Ziua 752 Evacuări în Ucraina, zi de doliu la Odesa, noi atacuri și incendii la rafinării în Rusia

<span style="color:#990000;">Ziua 752</span> Evacuări în Ucraina, zi de doliu la Odesa, noi atacuri și incendii la rafinării în Rusia

Ziua 752 de război în Ucraina aduce din nou în prim-plan atacurile cu drone ale ucrainenilor asupra unor rafinării din Rusia, care nu s-au soldat cu victime, dar au provocat incendii și pagube serioase.

Pe de altă parte, autorităţile ucrainene au început evacuările în masă ale comunităţilor din regiunea Sumîi, din nordul ţării, aproape de graniţa cu Rusia, după perioade lungi de bombardamente intense asupra zonei.

Iar la Odesa este zi de doliu, după cel mai mortal atac rusesc asupra orașului portuar, soldat cu cel puțin 21 de morți și peste 70 de răniți.

Între timp, am intrat în a doua zi a alegerilor prezidențiale din Rusia, marcată de o nouă serie de incidente, la nivel internațional scrutinul find acuzat a fi un simulacru.

Situația pe front

  • Ucrainenii evacuează populație dintr-o regiune din nordul țării: Administraţia militară a regiunii Sumîi, a scris, într-un mesaj pe Telegram, că peste 180 de locuitori din zonele din apropierea comunităţii Velikopisarska, de lângă graniţă, au fost evacuaţi în ultimele trei zile. Administraţia regională a declarat că zonele în cauză sunt „cele mai tensionate” din regiunea Sumîi, cu trei persoane ucise şi 13 rănite în ultimele cinci zile. Administraţia a declarat că un total de peste 4.500 de locuitori au fost evacuaţi din 22 de sate din regiunea Sumîi, dar nu a dat niciun interval de timp.
  • Zi de doliu la Odesa - Sâmbătă, 16 martie, este zi de doliu în Odesa după cel mai mortal atac rusesc în orașul portuar. Cel puțin 21 de persoane au murit și peste 70 au fost rănite vineri.
  • Rachete Taurus din Germania? Ministrul german de Externe Annalena Baerbock încearcă să-l convingă pe cancelarul Olaf Scholz să își reconsidere poziția privind furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune, în special Taurus, către Ucraina, potrivit Der Spiegel.
  • Rusia pregătește o nouă ofensivă în vara anului 2024, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în cea mai recentă analiză. Totodată, ei încearcă să menţină ritmul operaţiunilor de ofensivă din estul Ucrainei pentru a preveni stabilizarea liniilor de apărare ale ucrainenilor. Ruşii sunt concentraţi în special spre împingerea spre vest a forţelor ucrainene, cât mai departe de Avdiivka, înainte ca ucrainenii să stabilească linii puternice de apărare în zonă, care să fie, ulterior, greu de pătruns. Dar dacă Vestul nu va ajuta Ucraina până în vară, când va începe ofensiva rusească, ucrainenii se vor afla într-o situaţie foarte dificilă, mai arată experții ISW.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Bombardamente în Belgorod - Magazinele și școlile au fost închise în orașul rusesc Belgorod după bombardamentele pe care autoritățile de acolo le-au atribuit Ucrainei. Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că două persoane au fost ucise - în timp ce continuă votul în cadrul alegerilor generale pe care Vladimir Putin este sigur că le va câștiga. Sistemele de apărare antiaeriană au doborât opt rachete ucrainene, a declarat Gladkov. Putin a acuzat Ucraina că încearcă să îi perturbe candidatura pentru un nou mandat de șase ani.
  • Rafinării rusești lovite de drone: Guvernatorul regiunii Samara din Rusia a declarat că dronele ucrainene au lovit două rafinării de petrol Rosneft din regiunea aflată la aproximativ 1.000 de km la graniță, provocând pagube materiale, dar fără victime. Una dintre rafinării a fost cuprinsă de flăcări. Imagini neconfirmate, publicate online, arată ceea ce pare a fi un incendiu major la rafinăria Sizran, cu serviciile de urgență intervenind la fața locului. Autoritățile ruse susțin că atacul asupra rafinăriei Novokubişev a fost respins. În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat din plin infrastructura petrolieră a Rusiei, lovind rafinării în toată partea europeană a Rusiei. Doar ieri, trei drone ucrainene au lovit rafinăria Pervii Zavod din regiunea Kaluga, situată la aproximativ 190 km sud-vest de Moscova.
  • Atac soldat cu victime: Două persoane au fost ucise şi trei au fost rănite într-un atac cu rachete ucrainene asupra oraşului rus de graniţă Belgorod, a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, pe Telegram.
  • Incidente în a doua zi a alegerilor prezidențiale: Partidul de guvernământ Rusia Unită a anunțat că se confruntă cu un atac cibernetic la scară largă, fiind nevoit să întrerupă serviciile neesențiale pentru a-l putea respinge. De altfel, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că a reținut un bărbat rus în vârstă de 61 de ani pentru planificarea unui „atac terorist în numele Ucrainei". Mai mult, surse din serviciile secrete ucrainene au relatat, pentru Ukrinform că au spart sistemul informatic al serviciilor publice din Rusia prin care se desfăşoară votul electronic la alegerile prezidenţiale. Vezi AICI cum a decurs votul în prima zi, marcată de asemenea de incidente.
  • Ironii: Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a felicitat ironic pe Putin deja de vineri pentru „victoria sa zdrobitoare", deși alegerile sunt în plină desfășurare. „Nicio opoziție. Nicio libertate. Nicio alegere", a scris acesta pe platforma de socializare X.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇