Ziua 854 Fete lovite în Herson, bombă ghidată aruncată în Donețk. Zelenski laudă echipa eliminată

<span style="color:#990000;">Ziua 854</span> Fete lovite în Herson, bombă ghidată aruncată în Donețk. Zelenski laudă echipa eliminată

Ziua 854 de război a început cu două rachete balistice lansate de Rusia în Odesa și Nikolaiev. Niciuna nu a provocat victime.

Dimineață, o bombă aeriană ghidată aruncată în orașul Selîdove, din regiunea Donețk, a provocat mai multe daune, dar nu există victime.

Volodimir Zelenski i-a vizitat miercuri pe militarii de pe frontul din estul Ucrainei. El a mers la Donețk împreună cu șefii armatei ucrainene și a promis că la Kiev va avea loc o discuție serioasă cu oficialii care trebuiau să se afle acolo unde oamenii au nevoie de soluții imediate.

Comandanții ucraineni citați de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susțin că Rusia și-a format o nouă armată care este în curs de desfășurare pe frontul din Harkov, pentru a acoperi pierderile de efective din acest sector.

În Rusia, cine vrea să plece în Coreea de Nord o va putea face cu trenul. Rusia va relua în iulie serviciul feroviar direct de pasageri cu țara lui Kim, după o pauză de patru ani impusă de pandemia de Covid.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a avertizat că trupele nord-coreene ar deveni "carne de tun", dacă s-ar alătura armatei ruse pentru a lupta în Ucraina.

ADVERTISING

Și o informație care arată că SUA și Rusia nu au rupt complet canalele de comunicare: șefii Apărării din cele două țări au avut prima convorbire din martie 2023.

Cât despre EURO 2024, Zelenski a transmis felicitări echipei naţionale de fotbal, deşi a fost eliminată din competiţie.

Situația pe front

  • Rachete în sudul Ucrainei - O rachetă balistică rusească a lovit noaptea trecută infrastructura civilă din Odesa, avariind clădirea unei autorități locale, însă fără a provoca victime, a anunțat Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale. Forțele ucrainene au anunțat că rușii au bombardat în timpul nopții regiunile din sudul țării. Pe lângă lovitura din Odesa, regiunea Nikolaiev a fost vizată de o rachetă lansată dintr-un avion. Impactul a incendiat iarba uscată de pe un teren viran, fără a provoca victime, iar focul a fost stins repede relatează Ukrainska Pravda.
  • Bombă ghidată în regiunea Donețk - Rușii au aruncat dimineață o bombă aeriană ghidată FAB-500 în orașul Selîdove din regiunea Donețk, explozia provocând mai multe daune. Potrivit administrației militare regionale, un bloc de șase etaje, 37 de case și o mașină au fost avariate. Nimeni nu a fost rănit sau ucis.
  • Fete rănite în Herson - Două fete, de 12 și 15 ani, au fost rănite miercuri în timpul bombardamentelor rusești în Herson, a anunţat șeful administrației militare a orașului. Alte trei persoane au avut nevoie de ajutor medical după atac.
  • Un soldat rus și-a ucis camaradul rănit - Imagini filmate de o dronă arată cum un soldat rus își ucide camaradul rănit în timp ce se retrăgeau din Robotîne, în regiunea Zaporojie. Detalii AICI.
  • Zelenski a vizitat trupele din Donețk - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a vizitat miercuri pe militarii din regiunea de front din estul Ucrainei. El a mers la Donețk împreună cu șefii armatei ucrainene și a dezvăluit că în timpul vizitei a avut discuții importante cu liderii militari. Au fost abordate multe probleme, a transmis Zelenski, pe Telegram. „Va avea loc o discuție separată la Kiev, în special cu oficialii care trebuie să fie aici și în alte zone de lângă linia frontului – în comunități dificile, unde oamenii au nevoie de soluții imediate. Soluții care pur și simplu nu pot fi văzute de la Kiev”, a mai spus Zelenski, declarându-se surprins că unii oficiali importanți nu au fost în regiune „de șase luni sau mai mult”. „Va avea loc o discuție serioasă și voi trage concluziile adecvate cu privire la acest lucru”, a precizat el.
  • Rusia își formează o nouă armată - Armata rusă trece prin reforme ample care includ crearea unor noi formațiuni de arme combinate. Surse ucrainene susțin că a fost înființată astfel "Armata 51", indicativul unui corp de armată sovietic, care a luptat în Al Doilea Război Mondial. Este un semn că Rusia și-a format o nouă armată pe care o desfășoară în Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit unor comandanți ucraineni, noua divizie e formată din elemente ale Brigăzii 155 de infanterie marină, transferate din vestul și sud-vestul orașului Donețk pe frontul din Harkov pentru a acoperi pierderile din acest sector.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Trenuri directe către Coreea de Nord - Rusia va relua serviciul feroviar direct de pasageri cu Coreea de Nord în luna iulie, după o pauză de patru ani impusă de pandemie, a anunţat, miercuri, agenţia de presă Interfax. Oleg Kojemiako, guvernatorul regiunii Primorski Kra din Extremul Orient rus care se învecinează cu Coreea de Nord, a declarat că trenurile vor circula din oraşul Vladivostok către portul nord-coreean Rason. "După ce s-au îmbarcat în Vladivostok, (oamenii) vor veni direct în RPDC, se vor bucura de frumuseţea, natura, cultura de acolo, se vor familiariza cu obiceiurile şi tradiţiile", a declarat el, la deschiderea unui festival de bunuri din Vladivostok, din Coreea de Nord.
  • Începe procesul jurnalistului american - Procesul jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj și închis de aproape 15 luni într-o închisoare din Moscova, urmează să înceapă în Rusia. Reporterul de la Wall Street Journal (WSJ) este judecat la 1.000 km distanță de capitala rusă, în oraşul Ekaterinburg, unde a fost arestat în timp ce se afla într-o călătorie de serviciu. Procurorii susţin că Gershkovich colecta pentru CIA informaţii clasificate despre un producător rus de tancuri din apropiere de Ekaterinburg. Jurnalistul, WSJ şi Guvernul SUA resping cu fermitate acuzaţia. Dacă va fi condamnat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare.

Alte informații relevante

  • Zelenski laudă echipa de fotbal - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis felicitări echipei naţionale de fotbal pentru parcursul la Euro-2024, deşi a fost eliminată din competiţie. "O naţiune puternică este cea care rămâne unită şi se ajută reciproc în toate circumstanţele, atât în momente de înfrângere, cât şi în momente de victorie", a comentat preşedintele ucrainean pe Telegram. "Astăzi, mulţumim echipei naţionale de fotbal a Ucrainei. În ciuda acestui rezultat dezamăgitor, aţi luptat pentru ţara noastră", a continuat el. "Ne aşteaptă marile victorii, victoriile Ucrainei. Până atunci, să continuăm lupta, să ne ridicăm pentru a avansa şi a deveni mai puternici în viitor", a adăugat el, înainte de a încheia cu  "Slavă Ucrainei".
  • "Carne de tun" din Coreea de Nord - Trupele nord-coreene ar deveni "carne de tun" dacă s-ar alătura armatei ruse pentru a lupta în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder. Potrivit acestuia, cooperarea militară accelerată dintre Coreea de Nord și Rusia, incluzând o posibilă desfășurare de trupe nord-coreene în Ucraina, este "de urmărit". Tratatul semnat de Vladimir Putin și Kim Jong-un prevede că, în cazul în care una dintre părți este invadată, cealaltă parte va furniza neîntârziat trupe și orice alt tip de sprijin pe care îl deține.
  • Convorbire între șefii apărării din SUA și Rusia - Șefii apărării din SUA și Rusia au vorbit la telefon marți, aceasta fiind prima conversație dintre secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov, care l-a înlocuit pe Serghei Shoigu în mai. Pentagonul a declarat că ei au discutat despre importanța liniilor deschise de comunicare. Austin a inițiat conversația, prima astfel de convorbire din martie 2023. Ministerul rus al Apărării a anunțat că Belousov l-a avertizat pe Austin cu privire la pericolele continuării livrărilor de arme americane către Ucraina.
  • Kremlinul respinge mandatele de arestare pe numele lui Gherasimov şi Şoigu - Kremlinul cataloghează miercuri drept ”absurde” mandatele de arestare emise de către Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele şefului Statului Major Valeri Gherasimov şi Serghei Şoigu, ministru al Apărării până în mai, cu privire la presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina, acuzații pe care Moscova le respinge. ”Noi nu recunoaştem competenţa acestui tribunal”, a declarat presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. ”Noi considerăm (aceste mandate) absurde”, a adăugat el.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇