Kursk este o regiune situată la nord-est de granița Ucrainei. Cu două zile în urmă au început să apară informații despre o operațiune a militarilor ucraineni pe teritoriul Rusiei.
Oficialii de la Kiev au păstrat tăcerea în legătură cu luptele aflate în desfășurare, iar datele despre amploare, despre obiective și armamentul folosit au fost puține, venite din surse ruse, multe fiind postări ale unor bloggeri făcute pe Telegram.
Până în momentul în care Vladimir Putin nu a convocat Consiliul de Securitate, incursiunea ucrainenilor a fost percepută ca o operațiune punctuală, de mică anvergură, cu scopul de a schimba percepția opiniei publice în legătură cu înfrângerile din Donbas, unde forțele ucrainene fac pași înapoi în fața presiunii ruse.
„…regimul de la Kiev a întreprins o nouă provocare pe scară largă, trăgând fără discernământ cu diferite tipuri de arme, inclusiv rachete, în clădiri civile, case de locuit și ambulanțe”, a declarat Vladimir Putin, în întâlnirea Consiliului de Securitate, citat de agenția de presă TASS.
Remarca lui Putin care a caracterizat operațiunea Kievului ca fiind de amploare a făcut ca informațiile venite din regiunea Kursk, Rusia, să fie atent urmărite.
Ucrainenii nu vorbesc despre luptele din Rusia
De exemplu, un canal de informații de pe X-Twitter, specializat în monitorizarea războiului „War Monitor”, anunța miercuri după-amiaza că trupe ucrainene ar lupta la est de localitatea Liubimovka, aceasta aflându-se la 70 de kilometri nord de orașul Kursk și la 216 km de orașul ucrainean Sumî, aflat în apropiere de granița cu Rusia.
„…nu a fost permisă nicio pătrundere în adâncimea teritoriului rus, operațiunea de distrugere a formațiunilor ucrainene în zona frontierei de stat continuă. Pierderile ucrainene în timpul luptelor de peste zi s-au ridicat la 260 de luptători și 50 de vehicule blindate, inclusiv tancuri și sisteme de rachete antiaeriene”, a declarat Andrei Belusov, ministrul Apărării, prezent la întâlnirea cu Putin.
Cifrele avansate de oficialul rus nu au fost confirmate de partea ucraineană sau dintr-o altă sursă independentă, dar luptele au continuat.
Au fost experți militari care au criticat operațiunea, spunând că Ucraina are nevoie de întăriri în zona localităților Toreţk și Horlivka, la nord de orașul Donețk, acolo unde forțele ruse avansează și au pătruns în Niu York, o comună care poartă numele metropolei americane și care este un punct strategic pe frontul de est.
O prăbușire a liniilor defensive ucrainene în această zonă pe care o apără din 2015 ar deschide calea rușilor pentru cucerirea întregii regiuni.
Nimeni nu știe ce urmăresc ucrainenii
„…problematic e că acest raid/atac/ofensivă, încă nu știu cum să-l caracterizez, vine într-un moment în care în Donbas… lucrurile sunt extrem de grave pentru Ucraina. Dacă scopul inițiativei ucrainene de la Kursk este de a îndepărta unitățile rusești de pe frontul din Donbas, cred că acest lucru nu se va întâmpla, având în vedere că rușii au suficiente trupe în zona Kursk”, a scris Radu Hossu, un blogger român, care urmărește îndeaproape războiul din Ucraina.
Opinia lui e împărtășită de mai mulți comentatori și experți care au urmărit pe rețelele sociale informații despre atacul din Rusia al forțelor de la Kiev.
De asemenea, trebuie subliniat și faptul că, în cazul acestei operațiuni, nu au fost implicate grupări de partizani ruși, susținuți și înarmați de Ucraina, care în trecut au făcut o serie de raiduri peste graniță, în regiunea Belgorod, arată experții de la ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).
Din monitorizarea rețelelor sociale ruse, reiese că bloggerii militari susțin că e vorba de o operațiune serioasă a forțelor ucrainene și nu de un raid limitat, anunță ISW.
În zilele următoare vor fi disponibile mai multe informații pentru a putea descrie obiectivul Kievului.
Acesta poate fi unul care are legătură cu o încercare de a-i obliga pe ruși să se concentreze pe un front nou, în interiorul țării, și să slăbească presiunea pe Donbas sau, pur și simplu, ucrainenii au un plan prin care încearcă să taie liniile de aprovizionare ale forțelor ruse, încercând o izolare a trupelor Kremlinului de pe frontul din estul Ucrainei.
Mai are Ucraina soldați?
O altă problemă cu care se confruntă guvernul de la Kiev e mobilizarea de noi trupe.
Volodimir Zelenski a promulgat noua lege a recrutării în luna mai a acestui an. De atunci, conform unor cifre avansate de experți militari, au fost înrolați 30.000 de noi combatanți.
Numărul nu este mic, dar problema e că aceștia au avut nevoie de o perioadă de instrucție cuprinsă între 30 de zile, cel puțin, și 90, iar primele trupe abia acum au început să vină și să-i înlocuiască pe vechii și epuizații luptători.
Dar și aici e o problemă. Înlocuirea unor militari cu experiență cu unii noi, care nu sunt obișnuiți cu teritoriul, strategia inamicului și armele folosite de aceștia, poate slăbi defensiva.
E una dintre explicațiile date de specialiști pentru fragilizarea liniilor de apărare ucrainene de pe frontul de est.
„Situația s-a îmbunătățit ușor în comparație cu sfârșitul anului 2023, când se înregistra o lipsă cronică de oameni. Grupuri mici de recruți intră acum în unitate în fiecare săptămână, dar nevoile noastre încă depășesc numărul de oameni pe care îi primim”, a declarat locotenentul Serhii Skibcik, ofițer de presă al Brigăzii 65, pentru cotidianul american New York Times.
Eroarea strategică a lui Putin
În 2024, forțele ucrainene nu au desfășurat operațiuni ofensive semnificative pentru a elibera teritoriul ocupat de ruși.
Au încercat să-și consolideze liniile de apărare, dar s-au retras zeci de kilometri pe frontul de est, acolo unde forțele ruse au atacat permanent.
Pierderile Kremlinului au fost uriașe, conform unui raport al Ministerului de Externe din Marea Britanie.
În luna iunie, media zilnică a fost de 1.262 de militari ruși scoși definitiv din luptă, adică răniți grav și uciși, iar în iulie, zilnic, 1.163 de militari au părăsit definitiv frontul.
Și cu toate acestea, Putin a pus presiune pe trupele sale să atace în continuare în timp ce ucrainenii, în prima parte a anului, s-au confruntat și cu o imensă criză de muniție și arme din cauza întârzierii ajutorului american.
Situația forțelor Kievului se îmbunătățește încet, dar constant, atât la nivel de mobilizare cât și în ce privește armamentul.
Zece avioane de luptă F-16 au devenit operaționale pe cerul Ucrainei în urmă cu câteva zile și, chiar dacă nu vor aduce schimbarea cursului războiului, au început să contribuie la consolidarea defensivei aeriene.
În războiul pe care Putin îl planificase să țină maximum două săptămâni și care avea ca scop înlăturarea regimului politic de la Kiev, după doi ani și jumătate, ucrainenii încă rezistă și fac incursiuni militare în Rusia. Asta spune totul despre eroarea strategică a liderului de la Kremlin.