Ziua 899 Instalație strategică a Gazprom, sub control ucrainean. Barcă de patrulare rusă, distrusă cu drona. Cine face curățenie în Kursk (Video)

<span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;">Ziua 899</span></span> Instalație strategică a Gazprom, sub control ucrainean. Barcă de patrulare rusă, distrusă cu drona. Cine face curățenie în Kursk (Video)

În ziua 899 de război aflăm că ruşii au trimis în Kursk trupele speciale însărcinate să „curățe” zona de străpungere și să împingă forțele ucrainene înapoi peste graniță.

În plus, autoritățile ruse au decis o așa-numită „operațiune de combatere a terorismului” la granița regiunilor Kursk, Briansk și Belgorod, ca răspuns la incursiunea Ucrainei, care presupune printre altele monitorizarea convorbirilor telefonice ale rezidenților și restricționarea circulației vehiculelor și a pietonilor.

Analiza experţilor militari americani de la ISW arată că un mare convoi militar rus care aducea trupe de rezervă în regiunea Kursk a fost atacat şi nimicit de ucraineni. În convoi erau 14 camioane care transportau militari pe o autostradă, iar mulți dintre ei au murit.

Pe de altă parte, ucrainenii au postat imagini video din orașul Sudja, unde o instalație strategică a Gazprom este controlată de Brigada 61 Mecanizată a Ucrainei.

Iar agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) anunţă că a folosit o dronă navală Magura cu care a distrus o barcă de patrulare rusă KS-701 Tuneţ și a avariat încă trei ambarcațiuni rusești în Crimeea ocupată.

Tot astăzi, preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut, în discursul său video, că există acţiuni desfăşurate de armată „pentru a muta războiul pe teritoriul agresorului”, în condiţiile în care până acum oficialii de la Kiev au păstrat tăcerea în legătură cu incursiunea trupelor ucrainene.

În Ucraina, bilanţul atacului de la centrul comercial din orașul Kostiantînivka, regiunea Donețk (la 13 km de linia de luptă activă din estul ţării), a urcat la 14 morţi şi 43 de răniţi.

ADVERTISING

Pe de altă parte, bărbatul condamnat pentru uciderea opozantului rus Boris Nemțova fost eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina.

La nivel de ajutor extern, americanii au anunţat un nou pachet de asistenţă militară în valoare de 125 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include rachete Stinger, muniţie de artilerie şi sisteme antiblindat. Iar Rusia va primi sute de rachete Fath-360 și alte rachete balistice din Iran.

Incursiunea din Kursk

  • Convoi militar atacat - Sursele ruse susțin că forțele ucrainene au înaintat mai la est în regiunea Kursk, dar probabil că nu mai operează atât de departe la nord sau la vest, arată analiza ISW a evoluţiei frontului. În schimb, trupele ucrainene au lovit un convoi militar rus la est de Râlsk. Imaginile geolocalizate arată consecințele atacului și camioane rusești distruse de-a lungul unei autostrăzi. Surse ruse și ucrainene susţin că în convoi erau 14 camioane care transportau militari de rezervă, destinaţi să întărească forțele ruse în regiunea Kursk și că lovitura probabil a ucis mulți dintre ei. Un clip realizat de pe ecranul unei drone ucrainene arată patru rachete lovind o coloană de peste o duzină de vehicule militare rusești parcate pe marginea drumului.
  • De unde aduce Rusia trupe şi cine face curăţenie - Armata rusă pare să se bazeze pe unitățile existente deja în zona de frontieră și pe forțele disponibile în spate, majoritatea fiind unități formate din recruți și forțe neregulate, pentru a aborda incursiunea ucraineană în curs de desfășurare în Kursk. În aceste condiţii, comandamentul militar rus nu ar fi nevoit să redistribuie în regiunea atacată forțele din alte direcții operaționale, în aşa fel încât să perturbe operațiunile ofensive din estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a trimis sisteme suplimentare de rachete cu lansare multiplă (MLRS), artilerie și vehicule grele pe șenile, pentru a consolida forțele din raionul Sudja. Forțele speciale Speţnaz și SSO au fost însărcinate să „curățe” zona de străpungere și să împingă forțele ucrainene înapoi peste granița internațională.
  • Videoclip din Sudja, de lângă Gazprom - Trupele ucrainene au postat imagini video, susținând că se află în orașul Sudja din regiunea rusă Kursk. Militarii spun în videoclip că „totul este calm în oraș” și că o instalație strategică a Gazprom este controlată de Brigada 61 Mecanizată a Ucrainei. Unul dintre foștii militari ai Brigăzii 61 a confirmat autenticitatea clipului pentru Ukrainska Pravda, filmat la periferia de vest a Sudja, unde se află instalația Gazprom, la doi kilometri de centrul orașului. Ministerul rus al Apărării a recunoscut ieri că forțele sale luptau cu armata ucraineană la periferia orașului Sudja.
  • Operațiune antitero - Autoritățile ruse au introdus o așa-numită „operațiune de combatere a terorismului” la granița regiunilor Kursk, Briansk și Belgorod, ca răspuns la incursiunea Ucrainei, care înregistrează câștiguri pe teritoriul Rusiei. Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a introdus noi măsuri restrictive în cele trei regiuni, inclusiv monitorizarea convorbirilor telefonice ale rezidenților și restricționarea circulației vehiculelor și a pietonilor. Alte măsuri includ relocarea temporară a rezidenților, precum și „protecția ordinii publice” definită în mod vag.
  • Evacuări masive - Peste 76.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele aflate în regiunea rusă Kursk, a anunțat Ministerul local pentru situaţii de urgenţă, citat de agenţia de presă rusă TASS, informează Reuters. „Instituţiile statului iau măsuri suplimentare pentru a garanta securitatea cetăţenilor, menţinerea ordinii publice şi consolidarea apărării antiteroriste a instalaţiilor", a menţionat guvernul rus.
  • Zelenski recunoaște - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut, în discursul său video de sâmbătă seara, că există acţiuni desfăşurate de armată „pentru a muta războiul pe teritoriul agresorului”, în condiţiile în care până acum oficialii de la Kiev au păstrat tăcerea în legătură cu incursiunea trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, care se desfăşoară deja de cinci zile. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte operaţiuni de pe front

  • Supermarket distrus cu racheta - Atacul de la centrul comercial din orașul Kostiantînivka, regiunea Donețk (la 13 km de linia de luptă activă din estul Ucrainei), s-a soldat cu 14 morţi şi 43 de răniţi. „Teroriștii ruși au lovit un supermarket obișnuit și un oficiu poștal”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Nici o situație de pe câmpul de luptă nu poate justifica țintirea civililor”, a declarat şi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin. Guvernatorul regional ucrainean, Vadîm Filashkin, a precizat că Rusia a folosit o rachetă aer-sol Kh-38. Au fost avariate și case, magazine și multe mașini.
  • Barcă de patrulare distrusă în Crimeea - O dronă navală Magura operată de agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) a distrus o barcă de patrulare rusă KS-701 Tuneţ și a avariat încă trei ambarcațiuni rusești în Crimeea ocupată. Atacul a avut loc în apropiere de satul Chornomorske de pe coasta de nord-vest a Crimeii, potrivit HUR. Tipul celor trei ambarcațiuni avariate este încă în curs de stabilire. Acesta nu este primul atac ucrainean de succes asupra ambarcațiunilor rusești de mare viteză Tuneţ, folosite pentru patrulare și logistică. HUR a declarat că a distrus două bărci și a avariat alte două lângă coasta Crimeii în luna mai.
  • Criminalul lui Nemţov e pe front - Un bărbat condamnat pentru uciderea politicianului rus de opoziţie Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare după ce a semnat un contract pentru a se alătura operaţiunii militare din Ucraina. Nemţov, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal în 2015, în timp ce traversa un pod din apropierea Kremlinului. „Eskerkhanov a semnat un contract cu Ministerul Apărării în martie 2024, a fost graţiat şi apoi eliberat din colonia sa penală", a relatat TASS, citând o sursă din cadrul organelor de aplicare a legii. „El a mers la una dintre unităţile de asalt şi acum execută misiuni de luptă în zona de operaţiuni militare.
  • Platformă de gaze offshore, distrusă - Marina și serviciile de informații militare ale Ucrainei au atacat și deteriorat o fostă platformă de gaze offshore utilizată de forțele ruse în Marea Neagră, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al marinei, citat de Reuters. „Ocupanții au folosit această locație pentru spoofing GPS pentru a face navigația civilă periculoasă. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Dmytro Pletenchuk pe Facebook. El a postat o înregistrare video făcută noaptea care arată o explozie pe o platformă offshore și incendiul care a urmat. El a declarat că, cu o jumătate de zi înainte de atac, forțele ruse au staționat echipamente și personal militar pe platformă. „Nu erau civili acolo. Platforma nu își îndeplinea funcțiile normale”, a declarat Pletenchuk.
ADVERTISING

Ajutor extern de ambele părţi

  • Statele Unite au anunţat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 125 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include rachete Stinger, muniţie de artilerie şi sisteme antiblindat. Asistenţa militară ar fi a zecea tranşă de echipament pentru Ucraina de când preşedintele Joe Biden a semnat o lege de suplimentare a bugetului de securitate naţională, în aprilie.
  • Rusia va primi sute de rachete Fath-360 și alte rachete balistice din Iran în viitorul apropiat, în urma unui acord semnat în decembrie 2023 între Moscova și Teheran, au dezvăluit surse pentru Reuters, care precizează şi că zeci de militari ruși se antrenează în prezent pe sistemul de rachete Fath-360 în Iran.

Alte informații relevante

  • Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!” inscripționat pe bani - Banca Centrală a Ucrainei a început să adauge sloganul naţional "Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!" pe toate noile bancnote emise înaintea Zilei Independenţei ţării, care va fi sărbătorită pe 24 august, relatează agenţia DPA. Banii nu sunt doar o măsură a valorii şi un mijloc de plată, ci şi un simbol al Statului, prin urmare „pentru a onora tenacitatea poporului nostru şi pentru a marca acest moment de cotitură în formarea naţiunii ucrainene în care noi trăim astăzi, adăugăm pe toate bancnotele sloganul nostru care pot fi auzit în toată lumea" în timp ce continuă războiul provocat de invazia rusă, a declarat vineri guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei, Andrii Pishnîi. Acest slogan se va regăsi în colţul din dreapta-sus al bancnotelor monedei grivna, care în rest rămân neschimbate. Astăzi, "Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!" este salutul oficial al forţelor armate ucrainene şi este adesea folosit în viaţa de zi cu zi.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇