Alegerile în țara lui Putin: Cerneala de pe buletine se șterge într-o secundă, de dimineață voturile erau deja în urnă (Video)

Alegerile în țara lui Putin: Cerneala de pe buletine se șterge într-o secundă, de dimineață voturile erau deja în urnă (Video)

În prima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia apar deja semnale despre mai multe încălcări ale procesului de vot. Pixurile oficiale cu care se votează la alegerile prezidențiale din Rusia conțin cerneală care dispare, iar în câteva secții din regiunea Voronej s-au descoperit alte nereguli.

Potrivit mai multor sesizări din regiunile ruse Kursk și Rostov-pe-Don, pixurile speciale folosite la alegerile prezidențiale conțin cerneală care dispare imediat când aceasta este încălzită, relatează Kyiv Post.

Surse citate de site-ul independent rus Sirena au spus că în secțiile de votare din regiunile Kursk și Rostov-pe-Don pregătite pentru alegeri au fost trimise pixuri care "conțin un secret", în cutii sigilate cu emblema Comisiei Electorale Centrale din Rusia.

ADVERTISING

O înregistrare video postată pe canalul de Telegram al Sirena și distribuită și pe X arată că semnele de pe buletinele de vot dispar instantaneu, când sunt expuse la flacăra unei brichete, ceea ce le permite agenților partidului lui Putin, Rusia Unită, să anuleze voturile contra și să bifeze apoi numele liderului de la Kremlin.

Un truc preluat din Ucraina

Nu este prima oară când această tactică e folosită. Culmea, a fost întâlnită pentru prima oară la alegerile prezidențiale din 2004 de regimul lui Viktor Ianukovici, înainte ca acesta să fie răsturnat de la putere. Observatorii internaționali au remarcat atunci mai multe nereguli flagrante care încălcau atât legislația și regulile electorale ucrainene, cât și pe cele internaționale. Pe lângă pixurile cu cerneală care dispărea, pacienții din spitale au fost forțați să voteze pentru a primi tratament, iar studenții au fost instruiți să le arate buletinele de vot profesorilor în schimbul notelor de promovare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Strategia a fost preluată și în Rusia, fiind pusă în aplicare la alegerile locale, parlamentare și alte scrutine cel puțin din 2009, scrie site-ul rusesc Gazeta.ru.

Liderul partidului Rusia Dreaptă din Duma de Stat, Nikolai Levicev, a semnalat folosirea acestui truc la sondajele pentru alegerile regionale de la Volgograd din acel an și a oferit dovezi video în acest sens. Comisia Electorală Centrală i-a răspuns că nu există nicio interdicție oficială a utilizării de cerneală de acest tip în secțiile de votare.

Grupul de opoziție Cealaltă Rusia a reclamat că în timpul numărării inițiale a buletinelor de vot, 285 de voturi au fost declarate nule pentru că păreau goale. Cu toate acestea, când a fost efectuată o nouă numărătoare, o săptămână mai târziu, la cererea partidului pro-Kremlin Rusia Unită, s-au descoperit 206 de voturi în plus pentru partidul lui Putin, iar Levicev a spus că toate păreau să fi fost completate cu același scris de mână.

ADVERTISING

Și alte partide, inclusiv Partidul Comunist și Partidul Liberal Democratic, și-au exprimat preocuparea față de încălcări similare care au fost semnalate în zeci de secții de vot din regiunea Volgograd.

Start la nereguli

Presa independentă rusă semnalează și alte nereguli la alegerile care se desfăşoară între 15-17 martie, al optulea scrutin prezidenţial din istorie, la care Vladimir Putin aspiră să fie reales pentru un al cincilea mandat.

Radio Svoboda a relatat că un observator a descoperit portretul lui Putin într-o secție de vot din regiunea Voronej. Întrucât campania politică în secții este interzisă, portretul a fost acoperit cu un cearceaf.

portret-Putin

Iar într-o secție din Voronej procesul de vot a început înainte de ora oficială, relatează Ukrainska Pravda.

urna

La o altă secție, un observator independent a descoperit buletine de vot într-o urnă înainte ca procesul de vot să înceapă. Un activist local a cerut comisiei electorale să scoată buletinele din urnă, iar cererea lui a fost acceptată, potrivit Meduza.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇