Alegeri în Rusia: Secții de votare atacate cu bombe și cocteiluri Molotov. Navalnîia îndeamnă la proteste (Video)

Alegeri în Rusia: Secții de votare atacate cu bombe și cocteiluri Molotov. Navalnîia îndeamnă la proteste (Video)

Tot mai multe acțiuni violente au loc vineri, în prima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia, un scrutin cu final cunoscut, dar marcat de evenimente neașteptate.

O bombă a explodat, fără să facă victime, în faţa unei secţii de votare la Skadovsk, în regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruşi, relatează AFP.

”Un dispozitiv exploziv improvizat a fost plasat într-o pubelă, în faţa secţiei de votare. A avut loc o detonare, fără victime”, a anunţat pe Telegram Comisia Electorală regională a ocupaţiei ruse.

Potrivit reprezentanților ocupației ruse, forţe ucrainene au bombardat două Comisii Electorale locale, fără să facă victime.

ADVERTISING

Cabină de vot incendiată la Moscova

De asemenea, la Moscova, o femeie a incendiat o cabină dintr-o secţie de votare, potrivit agenţiei ruse de stat de presă RIA Novosti.

„Comisia Electorală de la Moscova a declarat RIA Novosti că activitatea (în biroul de votare) s-a reluat normal după incident”, scrie agenţia rusă.

Acest incident este departe de a fi unul izolat.

O înregistrare video difuzată de publicaţia independentă SOTAVision surprinde arestarea unei suspecte, după ce flăcările au fost stinse în secţia de votare.

S-a întâmplat la Sankt Petersburg, unde o tânără a încercat să incendieze cu un cocteil Molotov o secţie de votare, a anunţat pe Telegram un reprezentant al Comisiei Electorale locale, Maksim Meiksin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„O femeie în vârstă de 20 de ani a încercat să arunce un cocteil Molotov în însemnele unei secţii de votare”, situată într-o şcoală, a anunţat el.

„Aceste acţiuni ilegale au fost oprite în mod eficient de către poliţişti. Nimeni nu a fost rănit”, a adăugat el.

Potrivit autorităților, cel puţin opt persoane au fost arestate vineri, în prima zi a votului pentru alegerea președintelui, pentru incidente soldate cu pagube în secţii de votare.

Cinci dintre ele au fost „plasate în detenţie” la Moscova şi în regiunile Voronej, Rostov şi Karaceai-Cerkezia, după ce au stropit cu „un lichid incolor” buletine de vot depuse în urne, au anunţat forțele de ordine.

ADVERTISING

O persoană a fost arestată pentru că ar fi încercat să dea foc unei urne la Hantî-Mansiisk, în Siberia. De asemenea, o altă persoană a fost arestată după ce a încercat să aprindă o petardă într-o secţie de votare în regiunea Celiabinsk.

Protest la urne cerut de Navalnâia

Parchetul din Moscova a avertizat joi împotriva oricărui protest, în contextul în care nicio critică a opoziţiei nu este tolerată în Rusia.

Cu o zi înainte de scrutin, Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, dintre care a petrecut 24 la putere, le-a cerut compatrioţilor săi „să nu se abată de la cale” în aceste vremuri „grele”.

Preşedintele în exerciţiu are trei contracandidați de formă, fără anvergură, care nu se opun nici războiului din Ucraina, nici represiunii din țară, care a eradicat orice Opoziţie şi a culminat cu moartea în închisoare, la jumătatea lunii februarie, a criticului Kremlinului Alexei Navalnîi.

Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, care s-a angajat să-i ducă mai departe lupta, le-a cerut ruşilor să protesteze votând cu oricare alt contracandidat al lui Putin. Ea le-a mai cerut ruşilor care susţin Opoziţia să se prezinte la secţiile de votare în acelaşi moment, duminică la prânz, pentru a arăta că sunt numeroşi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇