Contraspionaj ca-n filme: Kievul folosește un agent dublu pentru a prinde o spioană a serviciilor lui Putin

Contraspionaj ca-n filme: Kievul folosește un agent dublu pentru a prinde o spioană a serviciilor lui Putin

O lecţie de spionaj a predat Kievul oamenilor fostului KGB-ist Vladimir Putin.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reuşit să prindă un spion al Direcției de Informații a Forțelor Armate Ruse (GRU), prin utilizarea propriului agent dublu.

Agentul rus, o femeie, era în curs de a crea o celulă de informații la Kiev, a cărei sarcină principală era să incendieze vehiculele aparținând Forțelor de Apărare ale Ucrainei, pentru a provoca destabilizare socială și politică.

Un alt agent prins de SBU când pregătea incendieri a fost de acord să coopereze cu serviciile ucrainene la documentarea activităților subversive ale ofițerului rus de informații militare.

ADVERTISING

Femeia a recrutat și coordonat agenţii care puneau foc și i-a ajutat să organizeze alte activități subversive la Kiev, scrie Kyiv Post.

Femeia a dat instrucțiuni pentru fabricarea dispozitivelor artizanale de aprindere, care urmau să fie folosite pentru distrugerea vehiculelor militare.

A aranjat să filmeze atacul incendiar care urma să fie comis de agentul dublu al SBU și a fost prinsă în flagrant.

Ofițerul GRU fusese recrutat de informațiile militare ruse la începutul războiului, când locuia în orașul Tokmak din regiunea Zaporojie, apoi s-a mutat în Kiev. Acolo, agentul rus de informații care se ocupa de ea i-a promis finanțare, pe care nu a primit-o niciodată, şi a menținut contactul doar de la distanță.

ADVERTISING

Femeia va fi acuzată de acte de trădare, comise în timpul legii marțiale, pentru care riscă închisoare pe viață şi confiscarea bunurilor.

SBU a raportat anterior reținerea unui antrenor de fitness, în vârstă de 32 de ani, din Odesa, care a incendiat mașinile Forțelor Armate din Kiev, Dnipro și Odesa, la ordinul FSB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇