Pace prin forță? De ce a lansat Ucraina un atac transfrontalier asupra Rusiei

Pace prin forță? De ce a lansat Ucraina un atac transfrontalier asupra Rusiei

Când Kievul a lansat un atac transfrontalier în regiunea Kursk din Rusia, la granița cu Ucraina, întrebarea multor experți militari a fost: „De ce?”

Una dintre cele mai mari probleme pe câmpul de luptă din Ucraina este numărul de trupe. Rusia are mai mulți soldați și se apropie din ce în ce mai mult de orașul Pokrovsk din estul ucrainean.

Așadar, trimiterea a sute de soldați ucraineni în Rusia este, să spunem, contraintuitivă în ochii unora. Dar nu a tuturor, comentează BBC.

„Nu a fost întâmplător. Este clar că face parte dintr-un plan clar”, a spus expertul în război Kostantin Maşoveţ, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

Și Mihailo Jirokov, analist militar, este de acord. El a declarat pentru BBC că Rusia a fost forțată să redistribuie acolo niște trupe din prima linie din estul Ucrainei.

„Dacă te uiți la rapoartele oficiale, au fost mult mai puține bombe rusești aruncate în zona Donețk. Asta înseamnă că aeronavele care le transportă sunt acum în altă parte, în Rusia”, a spus el.

Este extrem de puțin probabil ca prin această incursiune Ucraina să caute să ocupe teritoriul Rusiei, dar dacă atragerea forțelor ruse a fost un obiectiv, acesta a fost rapid realizat.

ADVERTISING

Istoria recentă ar putea juca și ea un rol. Rusia a lansat o ofensivă transfrontalieră majoră în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei. Avansul pare să fi încetinit după ce SUA au dat Ucrainei permisiunea de a-și folosi rachetele asupra țintelor din interiorul Rusiei.

Temerile ucrainene cu privire la un atac similar în regiunea de nord Sumî au crescut în ultimele trei luni.

Având în vedere îngrijorările constante ale Occidentului cu privire la escaladarea războiului, este posibil să se fi acordat un fel de permis pentru o operațiune de această dimensiune pe pământul rus.

ADVERTISING

În general, foarte puțini oficiali ucraineni de rang înalt vorbesc despre acest atac. Biroul președintelui a transmis: „Fără comentarii, încă”.

Mai multe întrebări decât răspunsuri

Deși incursiuni similare au mai avut loc, este prima dată când forțele ucrainene din prima linie au fost folosite în acest fel.

Canalele militare rusești au raportat rapid incursiunea care a implicat sute de trupe și mai multe atacuri cu rachete și drone. Oficialii locali au fost, de asemenea, prompţi în anunțarea victimelor și evacuărilor și a fost declarată stare de urgență.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut chiar că trupele sunt redistribuite în direcția Sudja, un oraș din regiunea Kursk.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a numit atacul „barbar” și „terorist”.

Până ieri, Rusia a capturat în mod constant teritorii în timp ce depășea numeric forțele ucrainene. Acum, mai are la ce să se gândească.

Asaltul este deja prezentat de Kremlin ca o dovadă a motivului pentru care ar trebui să continue războiul - o invazie pe care o consideră încă „defensivă”.

„Există mai multe întrebări decât răspunsuri la evenimentele din regiunea Kursk”, sugerează analistul militar Mihailo Jirokov.

În mod clar, pentru Ucraina, dacă va bloca sau chiar împiedica Rusia să organizeze un atac major în nordul său, va vedea că această operațiune merită.

„Cu cât se exercită mai multă presiune asupra agresorului care a adus războiul în Ucraina, cu atât pacea va fi mai aproape”, a spus preşedintele Zelenski.

„Pace prin forţă.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇