Câți câini a capturat ASPA în preajma Lacului Morii, în prima zi după ce Ana Oroș a murit sfâșiată

Câți câini a capturat ASPA în preajma Lacului Morii, în prima zi după ce Ana Oroș a murit sfâșiată

Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a capturat duminică 14 câini în zona din apropierea Lacului Morii. Acolo, sâmbătă dimineața, Ana Oros a murit sfâșiată de o haită de câini, după ce s-a îndepărtat de aleea de lângă lac și s-a abătut pe terenul viran.

„Au fost cazați la adăpostul ASPA Bragadiru. Toți fără microcip. 4 dintre aceștia fac parte din grupul celor identificați ieri pe câmp, fiind tranchilizați de la distanță. Acestora le-au fost prelevate probe de către polițiști pentru a se stabili dacă sunt cei care au atacat ieri dimineață.

Restul câinilor, printre care și un metis de amstaff, au fost ridicați de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roșu, Calea Giulești, str. Fântâna Domnească. Sunt câini ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă. În acest sens, vom sesiza poliția”, a transmis ASPA, într-o postare pe Facebook.

Acțiunea de astăzi de la Lacul Morii s-a finalizat cu capturarea a 12 adulți și 2 pui, care au fost cazați la adăpostul...

Publicată de ASPA București pe Duminică, 22 ianuarie 2023

Iată și celelalte detalii de la ASPA:

ADVERTISING

Acțiunea a început dimineață și s-a încheiat după ce s-a întunecat, echipajele ASPA fiind coordonate în teren de directorul general ASPA, Georgiana Preda și de directorul general adjunct, Cătălina Trănescu, fiind însoțite de medicii veterinari Ovidiu Roșu și George Radu. Câmpul unde s-a petrecut tragicul eveniment este foarte mare, fiind întins pe o suprafață de kilometrii, un teritoriu greu de acoperit. Însă având stații walkie talkie, membrii echipajelor ASPA și medicii veterinari Ovidiu Roșu și George Radu s-au coordonat și au capturat cei 4 câini prin tranchilizare.

Având în vedere informațiile care circulă în spațiul public, dorim să facem câteva precizări:

ADVERTISING

În cursul anului 2022, ASPA a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 1700 de câini. La nivelul conducerii ASPA, nu a existat niciun moment în care activitatea ASPA de capturare să fie oprită sau restricționată. Echipajele ASPA au program de marți până sâmbătă în intervalul orar 08.00-22.00, dar acționează oricând în situații de urgență. Numărul de telefon pentru sesizări disponibil NON STOP este 021/9844.

Cei mai mulți câini capturați în 2022, au fost ridicați de pe raza sectorului 6:

Sectorul 6 – 381

Sectorul 5 – 358

Sectorul 2 – 285

Sectorul 4 – 268

Sectorul 3 – 238

Sectorul 1 – 150

Din aprilie 2022 și până în prezent au fost ridicați din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima acțiune în zonă fiind realizată la data de 18.01.2023.

ADVERTISING

Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre.

ASPA capturează câinii de pe domeniul public, însă capturarea nu rezolvă cauza, nu oprește sursa de câini. ASPA nu are competențe în cazul proprietăților private, nu poate pătrunde pe acestea fără acordul proprietarilor, nu poate verifica deținătorii de animale, nu poate aplica sancțiuni.

Peste 6000 de câini și pisici au fost sterilizați anul acesta în cadrul campaniilor de sterilizări gratuite ale ASPA. 9000 de imobile au fost vizitate și aprox. 31000 de pliante informative au fost distribuite în campania de informare. Și în acest moment ASPA desfășoară o campanie de sterilizări gratuite pentru câini cu deținător.

Polițiștii locali și polițiștii naționali au atribuții și competențe pentru verificarea proprietarilor de câini cu privire la microciparea și sterilizarea acestora sau cu privire la împrejmuirea proprietăților private astfel încât câinii să nu mai intre sau să iasă de pe acestea.

Prin urmare, pentru a proteja cetățenii este nevoie de un efort comun al tuturor autorităților cu rol în gestionarea populației de câini fără stăpân.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇