Ziua 721 Rușii au bombardat un bloc și un spital, ucrainenii le-au scufundat o navă în Marea Neagră. Kant e vinovat pentru război, Rusia își ia "la revedere" de la OSCE

<span style="color:#990000;">Ziua 721</span> Rușii au bombardat un bloc și un spital, ucrainenii le-au scufundat o navă în Marea Neagră. Kant e vinovat pentru război, Rusia își ia "la revedere" de la OSCE

Ziua 721 de război a început cu un atac aerian al Rusiei asupra mai multor regiuni din Ucraina. Un spital și un bloc cu cinci etaje din orașul Selîdove, situat în regiunea estică Donețk, au fost lovite de rachete, iar trei persoane au fost ucise, printre care și un copil. În total, șapte persoane au murit și alte 23 au fost rănite în urma atacurilor ruse de miercuri dimineață, au anunțat autoritățile regionale.

Ucraina a dat, în schimb, o nouă lovitură grea flotei ruse de la Marea Neagră. Serviciul militar de informații a anunțat că nava rusească de desant Țezar Kunikov s-a scufundat în largul peninsulei Crimeea după ce a fost atacată cu drone maritime.

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, au vizitat pozițiile ucrainene de la Avdiivka și Kupiansk, două puncte fierbinți de pe linia frontului, unde trupele ruse sunt pe punctul de a copleși forțele Kievului. Sîrski a scris pe Telegram că situația este extrem de grea, dar s-au luat decizii pentru întărirea pozițiilor defensive.

Parlamentul Rusiei va supune votului pe 21 februarie suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a OSCE, a anunţat marţi preşedintele Dumei (camera inferioară a legislativului rus), Viaceslav Volodin. "Este timpul să spunem 'la revedere' Adunării Parlamentare a OSCE", a spus acesta, acuzând organizația că este politizată şi "dansează după cum cântă Washingtonul".

Guvernatorul regiunii ruse Kaliningrad consideră că Immanuel Kant, filosoful german născut în secolul al XVIII-lea în Königsberg, capitala Prusiei Orientale, este responsabil pentru războiul din Ucraina și haosul internaţional. Kant "a pus bazele filosofiei clasice germane", marcată de "impietate şi absenţa valorilor superioare", a spus Anton Alihanov.

ADVERTISING

Iar serviciul de informații al Ucrainei (DIU) a publicat o listă cu 141 de nume ale unor mercernari sirieni recrutați de Rusia pentru a lupta în războiul contra Ucrainei. Aceștia sunt instruiți pe teritoriul sirian în luptele urbane, urmând a fi transferați în Rusia. Acolo primesc pașapoarte rusești în câteva zile și sunt integrați în unitățile de luptă de pe front.

Evoluția pe front

  • Atac cu rachete în est - Un spital și un bloc cu cinci etaje din orașul Selîdove, în regiunea estică Donețk, au fost lovite de rachetele lansate de ruși. Atacul a avut loc în cursul nopții și s-a soldat cu trei victime și cel puțin 13 răniți. "Trei civili au fost uciși, unul dintre ei este un copil", a anunțat serviciul de presă al administrației militare a orașului. Guvernatorul regiunii Donețk, Vadîm Filașkin, a anunțat pe Telegram că 100 de pacienți au fost transferați la unități medicale din alte orașe după ce o aripă a spitalului a fost avariată. O altă lovitură a distrus mai multe apartamente dintr-un bloc cu cinci etaje și a rănit cel puțin patru persoane, inclusiv doi copii, a mai spus Filașkin.
  • Bilanț negru - Șapte persoane cu fost ucise și alte 23 au fost rănite în urma atacurilor ruse de miercuri dimineață, au anunțat autoritățile ucrainene. Trei civili au murit în orașul Selîdove, Donețk, iar alte 14 persoane din regiune au fost rănite. Un civil a fost ucis și alți șase răniți în regiunea Herson. Un bărbat de 66 de ani a fost ucis în Zaporojie, iar o femeie de 61 de ani și-a pierdut viața în regiunea Harkov, unde o altă femeie de 50 de ani a fost rănită. În regiunea Dnipropetrovsk un bărbat de 64 de ani a murit, iar două femei de 53 de ani au fost rănite.
  • Navă rusească scufundată - Mai multe drone maritime au lovit, miercuri dimineață, nava rusească de desant Țezar Kunikov în largul coastei Crimeei, iar aceasta s-a scufundat, au anunțat serviciul de informații al armatei ucrainene și Statul Major ucrainean. Spionajul militar ucrainea a difuzat și imagini cu atacarea navei. Detalii aici.
  • Șeful armatei s-a dus pe front - Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, au vizitat pozițiile de pe linia frontului din Avdiivka și Kupiansk, unde au luat decizii de întărire a pozițiilor ucrainene, relatează Ukrainska Pravda. "Situația operațională este extrem de grea și de tensionată. Invadatorii ruși își sporesc eforturile și au avantaj numeric. Nu prețuiesc viața și persistă în creșterea atacurilor cu trupe pe post de 'carne de tun'", a scris Sîrski pe Telegram. Acesta a adăugat că s-au luat măsuri pentru întărirea forțelor de apărare și că acestea continuă să provoace pierderi importante armatei ruse, în ciuda condițiilor grele.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Drone ucrainene distruse - Sistemele de apărare aeriană au doborât nouă drone lansate din Ucraina asupra regiunilor ruse Belgorod și Voronej, precum și deasupra Mării Negre, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti.
  • La revedere, OSCE! - Parlamentul Rusiei va supune votului pe 21 februarie suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a OSCE, a anunţat marţi preşedintele Dumei (camera inferioară a legislativului rus), Viaceslav Volodin. "E timpul să spunem 'la revedere' Adunării Parlamentare a OSCE. Organizaţia duce lipsă absolută de independenţă, este politizată şi "dansează după cum cântă Washingtonul". Dar cel mai rău lucru în această situaţie este că şi noi plătim bani, noi suntem unul dintre cei mai mari plătitori", a spus Volodin într-o şedinţă a Dumei, potrivit unui comunicat al Dumei. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa are 57 de membri, printre care Ucraina, SUA şi Rusia. De la invadarea Ucrainei de forţele ruse, activitatea organizaţiei a fost practic paralizată de folosirea de către Rusia a dreptului de veto pe care îl are fiecare ţară membră a OSCE.
  • Kant e de vină pentru război - Immanuel Kant, filosoful german născut în secolul al XVIII-lea în Königsberg, capitala Prusiei Orientale, ar fi responsabil de haosul internaţional, a declarat Anton Alihanov, guvernatorul regiunii Kaliningrad. "Vreau să arăt că Immanuel Kant, care s-a născut aici în urmă cu aproape 300 de ani, are o legătură aproape directă cu haosul global (…) cu care ne confruntăm astăzi. Mai mult, el are o legătură directă cu conflictul militar din Ucraina", a afirmat vineri Alihanov la al V-lea Congres al politologilor. Fiind "unul dintre părinţii fondatori ai Occidentului modern", Kant "a pus bazele filosofiei clasice germane", marcată de "impietate şi absenţa valorilor superioare", a spus guvernatorul, potrivit Moscow Times. Alihanov a citat din Critica raţiunii pure şi Fundamentele metafizicii moralei. "Astăzi, în 2024, suntem suficient de îndrăzneţi să afirmăm că nu numai Primul Război Mondial a început cu opera lui Kant, ci şi actualul conflict din Ucraina", a spus el. Asta deși Kant a scris în "Către o pace perpetuă" că "încălcarea legii într-un singur loc de pe pământ este resimţită pretutindeni".
  • German reținut pentru jeleuri cu canabis - Un cetăţean german a fost reţinut la sosirea pe aeroportul din Sankt Petersburg pentru că avea în bagaje bomboane de tip jeleu care conţineau canabis, a anunţat serviciul vamal rus. Bărbatul de 38 de ani a sosit de la Istanbul, iar la inspecţia bagajelor sale s-a descoperit asupra sa un pachet de jeleuri pe al cărui ambalaj figura o imagine cu o frunză de marijuana. Vameşii ruşi au găsit şase bomboane despre care au spus că aveau un miros înţepător. Testele au confirmat prezenţa tetrahidrocannabinolului, un canabinoid interzis în Rusia. "Pasagerul a explicat că la sfârşitul anului trecut a cumpărat 10 jeleuri care conţineau marijuana într-unul dintre magazinele de specialitate din ţara sa natală. Bărbatul a călătorit în lume de mai multe ori cu astfel de 'dulciuri' şi le-a folosit în timpul zborurilor lungi 'pentru un somn odihnitor'", a precizat serviciul vamal. Pe numele bărbatului a fost deschis dosar penal pentru contrabandă cu droguri. Pedeapsa maximă pentru o astfel de infracţiune este de şapte ani de închisoare.

Alte informații relevante

  • Numele mercenarilor sirieni recrutați de ruși - Serviciul de informații al Ucrainei (DIU) a publicat o listă cu 141 de nume ale unor mercernari sirieni recrutați de Rusia pentru a lupta în războiul contra Ucrainei. Aceștia sunt instruiți pe teritoriul sirian, în apropiere de Alep și de baza aeriană Kuweires. Un prim grup de circa 1.000 de membri urmează o pregătire axată pe luptele urbane, urmând a fi transferat în baza aeriană Khmeimim și de acolo în Rusia. Acolo sirienii primesc pașapoarte rusești în câteva zile și sunt integrați în unitățile de luptă de pe front, a anunțat DIU citat de Ukrainska Pravda.
  • Fond FMI pentru Ucraina - Fondul Monetar Internaţional a anunţat că a lansat un nou fond fiduciar pentru a sprijini reformele economice şi financiare din Ucraina, în următorii cinci ani, obiectivul fiind de a obţine 65 milioane de dolari de la ţările donatoare. Fondul de dezvoltare a capacităţilor Ucrainei a fost lansat la Kiev cu resurse iniţiale de 16,5 milioane de dolari, furnizate de Ţările de Jos, Slovacia, Letonia, Japonia şi Lituania. Planul prevede alocarea a 27,5 milioane de dolari pentru sprijinirea domeniilor cheie din agenda de reforme a autorităţilor de la Kiev, acestea fiind armonizate cu Mecanismul de finanţare extinsă acordat Ucrainei, în valoare de 15,5 miliarde de dolari. Vor fi sprijinite reformele fiscale, politica monetară, politicile din sectorul financiar, politicile anticorupţie, elaborarea şi diseminarea datelor, pregătirea şi asistenţa tehnică pentru cadrul macroeconomic.
  • Suedia așteaptă undă verde de la Budapesta - Ministrul suedez de Externe a declarat miercuri că se aşteaptă ca Ungaria să aprobe în curând aderarea ţării sale la NATO. "Salutăm faptul că Turcia şi-a încheiat procesul de ratificare şi ne aşteptăm ca Ungaria să o urmeze în scurt timp", a declarat Tobias Billstrom într-un discurs rostit în faţa Parlamentului. Parlamentarii de la Budapesta vor reveni din vacanţă la sfârşitul acestei luni. O încercare a opoziţiei ungare de a convoca o sesiune extraordinară pentru a ratifica aderarea Suediei a eşuat la începutul acestei luni, după ce parlamentarii Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, au boicotat şedinţa. Ungaria e singurul membru NATO care nu a aprobat cererea Suediei de aderare la alianţă, naţionaliştii aflaţi la putere invocând acuzaţii nejustificate ale Suediei, potrivit cărora ar fi erodat democraţia în Ungaria.
  • Un ucrainean a murit în Maramureș - Un tânăr ucrainean, care făcea parte dintr-un grup de trei persoane care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului, a murit îngheţat. Acesta ar fi fost abandonat de ceilalţi doi parteneri de drum. Detalii aici.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇