Ziua 804 Reînscăunare la Kremlin. Două rachete și o dronă pentru Zelenski. Limuzinele lui Putin, la fabrica Toyota (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 804</span> Reînscăunare la Kremlin. Două rachete și o dronă pentru Zelenski. Limuzinele lui Putin, la fabrica Toyota (Video)

În ziua 804 de război, Serviciul de informații al Ucrainei a difuzat o înregistrare video care prezintă momentul atacării unei ambarcațiuni militare rusești de atac rapid cu o dronă maritimă.

La Moscova, Vladimir Putin a preluat funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară. În discursul său, a afirmat că este deschis la dialog cu Occidentul, doar în condiţiile puse de Rusia şi numai de pe picior de egalitate. Cu aceeaşi ocazie, opozanta în exil Iulia Navalnaia l-a numit pe Putin „mincinos, hoţ şi asasin”.

Franţa şi alte câteva state UE şi-au trimis emisari la ceremonie. "Nu suntem în război cu Rusia sau cu poporul rus şi nu avem nicio dorinţă de schimbare de regim la Moscova", a declarat Emmanuel Macron.

Tot în Rusia, constructorul rus de maşini de lux Aurus, ale cărui limuzine sunt utilizate de Putin, va începe în 2024 să producă automobile la o fostă uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg.

Un soldat american a fost reținut în Rusia, iar opozantul Vladimir Kara-Murza a primit premiul Pulitzer pentru comentariile pe care le-a scris în celula sa din închisoare.

Din Ucraina, aflăm că Serviciul de Securitate (SBU) a prins agenți ruși care plănuiau asasinarea lui Zelenski și a altor oficiali de rang înalt. Complotul includea infiltrarea în gărzile de securitate ale liderului de la Kiev și lansarea a două rachete, precum și a unei drone.

Situația pe front

  • Cum a fost distrusă o navă rusească - Serviciul de informații al Ucrainei a difuzat o înregistrare video care prezintă momentul atacării unei ambarcațiuni militare rusești de atac rapid cu o dronă maritimă. Vasul rusesc a fost distrus în noaptea de duminică spre luni cu o dronă maritimă multifuncțională Magura V5, a informat serviciul de informații de la Kiev.
У Криму знищено швидкісний катер
  • Atacuri în mai multe zone - În ultimele 24 de ore rușii au atacat în șapte sectoare ale frontului, cele mai multe operațiuni fiind înregistrate la Avdiivka și Bahmut. În total 97 de lupte s-au dat în intervalul menționat pe toată linia frontului, a anunțat marți dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Peste 120 de localități din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă.
ADVERTISING

Jurământul lui Putin

  • A început mandatul 5 - Vladimir Putin a preluat funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară, ceremonia solemnă având loc la Kremlin la ora prânzului. Evenimentul a început cu prezentarea solemnă a drapelului de stat rus, a drapelului preşedintelui, a Constituţiei Rusiei şi a blazonului prezidenţial în Sala Sfântul Andrei a Marelui Palat al Kremlinului. Vladimir Putin a depus jurământul faţă de poporul rus, iar şeful Curţii Constituţionale, Valeri Zorkin, a anunţat că e oficial în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse.
  • Putin, deschis la dialog cu Occidentul - În alocuţiunea rostită imediat după aceea, președintele rus şi-a reluat teza şi obiectivul: o nouă ordine mondială în care vrea ca Rusia să fie văzută ca o mare putere. El a pretins, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri, că este deschis la dialog cu Occidentul, dar numai în condiţiile puse de Rusia şi de pe picior de egalitate. „Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu ţările occidentale. Alegerea le aparţine: dacă intenţionează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica lor de agresiune şi de presiune neîncetată asupra ţării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare şi pace. Repet: o discuţie, inclusiv pe probleme de securitate şi stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziţie de forţă, ci fără nicio arogare, aroganţă şi excepţionalism propriu, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt”, a declarat Putin.
  • Promisiuni pentru oamenilor loiali - Liderul de la Kremlin a sugerat că în cel de-al cincilea său mandat va spori înăbuşirea disidenţei şi nu va tolera „tulburările interne”, confirmând o tendinţă de înăsprire a autocraţiei deja prognozată de analiştii şi experţii internaţionali. Putin a avut în discurs şi o aluzie şi în ceea ce priveşte viitorul guvern şi oamenii de care se va înconjura. El a promis să nu ofere protecţie - posibilă referire la cazul recent al adjunctului arestat al ministrului Apărării, Timur Ivanov -, ci să promoveze oameni care iubesc „loialitatea”. „Vedem cum s-a schimbat atmosfera în societate, cum încrederea, responsabilitatea reciprocă, sinceritatea, decenţa, nobleţea şi curajul sunt foarte apreciate astăzi. Voi face tot posibilul pentru ca oamenii care au demonstrat cele mai bune calităţi umane şi profesionale, care şi-au dovedit prin fapte loialitatea faţă de patrie să ocupe poziţii de conducere în administraţia de stat, în economie, în toate domeniile”, a spus Putin.
  • Franța, nelipsită la "încoronarea" lui Putin - Franţa şi alte câteva state UE au un emisar la ceremonia de marți, de la Kremlin. Emmanuel Macron a explicat: "Nu suntem în război cu Rusia sau cu poporul rus şi nu avem nicio dorinţă de schimbare de regim la Moscova". Detalii AICI.
  • Acuzaţii de la Navalnaia - Opozanta în exil Iulia Navalnaia l-a numit pe Putin "mincinos, hoţ, asasin". "Ţara noastră este condusă de un mincinos, un hoţ, un asasin, dar se va termina inevitabil. Cu el la timonă, ţara noastră nu va avea nici pace, nici dezvoltare, nici libertate. Acest război este sângeros şi nebunesc şi nimeni nu îl vrea, cu excepţia lui Putin. Promisiunile sale nu sunt numai lipsite de sens, sunt înşelătoare. Durează de 25 de ani. Va fi la fel şi de această dată", a declarat Iulia Navalnaia, într-un mesaj video publicat pe reţelele sociale.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Militar american, arestat - Un soldat american a fost reținut în Rusia sub acuzația de comportament infracțional, a anunțat armata americană. Se pare că acesta ar fi avut o relație cu o rusoaică, pe care ulterior ar fi agresat-o și i-ar fi furat o sumă bani, potrivit presei ruse. El a fost plasat în detenţie până pe 2 iulie. "Tribunalul districtului Pervomaiskii din Vladivostok l-a arestat pe soldatul american Gordon Black până pe 2 iulie, în virtutea articolului pentru 'furt'", a anunţat purtătoarea de cuvânt a instituției, Elena Oleneva, citată de RIA Novosti. Soldatul american riscă până la cinci ani de închisoare, conform codului penal rus. Canalul Baza Telegram, apropiat al forţelor de ordine ruse, precum şi cotidianul Izvestia au explicat că soldatul american a vizitat-o pe iubita sa rusoaică la Vladivostok, pe care a "bătut-o" şi "i-a furat 200.000 de ruble (circa 2.000 de euro) şi alcool". "Acest dosar nu este legat de politică sau de spionaj", a dat asigurări marţi reprezentanţa MAE rus la Vladivostok.
  • Opozant închis, distins cu Pulitzer - Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, care colaborează cu cotidianul american Washington Post, a primit Premiul Pulitzer pentru comentariile pe care le-a scris în celula sa din închisoare. Juriul a remarcat "articolele pasionale ale lui Kara-Mura scrise cu un mare risc personal din celula sa din închisoare, avertizând asupra consecințelor disidenței în Rusia lui Vladimir Putin și insistând asupra unui viitor democratic pentru țara sa". Kara-Murza, care a condamnat războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei și a făcut lobby pentru sancțiuni occidentale împotriva Moscovei, a fost arestat la 11 aprilie 2022 și condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023 pentru "răspândire de informații false".
  • Maşini pentru Putin la uzina Toyota - Constructorul rus de automobile de lux Aurus, ale cărui limuzine sunt utilizate de preşedintele Vladimir Putin, va începe în 2024 să producă automobile la o fostă uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg, a declarat marţi vicepremierul rus Denis Manturov. Modelul Aurus Senat, o versiune restilizată a limuzinei ZIL din epoca sovietică, este maşina oficială a preşedintelui Rusiei, iar Vladimir Putin a venit marţi la ceremonia de inaugurare de la Kremlin într-o limuzină Aurus.
  • Președintele Cubei, în vizită - Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a anunţat că efectuează "o vizită de lucru în Rusia pentru a aborda priorităţile agendei bilaterale după realegerea lui Vladimir Putin". Havana şi Moscova sunt aliaţi de mult timp, dar întâlnirea anterioară dintre cei doi preşedinţi, din noiembrie 2022, le-a relansat parteneriatul. De atunci, delegaţii şi înalţi funcţionari din cele două ţări s-au vizitat reciproc, ducând la semnarea a 12 acorduri în diferite sectoare. Iar în februarie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a încheiat a doua deplasare la Havana în mai puţin de un an. Cuba a adoptat în mod constant o poziţie neutră faţă de războiul din Ucraina, îndemnând la o soluţie negociată a conflictului şi refuzând în acelaşi timp să condamne ofensiva rusă.
  • Rafinărie redeschisă - Rafinăria Tuapse și-a reluat activitatea după avariile suferite într-un atac cu drone în ianuarie, au confirmat pentru Reuters două surse din industrie. Potrivit acestora, reparațiile s-au încheiat la sfârșitul lunii aprilie. Capacitatea totală a unității reparate este de aproximativ 250.000 de barili pe zi, iar pe 1 mai rafinăria din regiunea Karsnodar a prelucrat 20.000 de tone.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Complot pentru asasinarea lui Zelenski- Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunțat că a prins doi agenți ruși care plănuiau asasinarea lui Volodimir Zelenski și a altor oficiali de rang înalt din cadrul guvernului ucrainean, relatează Reuters. "Contraspionajul și anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de eliminare a președintelui Ucrainei și a altor reprezentanți ai conducerii militare și politice", a transmis SBU. Una dintre sarcinile agenților ruși era să caute executanți în rândul gărzilor care asigurau securitatea lui Zelenski. După ce monitorizau mișcările țintei și transmiteau coordonatele locului în care se afla aceasta, o rachetă ar fi lovit în punctul respectiv. Urma un atac cu dronă în locul în care se adunau echipele de intervenție, după care rușii ar fi lansat încă o rachetă. Potrivit SBU, agenții ruși plănuiau să-i ucidă și pe șeful serviciului de securitate al Ucrainei, Vasîl Malîuk, dar și pe Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene.
  • Berlinul susține confiscarea activelor rusești - Aproximativ 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate ar trebui să fie cheltuite pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina, spune cancelarul german Olaf Scholz, susţinând astfel o propunere a UE. "Este important să fim de acord că aceşti bani pot fi folosiţi pentru achiziţii de arme nu doar în Uniunea Europeană, dar şi pentru achiziţii mondiale", a declarat Scholz, în faţa presei după o întâlnire, la Riga, cu reprezentanţii guvernelor celor trei ţări baltice. Germania, Estonia, Letonia şi Lituania susţin o extindere rapidă a producţiei de arme în Europa, a afirmat Olaf Scholz. Acesta a adăugat că deja a fost sporită producţia de sisteme de apărare antiaeriană şi de muniţii. În martie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a propus ca 90% din veniturile obţinute de pe urma activelor ruseşti îngheţate în Europa să fie transferate într-un fond gestionat de UE care finanţează achiziţiile de arme pentru Kiev. Majoritatea activelor ruse îngheţate în Occident (circa 190 de miliarde de euro) sunt deţinute de compania de servicii financiare Euroclear, ce are sediul în Belgia.
  • Polonia finanțează accesul la Starlink în Ucraina - Guvernul polonez a anunţat că finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale de acces la Internet prin satelit Starlink în Ucraina. "Starlink îşi aduce sprijinul pentru armata ucraineană, dar şi pentru spitale", a declarat ministrul polonez pentru digitalizare Krzystztof Gawkowski, în timpul unei vizite la Kiev. Starlink dispune de o reţea de peste 2.000 de sateliţi cu orbită joasă deasupra Pământului, conectate la terminale terestre ce permit generarea de Wi-Fi şi accesul la Internet.
  • China vrea Rusia la negocieri - Beijingul susţine o conferinţă de pace privind războiul din Ucraina care să aibă o participare egală a tuturor părţilor, a declarat ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat RIA. Elveţia va găzdui discuţii în cadrul unei conferinţe la nivel înalt timp de două zile, pe 15 şi 16 iunie, cu scopul de a obţine o soluţie de pace în Ucraina, dar Moscova nu a fost invitată la această reuniune.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇