Ziua 896 Ucraina reușește o lovitură istorică și ia prizonieri peste graniță. Stare de urgență în regiunea rusă Kursk. Reacții de la UE și SUA

<span style="color:#990000;">Ziua 896</span> Ucraina reușește o lovitură istorică și ia prizonieri peste graniță. Stare de urgență în regiunea rusă Kursk. Reacții de la UE și SUA

În ziua 896 de război, toţi ochii se îndreaptă spre regiunea Kursk, unde sursele ruse spun că are loc o incursiune armată a Kievului.

Regiunea Kursk se află la granița cu regiunea Sumî a Ucrainei, care se confruntă zilnic cu atacuri rusești.

Potrivit Moscovei, trupele ucrainene au atacat această regiune cu circa o mie de soldaţi, sprijiniţi de zeci de tancuri şi blindate, în timp ce bloggeri militari ruşi, care critică incompetenţa comandamentului armatei ruse, estimează că ar fi de fapt circa 2.000 de soldaţi ucraineni, angajaţi în ofensiva în care armata ucraineană a pătruns cel puţin 15 km în profunzimea teritoriului rus şi a ocupat cel puţin 11 sate.

Până acum, Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a negat operațiunea.

O sursă din serviciile de informații a declarat pentru Kyiv Independent că o dronă ucraineană a lovit un elicopter de atac rusesc Mi-28 deasupra regiunii Kursk. Drona operată de SBU a reușit să lovească rotorul din coada elicopterului, într-o „operațiune specială unică în istoria militară”.

În plus, potrivit site-ului de monitorizare militară DeepState, un elicopter de atac rusesc Ka-52 și cel puțin două tancuri au fost distruse în luptă. În plus, forţele armate ucrainene ar fi luat prizonieri mai mulţi soldaţi ruşi.

ADVERTISING

Guvernatorul din Kursk a decretat stare de urgenţă şi spune că cinci civili au fost uciși.

În aceste condiții, preşedintele rus Vladimir Putin a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate. ”Regimul de la Kiev a lansat o altă provocare majoră. Ucrainenii trag fără discriminare cu diferite tipuri de arme, inclusiv rachete, asupra clădirilor civile, caselor de locuit și ambulanțelor”, le-a spus Putin membrilor Consiliului.

Pe de altă parte, au avut loc şi noi atacuri cu drone ale rușilor asupra regiunilor Kiev și Nikolaev, unde s-au produs două incendii, dar și la Nikopol, unde au fost distruse mai multe clădiri și o linie electrică.

UE spune că „Ucraina are dreptul legal de a se apăra, inclusiv prin lovirea unui agresor pe teritoriul său”. În schimb, oficialii americani au luat legătura cu Kievul „pentru a înțelege puțin mai bine” situația din regiunea Kursk, însă îi vor lăsa pe ucraineni să explice operațiunile lor.

Ucraina a pătruns în Kursk

  • Incursiune ucraineană în Kursk - Sursele ruse susțin că ucrainenii au înaintat în regiunea Kursk și încearcă să lărgească banda incursiunii. Regiunea Kursk se află la granița cu regiunea Sumî a Ucrainei, care se confruntă zilnic cu atacuri rusești. Până acum, Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a negat operațiunea.
  • Stare de urgenţă - Starea de urgenţă a fost instituită în regiunea rusă Kursk. "Situaţia operaţională rămâne dificilă în zonele de frontieră. Pentru a elimina consecinţele intrării forţelor inamice, am decis să institui starea de urgenţă", a anunţat guvernatorul Alexei Smirnov. Mii de oameni au fost evacuați din zonele de frontieră, a declarat Smirnov, adăugând că au fost chemați medici din alte orașe.
  • Forţele Ucrainei au pătruns 15 km - Potrivit Moscovei, trupele ucrainene au atacat cu circa o mie de soldaţi, sprijiniţi de zeci de tancuri şi blindate, în timp ce bloggeri militari ruşi, care critică incompetenţa comandamentului armatei ruse, estimează că ar fi de fapt circa 2.000 de soldaţi ucraineni angajaţi în ofensiva în care armata ucraineană a pătruns cel puţin 15 km în profunzimea teritoriului rus şi a ocupat cel puţin 11 sate.
  • Elicopter şi tancuri distruse - O sursă din serviciile de informații a declarat pentru Kyiv Independent că o dronă ucraineană a lovit un elicopter de atac rusesc Mi-28 deasupra regiunii Kursk. Drona operată de Centrul de Operațiuni Speciale „A” al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reușit să lovească rotorul din coada elicopterului, într-o „operațiune specială unică în istoria militară”. Potrivit site-ului de monitorizare DeepState, un elicopter de atac rusesc Ka-52 și cel puțin două tancuri au fost distruse în luptă. ISW arată că imaginile cu tancurile distruse nu confirmă în mod necesar lupte la sol, pentru că acestea puteau fi lovite și de artilerie.
  • Bloggerii militari sunt cei care au sesizat acțiunea, ieri, în jurul prânzului, înainte ca Ministerul rus al Apărării să o confirme aseară. Rîbar, propagandistul rus cu cea mai mare audiență, arată, în această dimineață, că, după ce au înaintat pe direcția orașului Kursk, trupele au preluat controlul pe o lungime necunoscută din drumul de la Sudja spre Rîlsk, paralel cu frontiera de stat.
  • 5 civili ar fi fost uciși - Guvernatorul Alexei Smirnov a anunțat că cinci civili, inclusiv doi membri ai unui echipaj de ambulanță, au fost uciși și cel puțin 20 au fost răniți în urma confruntărilor cu trupele ucrainene din regiunea Kursk. Smirnov a adăugat că două rachete au fost doborâte peste regiune la primele ore ale zilei.
  • Ucraina a luat prizonieri de război - Forţele armate ucrainene au luat prizonieri mai mulţi soldaţi ruşi în districtul Sudja, conform canalului militar ucrainean DeepState. Unii experţi, precum analistul Forbes David Axe, critică această operaţiune, calificând-o drept o "risipă inutilă de resurse militare preţioase", în timp ce armata ucraineană înregistrează pierderi în regiunea estică Doneţk. "Forţele armate ucrainene conduc un grup de 'kaţapi' (nume depreciativ folosit de ucraineni pentru ruşi) pe teritoriul Ucrainei", a anunţat DeepState.
  • Evacuări peste graniţă - Autoritățile din regiunea ucraineană Sumî au anunțat evacuarea obligatorie a 23 de localităţi de graniță, pe fondul intensificării atacurilor rusești. În ultima zi, trupele Moscovei au lansat aproximativ 30 de bombe aeriene ghidate în zonă, a declarat Statul Major al Ucrainei.
  • Putin convoacă de urgenţă Consiliul de Securitate - Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate al Rusiei. ”Regimul de la Kiev a lansat o altă provocare majoră. Ucrainenii trag fără discriminare cu diferite tipuri de arme, inclusiv rachete, asupra clădirilor civile, caselor de locuit și ambulanțelor”, le-a spus Putin membrilor Consiliului.
  • UE susţine incursiunea - Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, spune că „Ucraina are dreptul legal de a se apăra, inclusiv prin lovirea unui agresor pe teritoriul său”. „UE continuă să sprijine pe deplin dreptul legitim la apărare al Ucrainei împotriva agresiunii ruse și eforturile acesteia de a restabili suveranitatea și integritatea teritorială”, adaugă Stano.
  • Americanii aşteaptă informaţii - Oficialii americani au luat legătura cu omologii lor ucraineni „pentru a înțelege puțin mai bine” situația din regiunea Kursk, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby. "Voi lăsa ucrainenii să vorbească despre operațiunile lor într-un fel sau altul. Este cel mai potrivit", a spus Kirby.
ADVERTISING

Situația pe frontul din Ucraina

  • Noi atacuri în Kiev - Administrația militară a regiunii Kiev a raportat că mai multe drone rusești au fost detectate, iar sistemele de apărare aeriană au răspuns la atac. Autoritățile locale le-au cerut oamenilor să nu facă fotografii cu eforturile de luptă ale apărătorilor și, de asemenea, să respecte regulile de siguranță. „Rămâneți în adăposturi până când vi se acordă permisiunea să ieșiți”, a subliniat Administrația militară a regiunii Kiev.
  • Atac cu drone în Nikolaev - Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 14 drone Shahed rusești deasupra regiunii Nikolaev, noaptea trecută. Vitali Kim, șeful administrației militare a regiunii, a declarat că două incendii au izbucnit în urma atacurilor. „Nu există victime”, a precizat Kim. De asemenea, Administrația militară a regiunii Sumi a raportat că o rachetă balistică rusă a fost distrusă deasupra regiunii.
  • Rușii au bombardat Nikopolul - Forțele ruse au bombardat orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, distrugând mai multe clădiri și o linie electrică.

Alte informații relevante

  • Nigerul rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina - Nigerul a anunţat că şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Ucraina, la două zile după Mali, acuzând Kievul de ”susţinerea” unor ”grupări teroriste” în urma unei înfrângeri grele a armatei din Mali, în confruntări armate cu separatişti şi jihadişti. ”Guvernul Republicii Niger, întru totul solidar cu guvernul poporului din Mali, decide în deplină suveranitate (…) ruperea de îndată a relaţiilor diplomatice între Republica Niger şi Ucraina”, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului nigerian, colonelul Amadou Abdramane.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇