Ziua 958 Vine cea mai grea iarnă. SBU l-a arestat pe ideologul Kremlinului. Borrell își frământă creierul. Lituania face pe Robin Hood

<span style="color:#990000;">Ziua 958</span> Vine cea mai grea iarnă. SBU l-a arestat pe ideologul Kremlinului. Borrell își frământă creierul. Lituania face pe Robin Hood
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 958 de război, Ucraina a anunțat că Rusia a lovit încă o navă care transporta cereale, în portul Odesa. Este a doua navă lovită în doar două zile.

Forțele ruse au ajuns în împrejurimile orașului Torețk, de pe frontul de est al Ucrainei. Orașul se află pe linia frontului de 10 ani, fiind aproape de teritoriile ucrainene cucerite de separatiștii susținuți de Rusia în 2014. Căderea sa i-ar permite Moscovei să obstrucționeze rutele logistice cheie ale Kievului, inclusiv drumul Pokrovsk-Kosteantînivka.

Rusia a desfășurat în această dimineață 16 nave în Marea Neagră, între care șapte transportoare de rachete de croazieră Kalibr, a transmis Statul Major al armatei ucrainene.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) l-a arestat pe Dmitro Cistilin, unul dintre ideologii Kremlinului care a susținut invadarea Ucrainei. Are și cetățenie ucraineană și riscă închisoarea pe viață pentru trădare.

Pe de altă parte, un tribunal rus a ordonat arestarea a doi jurnalişti italieni, aflaţi în prezent în afara Rusiei, acuzaţi că au trecut ilegal frontiera din Ucraina în regiunea Kursk în timpul invaziei forţelor ucrainene. Cei doi reporteri au fost incluşi pe lista persoanelor căutate de Rusia şi riscă până la cinci ani de închisoare.

Efectivele ruse ar putea fi sprijinite pe front și de trupe nord-coreene. Phenianul poate trimite soldați în Ucraina, a spus ministrul sud-coreean al Apărării. El a confirmat și relatările presei ucrainene, potrivit căreia mai mulți militari nord-coreeni veniți la schimb de experiență în teritoriile ocupate de ruși au fost uciși într-un atac cu rachetă.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, "îşi frământă creierul" pentru a găsi o formulă care să permită depăşirea blocajului pe care doar Ungaria îl menţine cu privire la plata a 6 miliarde de euro pentru sprijin militar destinat Ucrainei. În acest context, noul secretar general al NATO, Mark Rutte, spune că Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022.

ADVERTISING

Iar Vilniusul dă un exemplu Rusiei: vameșii lituanieni au descoperit pantaloni militari de camflaj, plase de camuflaj pentru mascarea armelor în trenurile de călători care circulau dinspre enclava rusă Kaliningrad către Moscova. Toate echipamentele au fost confiscate și trimise Ucrainei ca ajutor militar.

Evoluții pe front

  • Două nave cerealiere, lovite în Marea Neagră - O rachetă rusească a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa din sudul Ucrainei, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci membri ai echipajului, în al doilea atac de acest fel în tot atâtea zile. Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, a declarat că cele două nave au fost avariate în centrul de export de cereale din Marea Neagră, fără a oferi detalii cu privire la starea vaselor. Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a scris pe Telegram că bărbatul ucis în ultimul atac era un lucrător portuar, iar cei cinci răniți sunt cetăţeni străini. Viceprim-ministrul Oleksii Kuleba a identificat nava ca fiind Optima, care sosise la Odesa cu câteva ore înainte de atac. Duminică, a fost lovită o altă navă, în portul Pivdennîi. Este vorba de nava Paresa, sub pavilion Saint Kitts şi Nevis, care avea o încărcătură de 6.000 de tone de porumb.
  • Rusia a ajuns într-un alt oraș-cheie - Forțele ruse au ajuns în împrejurimile orașului Torețk, aflat pe linia de front din estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană. „Situația e instabilă, luptele au loc literalmente la fiecare intrare (în oraș). Rușii au intrat în periferia estică a orașului”, a spus un purtător de cuvânt. Reuters notează că Rusia avansează spre Torețk din august, cucerind sat după sat cu ajutorul infanteriei. Torețk se află pe linia frontului de 10 ani, fiind este aproape de teritoriile ucrainene cucerite de separatiștii susținuți de Rusia în 2014. De atunci, a devenit o ancoră a fortificațiilor Kievului. Căderea Torețk, spun analiștii militari ucraineni, ar permite Moscovei să obstrucționeze rutele logistice cheie ale Kievului, inclusiv drumul Pokrovsk-Kosteantînivka.
  • Nave cu rachete în Marea Neagră - Rusia a desfășurat în această dimineață 16 nave în Marea Neagră, între care șapte transportoare de rachete de croazieră Kalibr cu o capacitate totală de tragere de până la 48 de rachete. Ieri erau doar patru astfel de nave în Marea Neagră, a transmis Statul Major al armatei ucrainene. În Marea Azov nu există niciun vas rusesc de război, a precizat sursa citată de Ukrainska Pravda.
  • Răniți în Harkov - Un atac al rușilor asupra zonei industriale a orașului Harkov s-a soldat cu 21 de răniți, între care și un adolescent de 16 ani. 17 persoane au fost internate în spital, a anunțat guvernatorul Oleh Sîniehubov. El a adăugat că infrastructura orașului a fost avariată, dar nu a oferit detalii, relatează Kyiv Independent. În oraș s-au auzit mai multe explozii și a izbucnit un incendiu, a anunțat primarul Ihor Terehov.
  • Atac criminal la Dnipro - Cel puţin trei civili au fost ucişi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului Dnipro (centru-est). "Trei persoane au fost ucise. Potrivit informaţiilor preliminare, alte 18 au fost rănite, între care o fată de 14 ani", a declarat guvernatorul regional Serguid Lyssak. Atacul a afectat un centru comercial şi o benzinărie, a afirmat, la rândul său, preşedintele adunării regionale, Mykola Loukachuk, denunţând un "atac masiv". "Trei rachete de croazieră Iskander-K trase de la sol, patru rachete ghidate X-59 şi cinci drone Shahed" au fost lansate de Moscova, a indicat pe Telegram comandamentul ucrainean al armatei aerului, explicând că "11 ţinte" au fost doborâte.
  • Drone doborâte - Forțele ruse au lansat noaptea trecută, din Crimeea, două rachete balistice Iskander-M asupra regiunii Odesa. De asemenea, 19 drone lansate din regiunea rusă Primorsko-Akhtarsk au vizat mai multe regiuni ucrainene. Apărarea aeriană a reușit să distrugă 18 drone în Odessa, Nikolaiev, Dnipropetrovsk, Vinița și Ternopil, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Mai multe apartamente dintr-un bloc din orașul Ciornomorsk au fost avariate, iar un incendiu a izbucnit într-o clădire administrativă, a anunțat Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin își etalează armele nucleare - Ministerul rus al Apărării a anunțat că a desfășurat lansatoarele autonome ale rachetelor Yars din Novosibirsk, Siberia, pe rutele de patrulare de luptă. Agenția de știri TASS a publicat o înregistrare video a sistemelor de lansare pentru rachetele balistice intercontinentale Yars (ICBM). Imaginile arată armele care sunt scoase dintr-un depozit și transportate pe o șosea. Detalii AICI.
  • Moscova vrea să pună mâna pe doi jurnalişti italieni - Un tribunal rus a ordonat arestarea a doi jurnalişti italieni, aflaţi în prezent în afara Rusiei, acuzaţi că au trecut ilegal frontiera din Ucraina în timp ce realizau reportaje în timpul invaziei forțelor ucrainene în regiunea Kursk. În ultimele săptămâni, Rusia şi-a intensificat investigaţiile cu privire la o duzină de jurnalişti străini acuzaţi că au intrat în Rusia în timpul avansului armatei ucrainene în regiunea Kursk. Luni, un tribunal din regiune a cerut extrădarea lui Simone Traini şi Stefania Battistini, doi jurnalişti de la televiziunea publică italiană RAI. "După ce au trecut ilegal frontiera în Rusia, Simone Traini şi Stefania Battistini au călătorit într-un vehicul al forţelor armate ucrainene spre oraşul Soudja", a acuzat instanţa. Acest orăşel rusesc se află la aproximativ zece kilometri de frontieră şi este sub control ucrainean. Cei doi jurnalişti au fost incluşi pe "lista celor căutaţi" de Rusia şi vor fi plasaţi în arest preventiv înaintea unui eventual proces de extrădare. Cei doi reporteri riscă până la cinci ani de închisoare, în conformitate cu codul penal.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ideologul invaziei, extrădare din R.Moldova - Ucraina anunţă arestarea unui ruso-ucrainean, Dmitro Cistilin, care colabora cu serviciile secrete ruse, considerat un agent de influenţă al Kremlinului. El este acuzat de ”înaltă trădare” în Ucraina, cu privire la faptul că a fost unul dintre ”ideologii” invaziei ruse în serviciul Kremlinului. Bărbatul, care a plecat din Ucraina înaintea invaziei ruse în februarie 2022, a fost arestat în Republica Moldova şi a fost extrădat apoi către Ucraina ”în weekend”. Dmitro Cistilin este acuzat de ”înaltă trădare” în favoarea Rusiei şi de faptul că a ”justificat” războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Riscă închisoarea pe viaţă, anunţă într-un comunict SBU.
  • Coreea de Nord poate să trimită trupe în Ucraina - Coreea de Nord poate să trimită soldați în Ucraina pentru a sprijini Rusia, a spus marți ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-Hyun, în parlamentul de la Seul, potrivit agenției de știri Yonhap. "Întrucât Rusia și Coreea de Nord au semnat un tratat reciproc asemănător unei alianțe militare, posibilitatea unei astfel de desfășurări este foarte ridicată", a explicat ministrul. Întrebat despre o relatare recentă a presei ucrainene, conform căreia militari nord-coreeni au fost uciși și răniți în apropierea orașului Donețk, Kim a spus că acest lucru este, probabil, adevărat. Interfax-Ucraina a relatat vineri, citând o sursă din informațiile militare, că un grup de soldați nord-coreeni a sosit în zonele ocupate de Moscova în Ucraina pentru schimb de experiență cu partea rusă. Șase militari nord-coreeni au fost uciși și trei răniți într-un atac cu rachetă. "Credem că au fost răniți și morți printre militarii nord-coreeni din Ucraina", a spus Kim, potrivit Politico. Coreea de Nord a furnizat Rusiei cantități mari de obuze de artilerie și rachete balistice pentru războiul din Ucraina. Phenianul și Moscova au semnat un pact mutual de apărare în timpul vizitei lui Vladimir Putin în Coreea de Nord, la începutul anului.
  • Lituania a confiscat echipamente rusești și le-a dat Ucrainei - Vameșii lituanieni au descoperit pantaloni militari de camuflaj, plase de camuflaj pentru mascarea armelor în trenurile de călători care circulau dinspre enclava rusă Kaliningrad către Moscova între 27 septembrie și 2 octombrie, relatează publicația Delfi. Autoritățile de la Vilnius cred că materialele erau destinate forțelor militare ruse din Ucraina. Toate echipamentele au fost confiscate și trimise Ucrainei ca ajutor militar. Un alt incident pe ruta feroviară Kaliningrad-Moscow a avut loc săptămâna trecută, când un vagon al unui tren oprit la vamă la granița dintre Lituania și Belarus avea litera Z, simbolul forțelor ruse care au invadat Ucraina, iar un alt vagon avea o inscripție în care Vilnius era numit "oraș rusesc". Regiunea Kaliningrad este un teritoriu rus puternic înarmat situat între Marea Baltică și țările NATO Polonia și Lituania. Autoritățile lituaniene controlează segmentul de cale ferată de pe teritoriul național care face legătura între enclavă, Rusia și Belarus.
  • Cu Ucraina, la Putin - Kamala Harris a declarat într-un interviu la CBS că nu s-ar întâlni cu Vladimir Putin dacă Ucraina nu ar fi, de asemenea, reprezentată. „Nu bilateral fără Ucraina, nu. Ucraina trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte viitorul Ucrainei”, a spus Harris, întrebată dacă s-ar întâlni faţă în faţă cu liderul rus pentru a negocia încetarea războiului. Ea a reiterat și criticile la adresa politicilor rivalului său Donald Trump cu privire la Ucraina, descriindu-le drept o „capitulare”.
  • Borrell îşi frământă creierul - Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că "îşi frământă creierul" pentru a găsi o formulă care să permită depăşirea blocajului pe care doar Ungaria îl menţine cu privire la plata a şase miliarde de euro pentru sprijin militar destinat Ucrainei. "Ne frământăm creierul pentru a încerca să găsim o soluţie care să evite acest blocaj oarecum absurd, pentru că avem şase miliarde pe care le-au pus statele membre, sunt în cutie şi nu le putem folosi pentru a sprijini efortul militar al Ucrainei, deoarece există este o ţară care se opune", a declarat Josep Borrell.
  • Avertismentul lui Rutte - Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat noul secretar general al NATO, Mark Rutte, care a îndemnat aliaţii Kievului să sporească sprijinul oferit acestuia în războiul cu Rusia. "Rusia continuă să desfăşoare lovituri cu rachete asupra infrastructurilor energetice esenţiale ale Ucrainei (…), care s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei" ruse, a spus Rutte, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Alexander Stubb.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇