Ziua 909 Boom - încă un pod distrus? Flăcări de trei zile în Rostov. Belarus mută trupele la graniță

<span style="color:#990000;">Ziua 909</span> Boom - încă un pod distrus? Flăcări de trei zile în Rostov. Belarus mută trupele la graniță

În ziua 909 de război, Ucraina controlează peste 1.250 de kilometri pătrați și 93 de localități în regiunea rusă Kursk.

Unul dintre podurile de pontoane construite de Rusia peste râul Seim nu mai este vizibil în imaginile din satelit, iar în zonă a fost detectat fum, ca după o explozie.

Pe de altă parte, apărarea aeriană a distrus 28 din cele 31 de rachete și drone lansate noaptea trecută de Rusia. La Kiev, a fost declanșată alerta aeriană a 41-a oară în august, dar toate rachetele au fost doborâte înainte de a ajunge în capitală.

Rușii au bombardat noaptea trecută o unitate industrială din regiunea Ternopil, un rezervor de combustibil fiind incendiat.

Trupele Moscovei se concentrează acum pe sectorul de front Pokrovsk, unde în fiecare zi au loc peste 60 de lupte.

Armata rusă a revendicat capturarea localității Niu-Iork (New York) din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei după ce anterior surse din unitățile ucrainene de la fața locului anunțaseră că încă se aflau pe poziții. Rușii continuă să avanseze și acum au în vizor o nouă localitate din acest sector al frontului.

În schimb, în regiunea rusă Rostov un depozit de petrol este de trei zile în flăcări după un atac cu drone ucrainene, iar zeci de pompieri au fost răniți în urma exploziilor rezervoarelor cuprinse de flăcări.

La granița de nord a Ucrainei sunt mișcări noi de trupe ale Belarusului.

Iar Lituania a început construirea unei baze care va adăposti mii de militari germani, în prima desfășurare permanentă în străinătate a armatei germane de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Veste bună din Danemarca, care oferă un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, în valoare de 115 milioane de dolari. Ţara nu se opune folosirii de echipamente militare daneze în incursiunea din Kursk.

ADVERTISING

Evoluții în Kursk

  • Boom - încă un pod de pontoane distrus? - Unul dintre cel puțin două poduri de pontoane construite de Rusia peste râul Seim din regiunea Kursk nu mai este vizibil în imaginile din satelit, iar în zonă a fost detectat fum. Vestea vine la scurt timp după ce Ucraina a lovit cel de-al treilea și ultimul pod staționar peste râu în districtul Gluşkovsky, amenințând că va întrerupe liniile de aprovizionare rusești în zonă. După ce a studiat imagini înregistrate de sateliții NASA, Radio Free Europe transmite că podul de pontoane construit de armata rusă între Zvannoe și Gluşkovo – cele două așezări care au găzduit două dintre podurile fixe vizate – nu mai este vizibil. Filmările au înregistrat, de asemenea, fum care se ridica la 500 de metri de locul anterior al pontonului, provenit „probabil de la o explozie”. Forțele ruse au început să creeze puncte de trecere mobile, peste râul Seim, în urma atacurilor ucrainene împotriva podurilor fixe. Un alt pod de pontoane, construit la est de Gluşkovo, era încă vizibil aseară.
  • Ucraina controlează 93 de localități din Rusia - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele ucrainene controlează peste 1.250 kmp și 93 de așezări în regiunea rusă Kursk. Zelenski le-a cerut aliaților europeni permisiunea de a folosi armele pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. El a explicat că lipsa acestei permisiuni a fost principalul motiv pentru care Ucraina nu a putut opri avansarea trupelor Moscovei în est. "Conceptul naiv, iluzoriu, al așa-ziselor linii roșii cu privire la Rusia, care a dominat evaluarea războiului de către unii parteneri, s-a prăbușit în aceste zile undeva lângă Sudja", a spus el, într-un mesaj adresat ambasadorilor țărilor aliate. Sudja este un oraș de graniță, din regiunea Kursk a Rusiei, aflat în prezent sub control ucrainean.
  • De ce americanii au aflat despre incursiune după ce a avut loc - Armata Ucrainei a pregătit operațiunea Kursk în mare secret față de aliații occidentali. Generalul Sîrskîi și-a ținut planurile ascunse, împărtășindu-le doar cu un grup foarte strâns de generali și oficiali din securitate. A vorbit cu președintele singur, fără personalul său. Aliații occidentali au fost, de asemenea, lăsați în mod deliberat în întuneric. Detalii AICI.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Drone și rachete doborâte - Rusia a lansat noaptea trecută 26 de drone Shahed și cinci rachete asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 28 din cele 31 de ținte aeriene, a anunțat locotenent-generalul Mîkola Oleșciuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene. Țintele au fost neutralizate în regiunile Kiev, Dnipropetrovsk, Nikolaiv, Herson, Viniția, Hmelnîțkîi, Kirovohrad, Sumî și Cernigău. În regiunea Kiev a fost declanșată alerta aeriană (a 41-a oară în august). Orașul a fost atacat cu rachete pentru a cincea oară în această lună, dar toate țintele aeriene au fost anihilate înainte de a ajunge în zona capitalei, fără a se înregistra victime.
  • Incendiu uriaș într-o fabrică atacată de ruși - Rușii au bombardat noaptea trecută o unitate industrială din regiunea Ternopil, un rezervor de combustibil fiind incendiat. Incendiul era sub control la ora 6:20 și nu s-au înregistrat victime. Ucrainenii care locuiesc în zonă au fost rugați să stea în case.
  • Rușii se concentrează pe Pokrovsk - Peste 60 de lupte pe zi se dau pe frontul din Pokrovsk, unde trupele ruse își concentrează acum atacurile. În ultimele 24 de ore au avut loc 158 de confruntări armate pe toată linia frontului, din care 63 doar în Pokrovsk, a transmis marți dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
  • Moscova anunță că a capturat New York-ul - Armata rusă a revendicat marți capturarea localității Niu-Iork (New York) din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, prezentată ca o importantă platformă logistică a trupelor ucrainene, transmite AFP. "Grupul Centru (…) a eliberat Novgorodskoie (numele rusesc al New York, n. red.), una din cele mai mari localităţi ale aglomerării Toreţk şi centru logistic important strategic", a indicat Ministerul Apărării în raportul său zilnic. Anterior, surse din cadrul unităților ucrainene care luptă în Niu-Iork au declarat pentru Ukrainska Pravda că încă își apără pozițiile din partea nordică a localității, singura zonă pe care rușii nu o controlau. "Forțele noastre sunt în Niu Iork, păstrând apărarea. Controlăm cam 20% (din oraș). Rușii avansează grație unui număr mare de rezerve. Noi îi omorâm, dar ei tot vin. Din păcate, noi nu avem atâtea rezerve", a spus o sursă din cadrul Brigăzii 53. După ce au ocupat în doar două luni mare parte din Niu-Iork, rușii vizează acum următoarea localitate, Nelipivka, scrie publicația menționată.
  • Rușii au distrus un MLRS fals - Un sistem de lansare a rachetelor de artilerie al trupelor ucrainene pe care Rusia a susținut că l-a distrus era, de fapt, o imitație foarte reușită produsă de o companie cehă. Potrivit bloggerului ceh Praise the Steph, rușii au lovit o imitație gonflabilă M270, realizată de firma cehă Inflatech, al cărei slogan este "Arta războiului e înșelăciunea", scrie Kyiv Post. Potrivit sursei citate, momelile fabricate de Inflatechs sunt de mărime naturală, autopropulsate și montate pe platforme mici, urmărite și controlate prin radio și GPS, ceea ce le permite să simuleze mișcarea limitată a vehiculului. Detalii AICI
  • Un soldat rus a spionat pentru Ucraina și și-a rănit comandantul - Un soldat rus care a dezertat a realizat acțiuni de spionajși și-a rănit comandantul cu o grenadă, a anunțat marți serviciul de informații al armatei ucrainene, GUR, într-o conferință de presă. Soldatul în vârstă de 24 de ani, cu numele de cod "Silver", a contactat grupul de voluntari Legiunea pentru Libertatea Rusiei după ce a dezvăluit mai multe crime de război comise de unitatea și de comandanții săi. El a oferit apoi informații secrete despre localizarea trupelor ruse și planurile de operațiuni militare. Ulterior, în urma unor neînțelegeri cu comandantul, militarul a aruncat o grenadă într-un puț de ventilație în care dormea acesta. Ofițerul a fost rănit, dar soldatul nu știe cât de grav. "Silver" a fugit și s-a întâlnit cu membrii legiunii ucrainene, iar acum urmează un program de instruire pentru a lupta în această unitate, relatează The Kyiv Independent.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Un depozit de petrol arde de trei zile - Un depozit de petrol din regiunea Rostov, lovit de drone ucrainene, continuă să ardă de trei zile. Incendiul a izbucnit sâmbătă dimineața, după ce apărarea aeriană a doborât mai multe drone ucrainene în orașul Proletarsk, a declarat guvernatorul regiunii, Vasili Golubev. "Până acum, 41 de pompieri au fost spitalizați. 18 dintre ei au necesitat îngrijire extinsă, iar cinci sunt la terapie intensivă", a scris oficialul luni după-amiază pe Telegram, precizând că eforturile de stingere a incendiului continuă, la mai bine de o zi după atac. O înregistrare video postată de canalul de Telegram Ostorozhno Novosti a surprins o nouă explozie care s-a produs în depozit, relatează The Moscow Times. "Ne-am ars nițel aici", răsună o voce dintr-o stație radio. Armata ucraineană a anunțat că atacul a vizat depozitul de petrol și combustibil Kavkaz. Proletarsk se află la aproximativ 250 km de granița cu Ucraina și la circa 350 km de zonele controlate de forțele ucrainene.

Alte informații relevante

  • Belarus mută trupele la granița cu Ucraina - Belarus a suplimentat efectivele de apărare aeriană și de aviație la granița sa cu Ucraina, a anunțat generalul Andrei Lukianovici, comandantul Forțelor de Apărare Aeriană ale Belarusului. Acesta a menționat că au fost aduse la graniță aeronave, rachete antiaeriene și unități radar, relatează Kyiv Independent. Ucraina nu a confirmat încă afirmațiile lui Lukianovici.
  • Lituania construiește o bază pentru militarii germani - Lituania a început construirea bazei care va adăposti mii de militari germani. Baza trebuie să fie gata în trei ani. Va fi prima desfășurare permanentă în străinătate a armatei germane de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Baza militară care va găzdui până la 4.000 de militari germani şi va fi finalizată până la sfârșitul anului 2027, potrivit Sky News. Șeful Apărării Lituaniei, Raimundas Vaiksnoras, a estimat că va cheltui peste un miliard de euro. Baza va fi situată lângă capitala Vilnius, care se află la aproximativ 240 km de granița cu Rusia și la 19 km de Belarus, un susținător ferm al Kremlinului. Lituanienii susțin că apariția unității militare va oferi „liniște populației și îi va descuraja pe ruși”. Baza germană a fost concepută și pentru a apăra Europa în cazul unui atac rusesc, mai susțin inițiatorii proiectului.
  • Ajutor din Danemarca bun pentru Kursk - Guvernul danez a anunțat acordarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 115 milioane de dolari, menit să susțină obiectivele de apărare pe termen scurt și lung ale Kievului. Fondurile vor fi folosite pentru achiziția de echipament militar nou produs de industria ucraineană de apărare și de la partenerii externi, potrivit MAE danez. Este cel de-al 20-lea pachet de ajutor militar pe care Copenhaga îl oferă Ucrainei de la declanșarea războiului. Ministrul Lars Lokke Rasmussen a declarat că țara sa nu se opune folosirii de echipamente militare daneze în incursiunea din Kursk. "Autoapărarea poate implica pătrunderea pe teritoriul inamic. Dacă țintești infrastructura sau facilități militare ale părții atacatoare, atunci acest lucru este în linie perfectă cu regulle războiului", a subliniat el.
  • Nouă întâlnire a grupului de contact - Ministrul apărării al SUA, Lloyd Austin, a invitat Grupul de contact pentru Ucraina la o nouă reuniune la baza aeriană americană de la Ramstein, din vestul Germaniei, informează DPA. Cea mai mare bază aeriană americană din afara Statelor Unite a anunţat marţi că întâlnirea va avea loc în ziua de 6 septembrie. La reuniune, miniştrii apărării şi oficiali militari plănuiesc să discute din nou despre un sprijin sporit pentru Ucraina. Din Grupul de contact fac parte în jur de 50 de state. La fel ca la reuniuni anterioare, la întrunire au fost invitate şi ţări care nu sunt membre ale NATO.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇