Trump îl atacă pe Zelenski, folosind retorica Rusiei: Ucraina nu există!

Într-o serie de evenimente electorale, fostul președinte american a anunțat că odată cu întoarcerea lui la Casa Albă, ajutorul militar pentru forțele Kievului va înceta și le va cere celor implicați în conflict să ajungă la o înțelegere. Dar această decizie e descrierea exactă a obiectivului militar al lui Putin, care astfel va rămâne cu teritoriile ocupate prin forță și crimă, în timp ce pacea din Europa va fi alungată pentru multă vreme.
Trump îl atacă pe Zelenski, folosind retorica Rusiei: Ucraina nu există!

Pe parcursul vizitei lui Volodimir Zelenski în SUA, Donald Trump a pornit un atac furibund la adresa președintelui ucrainean, preamărind forța militară a Rusiei.

În timpul declarațiilor de presă care au avut loc cu ocazia întâlnirii dintre cei doi, la Trump Tower din New York, fostul președinte american a declarat că se înțelege foarte bine cu Putin, dar și cu liderul ucrainean. Zelenski a adăugat că ar dori ca Trump să aibă o relație mai bună cu țara sa, ultimul comentând că pentru un tango sunt necesare două persoane, sugerând că îl preferă pe Putin. 

IntalnireTrumpPutinNewYorkSeptembrie2024
UN DIALOG NU PREA AMICAL. Zelenski a reușit să se întâlnească, în turneul său american, și cu Donald Trump, deși acesta din urmă a refuzat inițial – Sursa: Fox News/ You Tube

În cel puțin trei evenimente electorale consecutive, liderul republican a spus că America a dat prea mulți bani pentru susținerea armatei Kievului, că în cazul în care va deveni președinte va opri acest ajutor și va aduce pacea.

Înainte de plecarea în SUA, la Adunarea Generală a ONU de la New York, Zelenski a anunțat că-și dorește să aibă o întâlnire cu Donald Trump, dar multă vreme evenimentul a fost incert. În final a avut loc, iar Trump a spus că în timpul mandatului său a vorbit cu Zelenski la telefon, iar acesta a avut o poziție cinstită față de el.

ADVERTISING

Realegerea președintelui Trump ar fi un dezastru pentru națiunea noastră… încă patru ani de președinție Trump ar afecta iremediabil democrația noastră

Scrisoare deschisă, semnată de peste 200 de foști oficiali republicani

Atacurile lui Trump la adresa regimului politic de la Kiev și laudele aduse lui Putin au apărut și în campania electorală din SUA, acolo unde candidatul Partidului Republican a anunțat public că nu va susține Ucraina în cazul în care câștigă alegerile, iar de cealaltă parte, Kamala Harris, candidata Partidului Democrat, a anunțat că va continua să finanțeze efortul de război al lui Zelenski până când Putin va fi învins și securitatea Europei îmbunătățită.

UN General Assembly in New York - Trump meets Zele
MAȘINAȚIUNILE LUI TRUMP. Prima întâlnire dintre Zelenski și Trump a avut loc în septembrie 2019, atunci când ultimul era președintele SUA și făcea presiuni pe conducerea Ucrainei să-i ofere date compromițătoare despre fiul lui Biden, care a lucrat pentru un consorțiu energetic din această țară - Foto: Hepta.ro

O relație specială

Cele două poziții politice au făcut ca balanța dintre Ucraina și Rusia să fie înclinată într-o parte sau alta de alegerile din SUA.

De asemenea, au apărut și mai multe semne de întrebare în legătură cu relația specială dintre Trump și Putin. Fostul președinte american nu l-a criticat niciodată pe liderul rus, deși acesta e acuzat de crime de război de procurorii Tribunalului Penal Internațional, iar un judecător a emis un mandat de reținere pe numele liderului de la Kremlin.

Donald Trump a fost anchetat în trecut pentru legăturile sale cu Rusia, scăpând de demitere doar cu ajutorul senatorilor republicani, majoritari la acea vreme (2016-2020) în camera superioară a Congresului american.

Japan G20 Summit
SINGUR CU PUTIN. Trump a fost mereu un mare admirator al lui Vladimir Putin. În august 2019, îl primea cu brațele deschise pe liderul rus la o întâlnire misterioasă, care a provocat un mare scandal pentru că a durat câteva ore și niciun consilier american nu a participat - Foto: Hepta.ro

Dar mai mulți membrii ai echipei sale, în frunte cu șeful campaniei electorale, Paul Manafort, au fost puși sub acuzare și au ajuns la închisoare.

Comentatorii politici consideră că recentele atacuri ale lui Trump la adresa Ucrainei sunt un indiciu al disperării lui Putin, decis să-și folosească aliații pentru a compromite de urgență ajutorul american oferit Kievului.

„O posibilă interpretare a atacurilor nejustificate ale lui Trump la adresa lui Zelenski este că Putin, stăpânul său, se găsește într-o situație disperată, astfel încât îl forțează pe Trump să dea totul, chiar dacă asta l-ar costa pierderea alegerilor”, a explicat economistul Anders Aslund, specializat pe Rusia, într-o postare pe rețeaua X, fostă Twitter.

Și, într-adevăr, virulența criticilor lui Trump arată mai mult ca o campanie comandată de Kremlin, ideile expuse de fostul președinte american, fiind comune cu cele promovate de agenții de propagandă a Rusiei.

„Ucraina a dispărut”, a anunțat Donald Trump într-unul din discursurile sale de campanie, reluând ideea lui Vladimir Putin că Ucraina nu este un stat, istoric făcând parte din Rusia.

O parte dintre republicani nu-l susțin pe Trump și nici pe Putin

Atacurile lui Trump la adresa lui Volodimir Zelenski arată a fi sinucigașe și dintr-o altă perspectivă.

Sunt mulți republicani, votanți ai lui Donald Trump, care consideră că Putin a declanșat războiul în mod gratuit, având o agendă ascunsă, aceea de a rămâne la putere și de a controla resursele Rusiei.

Biden And Zelensky Meet - Washington
CONDIȚII DE UTILIZARE A RACHETELOR. Volodimir Zelenski a fost primit de Joe Biden la Casa Albă, care i-an oferit bani și arme, dar nu și aprobarea de a trage cu rachete americane pe teritoriul Rusiei - Foto: Hepta.ro

În SUA încă există o puternică mișcare conservatoare, venită pe linia moștenirii lui Ronald Reagan, președintele SUA 1980-1988, a cărui politică anti-comunistă a avut un rol determinant în prăbușirea Uniunii Sovietice.

În situația unei curse electorale atât de strânse, migrarea câtorva sute de mii de voturi spre Kamala Harris poate reprezenta exact diferența dintre victorie și înfrângere.

„…cei care am lucrat pentru președintele George W. Bush, regretatul senator John McCain și fostul guvernator Mitt Romney ne-am reunit pentru a ne avertiza colegii republicani că realegerea președintelui Trump ar fi un dezastru pentru națiunea noastră… încă patru ani de președinție Trump ar afecta iremediabil democrația noastră”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de peste 200 de republicani.

Cu 40 de zile înainte de alegeri, Kamala Harris este favorită să câștige, dar diferența față de Donald Trump rămâne foarte mică, sub trei procente la nivel național, iar în statele cheie se situează în marja de eroare a sondajelor.

De ce se grăbește Putin?

Volodimir Zelenski, în importanta sa călătorie în SUA, nu a obținut de la Joe Biden aprobarea de a folosi rachetele cu rază lungă de acțiune americane pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei, așa cum și-a dorit.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky in Washingt
ZÂMBETE PE MARGINEA PRĂPASTIEI. Destinul politic al lui Zelenski și soarta Ucrainei depind de victoria Kamalei Harris în alegerile din noiembrie - Foto: Hepta.ro

Planul de pace propus de președintele ucrainean va fi discutat în continuare cu administrația SUA, dar aprobarea lui va fi făcută de Kamala Harris în situația în care va câștiga alegerile.

Aceste propuneri făcute de Trump sunt aceleași cu cele ale lui Putin. … Ele nu sunt soluții pentru pace, ci sunt unele de capitulare, ceea ce este periculos și inacceptabil.

Kamala Harris, declarație după întâlnirea cu Volodimir Zelenski

În schimb, Zelenski a obținut un ajutor militar de 8 miliarde de dolari, 6 în marja finanțării de 60 de miliarde votate de Congres și o suplimentare de 2 miliarde.

Vestea proastă pentru Putin e că în acest moment, bugetul militar al Ucrainei se apropie de cel Rusiei, prin investițiile și contribuțiile democrațiilor occidentale.

Și acesta fiind unul dintre motivele pentru care liderul de la Kremlin își dorește încheierea rapidă a conflictului prin păstrarea teritoriilor cucerite, realizând că pe termen lung poate pierde.

Pentru Ucraina urmează o perioadă grea. Forțele ruse vor presa pe frontul de est pentru a controla întreaga regiune Donețk, în timp ce supraviețuirea politică a lui Zelenski și cauza țării sale vor depinde total de rezultatul alegerilor din SUA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇