială tentativă de asasinare la adresa sa.

Ucraina nu va primi doar avioane F-16 de la aliații săi, ci și avioane franceze de luptă Mirage 2000. Aeronavele vor lua parte la operațiunile de război la primăvară sau, mai sigur, în prima jumătate a anului viitor.

Rusia a furat sute de mii de tone de cereale ucrainene doar prin oraşul-port ocupat Mariupol, din regiunea Donețk, a declarat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. Cu toate acestea, deși a pierdut o mare parte a culturilor și fermelor din est și sud, Ucraina a reușit să exporte, din ianuarie până în septembrie, mai multe cereale decât în tot anul trecut.

ADVERTISING

Viktor Orban a declarat că Ucraina nu poate câştiga războiul cu Rusia pe câmpul de luptă, adăugând că dialogul şi o încetare a focului sunt necesare pentru a salva vieţi. Discursul premierului ungar a fost întrerupt de un politician de opoziţie, care a intrat în sală strigând şi acuzându-l pe Orban că îşi „trădează” ţara, vânzând-o Rusiei şi Chinei.

Iar summit-ul grupului Ramstein, reuniune la nivel înalt ce urmărea să sublinieze sprijinul neclintit pentru Kiev, e sub semnul întrebării după ce Joe Biden şi-a anulat deplasările prevăzute în Germania şi Angola. Germania se aştepta ca 20 de lideri să vină la Ramstein, unde Zelenski urma să-şi prezinte „planul de victorie”.

Situația pe front

  • Rusia anunță că a cucerit două sate - Ministerul rus al Apărării anunţă că forţele sale au preluat controlul asupra a două aşezări din estul Ucrainei, cele mai recente câştiguri în încercarea de a securiza regiunea Donbas. Satele Zolota Nîva şi Zorîane Perșe au fost aduse sub controlul Rusiei. Comunităţile au o populaţie estimată la câteva sute de locuitori fiecare. Cele două sate se află la nord şi la sud de oraşul Kurahove, unul dintre punctele centrale ale activităţii militare pe frontul de est. Relatările oficiale ucrainene nu au făcut nicio referire la pierderea satelor. Statul Major ucrainean a recunoscut, însă, că sectorul Kurahove a fost scena celor mai grele lupte de pe frontul de est. Statul Major General s-a referit ultima dată, duminică, la Zolota Nîva ca fiind unul dintre cele două sate care au fost supuse unei serii de atacuri ruseşti.
  • Atacuri cu drone în Odesa, Poltava și Herson - Un atac cu dronă comis de forţele ruse în regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, s-a soldat cu rănirea a cinci persoane şi avarierea unui bloc. Guvernatorul Oleh Kiper a declarat că atacul a cauzat un incendiu într-o clădire în construcţie. Focul s-a extins şi a afectat ferestrele şi faţada blocului de 9 etaje. Potrivit Kievului, forţele ruse au lansat şi trei rachete balistice asupra regiunii Poltava, situată în centrul Ucrainei. Guvernatorul acestei regiuni, Filip Pronin, a afirmat că atacul a avariat un obiectiv industrial, fără a se înregistra răniţi. Infrastructura civilă nu a fost afectată. Un alt atac cu drone a avut loc dimineață în orașul Herson, iar un bărbat a fost ucis, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale. Forțele Aeriene ale Ucrainei au precizat că a doborât 21 din cele 22 de drone lansate de armata rusă marţi noaptea, iar una s-a întors în Rusia.
  • Cum arată acum Vovceansk - Trupele ruse încearcă din luna mai să cucerească orașul Vovceansk din regiunea Harkov. Aproximativ 18.000 de oameni trăiau aici înainte de începerea războiului. Orașul a fost aproape ras de pe fața pământului, așa cum s-a întâmplat și cu alte localități ucrainene care au rezistat atacurilor ruse, precum Bahmut și Mariinka. "Vovceansk nu mai există. N-a mai rămas nimic. Doar praf", au scris autorii imaginilor, Konstantin și Vlada Liberov, care au vizitat orașul distrus de ruși.
  • Rușii și-au doborât "superdrona" - O dronă rusească de luptă S-70 a fost doborâtă sâmbătă de un avion Su-57 care o escorta deasupra regiunii Donețk într-un zbor de test. Ucrainenii au recuperat epava și au început să o examineze. Detalii AICI.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Aproape 50 de drone distruse - Apărarea antiaeriană rusă a distrus azi-noapte 47 de drone lansate din Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Moscova. Oficialităţile locale nu au raportat victime. Circa 24 de drone au fost doborâte în regiunea Briansk din sud-vest, vecină cu Ucraina, iar celelalte în regiunile Belgorod, Kursk, Rostov şi Krasnodar şi în Marea Azov. Vasili Golubev, guvernatorul regiunii Rostov din sudul Rusiei, a informat că fragmente căzute într-o zonă virană au declanşat un incendiu, care a fost stins imediat. Aleksandr Bogomaz, guvernatorul din Briansk, a comunicat, fără a se referi la eventuale daune, că serviciile de urgenţă acţionează în locuri unde au s-au prăbuşit resturi de drone. Un depozit cu muniție a fost atacat în această regiune, a anunțat Andrei Kovalenko, șeful Centrului de Combatere a Dezinformării.
  • Ucrainenii presează în Kursk - Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene menţin o presiune suficientă asupra trupelor ruse în regiunea Kursk din Rusia. „Luptele continuă acum în regiunea Kursk pentru a treia lună şi menţinem presiunea necesară asupra Rusiei în acest sector”, a spus Zelenski, după o întâlnire cu comandanţii de rang înalt ai armatei.
  • De ce și-a demolat Putin palatul - Clădirea principală a reședinței lui Putin de la Soci a fost demolată pentru a face loc unei alte construcții, prevăzută cu un buncăr, întrucât președintele rus se teme de un atac cu drone ucrainene și de o potențială tentativă de asasinare la adresa sa, relatează site-ul rus de opoziție Proekt. Imaginile din satelit publicate arată o groapă imensă pe locul clădirii de pe domeniul din Soci, pe care Putin nu l-a mai vizitat de șapte luni, de teama atacurilor aeriene ale Ucrainei. În ultimii ani, Putin venea frecvent în palatul extravagant în stil sovietic, în care îl așteptau numeroase dotări de lux și unde a primit personalități din străinătate, între care președintele american George Bush, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și premierul britanic David Cameron. Se spune că în vila demolată Putin avea un birou identic cu cel de la Kremlin pentru ca în timpul pandemiei să se simtă ca la Moscova. Potrivit sursei citate, el și-a abandonat și reședința privată de 1,2 miliarde dolari din Gelendjik din regiunea Krasnodar Krai, un palat și mai somptuos care are cinema, cazinou, bar și club de noapte și sub care se află o structură subterană de 16 etaje cu buncăre și tuneluri, unele ducând spre o plajă privată ca "ieșire de siguranță".
Как война напугала Путина и изменила его привычки? Видео ко дню рождения президента | Проект.Детали
  • Kremlinul neagă că Trump ar fi vorbit cu Putin - Kremlinul a negat, miercuri, relatările jurnalistului american Bob Woodward potrivit căruia Donald Trump a vorbit cu Vladimir Putin de până la şapte ori după ce a părăsit la Casa Albă. Întrebat dacă Putin şi Trump au vorbit la telefon, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu, nu este adevărat”. În cartea sa „War” („Război”), Bob Woodward relatează că la un moment dat, la începutul anului 2024, Trump i-a ordonat unui consilier să plece din biroul său de la reşedinţa din Florida, Mar-a-Lago, pentru a putea purta o convorbire telefonică privată cu Putin, potrivit rezumatului cărţii publicat de Washington Post. Cartea citează, de asemenea, un consilier neidentificat al lui Trump care susţine că Trump ar fi vorbit cu Putin de până la şapte ori de când Trump a părăsit Casa Albă, în 2021. Campania lui Trump a respins afirmaţiile lui Woodward şi a declarat că ceea ce scrie în carte a fost „inventat”. Woodward scrie, de asemenea, că Trump, în timpul mandatului, i-a trimis lui Putin teste de Covid-19 pentru uzul său privat, în pandemie.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ucrainenii vor avea Mirage la primăvară - Cel mai devreme din martie, dar cu siguranță în prima jumătate a anului viitor, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor lupta cu avioane franceze Mirage 2000 împotriva Rusiei, a declarat ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, potrivit Bulgarian Military. Piloții ucraineni sunt instruiți în prezent la o bază din Nancy, a spus ministrul, adăugând că avioanele vor fi echipate cu rachete aer-sol. El nu a menționat dacă aeronavele vor fi trimise într-un singur lot sau în mai multe. Președintele Emmanuel Macron a anunțat în iunie planul de transferare a avioanelor Mirage 2000-5 către Kiev, anticipând că instruirea piloților ar dura cinci-șase luni, iar livrarea aparatelor ar putea începe până la sfârșitul acestui an. Potrivit publicației La Tribune de Dimanche, Franța ar putea ceda Kievului până la șase avioane de luptă. Acestea îi vor permite Ucrainei să efectueze atacuri mai eficiente asupra țintelor ruse, inclusiv asupra celor de pe teritoriul Rusiei, profitând de sistemele superioare de război electronic ale avioanelor franceze comparativ cu rivalul rusesc Su-24. Experții notează însă că integrarea Mirage 2000-5 în forța aeriană a Ucrainei implică și provocări de ordin logistic și de mentenanță, pe care Kievul trebuie să le rezolve.
Mirage 2000 | The last king of the Mirage dynasty
  • Moscova continuă să fure cereale - Rusia a furat peste 180.000 de tone de cereale ucrainene doar prin portul ocupat Mariupol, din regiunea Donețk, a declarat premierul ucrainean Denîs Șmîhal, citat de Kyiv Independent. Până la jumătatea anului trecut, Rusia a furat aproximativ șase milioane de tone de grâne recoltate din teritoriile ucrainene ocupate. Deși a pierdut o mare parte a culturilor și fermelor din est și sud, Ucraina a reușit să exporte, din ianuarie până în septembrie, aproape 100 de milioane de tone. "Cu alte cuvinte, am exportat în nouă luni mai mult decât tot anul trecut", a spus Șmîhal.
  • Orban e convins că Ucraina nu poate învinge pe front - Ucraina nu poate câştiga războiul cu Rusia pe câmpul de luptă, a declarat premierul ungar Viktor Orban, care a adăugat că dialogul şi o încetare a focului sunt necesare pentru a salva vieţi. Anterior, ministrul său de Finanţe anunţase că Budapesta va întârzia până după alegerile prezidenţiale din SUA momentul reînnoirii sancţiunilor UE împotriva Rusiei, ceea ce blochează aprobarea finală pentru un împrumut al G7 de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. „Nu vrem să blocăm nimic, vrem doar să-i convingem pe liderii europeni să-şi schimbe strategia (privind Ucraina), deoarece strategia actuală nu funcţionează”, a spus Orban. „Suntem transparenţi, facem ceea ce spunem. Şi credem că în domeniile în care nu există sancţiuni între UE şi Rusia, în mod firesc, am dori să avem relaţii economice normale cu Rusia”, a continuat el. Orban i-a acuzat pe unii colegi occidentali de „ipocrizie” invocând petrolul şi gazele pe care aceştia le-au cumpărat din Rusia, dar nu a spus care sunt aceste ţări. Discursul lui Orban a fost întrerupt pentru scurt timp de un politician din Coaliţia Democratică (DK), partid de opoziţie, care a intrat în sală strigând şi acuzându-l pe Orban că îşi „trădează” ţara, vânzând-o Rusiei şi Chinei. El a fost escortat afară de forţele de securitate.
  • Summit-ul de la Ramstein e incert - Preşedintele american Joe Biden şi-a anulat deplasările prevăzute în Germania şi Angola, o lovitură dată planurilor pentru un summit al grupului Ramstein, o reuniune la nivel înalt ce urmărea să sublinieze sprijinul neclintit pentru Kiev. Grupul Ramstein, care îi reuneşte pe donatorii de arme ai Ucrainei, urma să se întâlnească la cel mai înalt nivel în marja vizitei de stat a lui Biden în Germania din 10-13 octombrie. Dar Casa Albă a declarat că Biden îşi amână călătoria, pentru a se ocupa de pregătirile pentru uraganul Milton şi de eforturile de ajutorare după trecerea uraganului Helene, care luna trecută a ucis peste 200 de persoane. Casa Albă a adăugat că încă se lucrează la modul în care evenimentul de la Ramstein va funcţiona, Biden şi cancelarul german Olaf Scholz urmând să aibă o discuţie. Germania se aştepta ca 20 de lideri să vină la Ramstein, unde Zelenski urma să-şi prezinte „planul de victorie”, pe care îl descrie ca fiind nişte paşi clari şi specifici pentru o încheiere justă a războiului.
  • Zelenski are summit în Croaţia - Între timp, Zelenski a sosit miercuri în Croaţia, pentru a participa la un summit Ucraina-Europa de Sud-Est menit să arate „sprijinul regiunii pentru poporul ucrainean” şi să ofere ajutor militar trupelor care fac faţă ofensivei ruse pe frontul din est. Summit-ul de la Dubrovnik va reuni şefi de stat, prim-miniştri şi miniştri de Externe din 12 ţări, inclusiv din România. Mai sunt aşteptaţi lideri din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Slovenia şi Turcia. Cu această ocazie, ar putea fi anunţate noi acorduri de cooperare militară.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇