Ziua 805 Active rusești, pentru armata Ucrainei. Colonei arestați, dezertor prins în Polonia și Kievul începe recrutarea de deținuți

<span style="color:#990000;">Ziua 805</span> Active rusești, pentru armata Ucrainei. Colonei arestați, dezertor prins în Polonia și Kievul începe recrutarea de deținuți

În ziua 805 de război, Rusia a lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Atacul a vizat instalaţii de producţie şi de distribuţie electrică din mai multe regiuni și s-a soldat cu cel puțin un mort și opt răniți. A fost al cincilea atac masiv asupra reţelei energetice de la 22 martie şi se aşteaptă pene de curent.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Vladimir Putin pentru atacul masiv, subliniind că doar un nazist ar comite asemenea crime în ziua aniversării victoriei din Al Doilea Război Mondial (9 Mai).

Ucraina a răspuns atacând în cursul nopții cu o rachetă ATACMS un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 km de frontiera cu Rusia.

Doi suspecți care au gradul de colonel în administrația de stat a Ucrainei au fost reținuți pentru implicare într-un complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski.

Iar Parlamentul de la Kiev a adoptat legea care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii.

Ambasadorii statelor UE au ajuns la un acord de principiu, pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene.

ADVERTISING

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă.

Un dezertor rus a fost arestat în Polonia, iar Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, în cadrul unei misiuni de instruire.

Situația pe front

  • Atac asupra infrastructurii energetice - Forţele ruse au lansat în cursul nopții un nou atac masiv cu rachete şi drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. "Inamicul nu renunţă la planurile sale menite să-i priveze pe ucraineni de lumină. Un nou atac masiv contra industriei noastre energetice!", a scrie pe Telegram ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko. Atacurile au vizat instalaţii de producţie şi de distribuţie electrică în regiunile Poltava (est), Kirovograd (centru), Zaporojie (sud), Lvov, Ivano-Frankovsk şi Viniţa (vest), a precizat el. Potrivit administraţiei militare a oraşului Kiev, bombardiere strategice ruse Tu-95MS au tras mai multe rachete de croazieră asupra capitalei, plasată în stare de alertă timp de trei ore.
  • Rachete și drone doborâte - Apărarea aeriană a doborât 39 din cele 55 de rachete și 20 din cele 21 de drone lansate de Rusia, a anunțat comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mîkola Oleșciuk. Nexta a publicat o imagine cu traiectoria aproximativă a rachetelor și dronelor lansate azi-noapte asupra Ucrainei:
  • Bilanțul loviturilor - O femeie de 65 de ani a fost ucisă, iar două persoane au fost rănite în timpul nopții la Bilozerka (Herson). Diferite autorităţi locale au informat despre cel puţin alți şase răniţi în timpul nopţii: unul în regiunea Dnipropetrovsk (sud), unul în regiunea Kirovograd (centru), doi în Brovarî, lângă Kiev, şi cel puţin doi în capitala ucraineană. Potrivit companiei DTEK, cel mai mare investitor privat în sectorul energetic în Ucraina, trei centrale termice au fost "grav avariate". DTEK a precizat că instalaţiile sale au fost bombardate de circa 180 de ori de la începutul războiului, dintre care de cinci ori în timpul ultimelor şase săptămâni. Rușii au atacat dimineață și o gară din orașul Herson, iar un tren a fost blocat în Nikolaiev.
  • Pene de curent - Compania naţională de electricitate Ukrenergo a avertizat că întreruperi de energie electrică sunt "posibile în toată Ucraina (...) de la ora 18.00 la ora 23.00". Aceasta le-a cerut clienţilor săi să "folosească energia electrică cu moderaţie". Ukrenergo a precizat că acesta a fost al cincilea atac "masiv" asupra reţelei energetice de la 22 martie.
  • Putin nazistul - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Putin pentru atacul masiv din timpul nopții, subliniind că doar un nazist ar comite asemenea crime la aniversarea victoriei din Al Doilea Război Mondial. "Întreaga lume trebuie să înțeleagă cine este. Lumea nu trebuie să dea o șansă noului nazism", a scris Zelenski pe Facebook.
  • Depozit petrolier atacat cu ATACMS - Ucraina a atacat în cursul nopții un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 km distanță de frontiera cu Rusia. Atacul a fost efectuat cu o rachetă ATACMS, relatează canalele rusești de Telegram citate de Kyiv Post. Potrivit canalului ASTRA, cinci muncitori au fost răniți, iar mai multe locuințe din apropiere au rămas fără energie electrică după distrugerea liniei de tensiune de la depozit. Obiectivul lovit are 10 unități de stocare mari și 28 de unități mici. Distrugerea unei singure unități mari poate genera o pagubă de până la șase milioane de dolari, iar o unitate mică costă până la un milion de dolari.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Situația soldatului american arestat - Soldatul american Gordon Black, arestat în oraşul rusesc Vladivostok, a fost acuzat oficial de furt de natură să provoace pagube semnificative. El a fost reţinut la începutul lunii mai. Ministerul rus de Interne a anunțat că o femeie de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului, de 34 de ani. Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud, unde el are baza, iar rusoaica lucra și au început o relaţie. Black a venit apoi în Vladivostok pentru a o vizita, cei doi s-au certat, iar ulterior ea a depus o plângere la poliţie în care îl acuză de furt de bani. El a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase un bilet de avion pentru a se întoarce acasă. Pentagonul a precizat că, înainte de arestarea sa în Rusia, sergentul nu numai că a încălcat regulile armatei, călătorind în Vladivostok fără autorizaţie, dar a făcut acest lucru după ce a trecut prin China. Ministerul rus de Externe a declarat că acest caz nu a avut niciun element politic şi că nu există acuzaţii de spionaj.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Doi colonei ucraineni arestați pentru complot - Doi suspecți cu gradul de colonel în administrația de stat a Ucrainei au fost reținuți de Serviciul de Securitate (SSU) pentru implicare într-un complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski și a mai multor oficiali de la Kiev, relatează Ukrainska Pravda. Cei doi sunt acuzați de trădare, complicitate și organizare a unui atac terorist. Șeful SSU, Vasîl Maliuk, la rândul său o țintă a acestui complot, a spus că doar un număr limitat de oameni au fost la curent cu această operațiune de contraspionaj și că a supervizat personal acțiunea. Potrivit contraspionajului ucrainean, agenții care lucrau pentru FSB intenționau să-l ucidă înainte de Paște pe Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene.
  • Şi Ucraina va recruta deţinuţi - Parlamentul de la Kiev a adoptat un proiect de lege care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii. Legea urmează să fie de acum înaintată şefului Parlamentului, iar apoi preşedintelui ucrainean. Măsura se adresează exclusiv deţinuţilor voluntari şi va fi necesar acordul autorităţilor militare după examinarea stării de sănătate fizică şi psihică a acestora. Aceşti puşcăriaşi vor servi în unităţi speciale ale armatei. Mobilizarea nu se va aplica în cazul deţinuţilor condamnaţi pentru anumite crime grave, în special crime a mai mult de două persoane, violenţe sexuale, atingeri aduse securităţii naţionale sau condamnări grave pentru corupţie. Nici persoanele condamnate în timp ce ocupau funcţii politice importante nu vor fi eligibile pentru această măsură.
  • Rusia ameninţă că va ataca trupele franceze - Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă. "Este ştiut faptul că Macron însuşi explică această retorică prin dorinţa de a crea un fel de ambiguitate strategică pentru Rusia", a comentat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. "Trebuie să îl dezamăgim - pentru noi situaţia pare mai mult decât sigură", a adăugat ea într-un briefing de presă. "Dacă francezii apar în zona de conflict, ei vor deveni în mod inevitabil ţinte pentru forţele armate ruse. Mi se pare că Parisul are deja dovada acestui lucru", a menţionat ea. Zaharova a precizat că Rusia vede deja un număr tot mai mare de cetăţeni francezi printre cei ucişi în Ucraina.
  • Lituania, gata să trimită trupe - Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, în cadrul unei misiuni de instruire, a declarat pentru Financial Times premierul lituanian Ingrida Šimonytė. Ea a spus că are autorizația Parlamentului, pentru a trimite trupe în Ucraina în scopuri de pregătire.
  • Protest la bruiaj - Ministerul de Externe al Estoniei l-a convocat pe șeful misiunii diplomatice a Rusiei de la Tallinn spre a protesta față de bruiajul GPS. Recent țara baltică a acuzat Rusia de încălcarea reglementărilor internaționale privind spațiul aerian prin interferența cu semnalele GPS.
  • Dezertor arestat - Poliţia poloneză de Frontieră a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal frontiera din Belarus. ”Am arestat un dezertor din Rusia. Avea documente militare asupra sa”, declară o purtătoare de cuvânt al grănicerilor. Presa poloneză scrie că bărbatul era îmbrăcat în civil şi nu avea nicio armă asupra sa.
  • Activele îngheţate ale Rusiei, folosite pentru Ucraina - Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE. "Ambasadorii UE au convenit în principiu măsuri asupra beneficiilor extraordinare rezultate din activele imobilizate ale Rusiei", a menţionat preşedinţia belgiană, adăugând că aceşti bani vor "servi la susţinerea redresării şi a apărării militare a Ucrainei".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇