Ziua 720 Ucraina mulțumește României. Rusia trage cu Zircon. Musk spune că Putin va câștiga războiul

<span style="color:#990000;">Ziua 720</span> Ucraina mulțumește României. Rusia trage cu Zircon. Musk spune că Putin va câștiga războiul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 720 de război, o organizație oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării a publicat un material de mulțumire la adresa României, inclusiv pentru cele 15 convoaie cu ajutoare militare trimise Ucrainei.

Iar Senatul american a votat un proiect de lege care prevede deblocarea unui ajutor extern de 95,34 miliarde de dolari, ce cuprinde asistenţă financiară destinată Ucrainei.

Pe front, ziua a început cu un atac cu rachete și drone al Rusiei asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei. O centrală electrică a fost avariată, iar alimentarea cu apă a unor zone rezidențiale a fost întreruptă, forţând autorităţile să închidă şcolile şi să evacueze un spital, dar nu s-au înregistrat victime. În schimb, bombardamentul din zori asupra orașului Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, a ucis un bărbat și a distrus o casă.

O analiză preliminară arată că Rusia a lovit săptămâna trecută Kievul cu racheta hipersonică Zircon, aceasta fiind prima utilizare a acesteia în războiul de aproape doi ani. Racheta Zircon are o rază de acţiune de 1.000 km şi se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decât a sunetului.

Rusia se pregăteşte pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, a afirmat serviciul de informaţii externe al Estoniei.

În schimb, Donald Trump susține că el a "întărit NATO" în perioada în care a fost președintele SUA. "Când le-am spus celor 20 de ţări că nu-şi achită contribuţia pe care ar trebui să o plătească şi că, dacă nu fac acest lucru, nu vor beneficia de protecţia armatei SUA, au început să vină banii", a scris fostul președinte.

În acest context, Germania nu are suficientă muniție de artilerie pentru nevoile proprii, cu atât mai puțin pentru a acoperi necesarul Ucrainei, aflăm de la șeful producătorului german de armament Rheinmetall. Potrivit acestuia, Germania își poate reface stocurile într-un interval de 10-15 ani.

ADVERTISING

Ucraina mulțumește României

  • "Ucraina vă va susţine întotdeauna" - Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizație oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, a publicat un material de mulțumire la adresa României, inclusiv pentru cele 15 convoaie cu ajutoare militare. "Nu doar graniţa comună, ci şi istoria comună dintre România şi Ucraina reprezintă fundamentul parteneriatului nostru de o viaţă. Le mulţumim prietenilor noştri români pentru că ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei. Ucraina vă va susţine întotdeauna", este mesajul postat de Stratcom Center pe X.
  • "Trăiască România!" - În videoclipul care însoţeşte mesajul sunt imagini de la demonstraţii pro-ucrainene din România, de la întâlniri ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski în timp ce-şi dau mâna. Acestea alternează cu mesaje pe care scrie în engleză: "România este unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai noştri şi unul dintre partenerii care ne-au susţinut cel mai mult", "România a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar", "Ne va antrena piloţii pe noile avioane F-16". Sunt prezentate și imagini cu vehicule militare şi cu sisteme de rachete antiaeriene. Clipul folosește ca fundal sonor melodia patriotică "Trăiască România". Apar, de asemenea, imagini din februarie 2022 cu refugiaţi, Stratcom reamintind: "România a găzduit zeci de mii de refugiaţi". "Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului nostru. Mulţumesc, România".

Evoluția pe front

  • Centrală electrică avariată - Rusia a atacat, marți, cu rachete și drone orașul Dnipro din centrul Ucrainei, avariind o centrală electrică și întrerupând alimentarea cu apă a unor zone rezidențiale, forţând autorităţile să închidă şcolile şi să evacueze un spital. Orașul cu puțin sub un milion de locuitori a fost atacat de o rachetă și de patru drone care se apropiau dinspre sud, est și nord, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene. Cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina, DTEK, a transmis că o centrală termică a fost afectată semnificativ. Nu au existat victime. Un bărbat de 64 de ani a fost ucis în timpul bombardamentului din zori asupra orașului Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, iar o casă a fost distrusă, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare locale.
  • 15 sate bombardate - Artileria rusă a bombardat marți dimineață 15 sate din regiunea Harkov. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis, după ce ferma la care lucra a fost lovită de proiectile, a anunțat Oleh Sîniehubov, șeful administrației militare regionale. După câteva ore, rușii au bombardat orașul Vovceansk, iar o femeie a murit și alta a fost rănită.
  • Drone doborâte - Apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus 16 din cele 23 de drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții din Primorsko-Akhtarsk, sudul Rusiei, și din Capul Chauda, Crimeea. Dronele au fost interceptate deasupra regiunilor Herson, Dnipropetrovsk și Zaporojie.
  • Rușii schimbă tactica la Avdiivka - Trupele ruse au renunțat la atacurile în "valuri umane" asupra pozițiilor ucrainene din Avdiivka și au trecut la grupuri mai mici de asalt susținute de aviație, a spus Dmitro Riumșîn, comandantul Brigăzii 47 Macanizate a Ucrainei. Rusia nu mai are suficiente trupe în jurul acestui oraș aflat la numai 8 kilometri de regiunea ocupată Donețk pentru asalturi continue și masive cu soldați nepregătiți și slab echipați, iar acum folosește grupuri de sabotaj și unități de asalt "Z" ale armatei și unități "V" formate din infractori amnistiați, a mai spus Riumșîn.
  • Rusia a trecut la Zircon - O analiză preliminară arată că Rusia a lovit săptămâna trecută Kievul cu racheta hipersonică Zircon, aceasta fiind prima utilizare a acesteia în război. Oleksandr Ruvin, directorul Institutului de cercetare ştiinţifică şi criminalistică de la Kiev, a anunţat finalizarea analizei preliminare a fragmentelor de rachetă provenite din atacul rusesc din 7 februarie. El a inclus o înregistrare video a resturilor de rachete, care arată marcaje specifice. "Vedem elemente caracteristice rachetei 3M22 Zircon. Părţi şi fragmente ale motorului şi ale mecanismelor de direcţie au marcaje specifice", a arătat Ruvin. Atacul din 7 februarie a ucis cel puţin cinci persoane şi a avariat clădiri rezidenţiale şi infrastructura energetică de la Kiev. Racheta Zircon are o rază de acţiune de 1.000 km şi o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit Rusiei. Viteza sa hipersonică ar putea însemna un timp de reacţie mult redus pentru apărarea aeriană şi o capacitate de a ataca ţinte mari, adânci şi întărite.
  • Poluare în Harkov - Peste 10.000 mp de teren au fost contaminați în urma bombardamentului de sâmbătă noaptea din Harkov, când o dronă a lovit un depozit petrolier în care se aflau 3.800 mc de combustibil. Explozia a provocat o scurgere masivă de combustibil, iar incendiul rezultat a cuprins 15 locuințe, a declarat primarul orașului, Ihor Terekov, citat de Kiev Independent. Cel puțin șapte persoane au murit, inclusiv o familie cu trei copii, iar 57 de oameni au fost răniți.
  • Rusia trece la tancurile vechi - Moscova a pierdut peste 3.000 de tancuri în război, dar a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe lună, iar în acest ritm ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani, chiar fără capacitatea de a produce echipamente noi. Forţele ruse dispun în prezent de 1.750 de tancuri active, de la modelele T-55 vechi de decenii până la T-80 şi T-90 moderne, iar stocurile sunt de încă 4.000 de blindate, arată Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra. În aceste condiții, blocajul în care a ajuns războiul ar putea continua pe toată durata anului 2024, menționează IISS.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • La ce se așteaptă FMI - Kristalina Georgieva, șefa FMI, a avertizat că economia Rusiei se confruntă în continuare cu factori negativi semnificativi, deși la sfârşitul lunii ianuarie, instituția şi-a dublat estimarea privind ritmul creşterii economice în acest an, de la 1,1% cât anticipa în octombrie la 2,6%. Georgieva vede, totuși, mai multe probleme în viitor pentru Moscova. "Dacă te uiţi la Rusia, astăzi, producţia creşte pentru armată şi consumul scade. Şi cam aşa arăta Uniunea Sovietică. Nivel ridicat de producţie, nivel scăzut de consum", a spus şefa FMI. "De fapt, cred că economia Rusiei se află în vremuri foarte grele din cauza plecării oamenilor şi din cauza accesului redus la tehnologie, care vine odată cu sancţiunile. Deci, deşi această cifră pare bună, există o poveste mai mare în spatele ei şi nu este o poveste foarte bună", a adăugat ea.
  • Kremlinul răspunde - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marţi avertismentele europene cu privire la "propaganda rusă", afirmând că orice lucru care contravine teoriilor predominante e acum etichetat drept "propagandă" de către Occident. Franţa, Polonia şi Germania au acuzat luni Rusia că a creat o reţea elaborată de site-uri web, pentru a răspândi propagandă pro-rusă şi pentru a submina guvernele occidentale, avertizând asupra unei răspândiri în masă a unui astfel de conţinut înainte de alegerile europene din iunie.
  • Premierul Estoniei, pe lista neagră a Moscovei - Poliţia rusă a trecut-o pe lista persoanelor căutate pe Kaja Kallas, premierul Estoniei. Alături de ea figurează un secretar de stat estonian și ministrul Culturii din Lituania. O sursă de securitate rusă citată de TASS a declarat că cei trei oficiali sunt urmăriţi penal pentru "distrugerea şi deteriorarea monumentelor soldaţilor sovietici" din cel de-Al Doilea Război Mondial. În ultimii ani, mai multe dintre monumentele ridicate de fosta URSS au fost demontate în statele baltice, întrucât aceste state consideră că au fost ocupate de URSS. Kallas a declarat în 2022 că autorităţile estoniene vor demonta între 200 şi 400 de astfel de monumente.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Două HIMARS ucrainene avariate, duse în SUA - Două sisteme de lansatoare de rachete M142 HIMARS folosite de Ucraina au fost avariate și au fost trimise în SUA pentru reparații, relatează Militarnyi. O înregistrate video postată pe YouTube prezintă momentul în care vehiculele sunt descărcate dintr-un avion de transport AN-124, pe aeroportul Harrisburg, din statul american Pennsylvania. Vehiculele poartă însemnele forțelor armate ucrainene și au anvelopele dezumflate, ceea ce arată că ar fi putut fi sparte de șrapnelele unei explozii. Unuia dintre vehicule îi lipsește roata din dreapta față de sub cabină, indiciu al trecerii peste o mină sau al unei explozii puternice în apropiere.
Antonov "Be Brave Like Okhtyrka"
  • Rusia se pregăteşte de război cu Occidentul - "Rusia a ales o cale de confruntare pe termen lung şi Kremlinul anticipează probabil un conflict cu NATO în următorul deceniu sau cam aşa ceva", a declarat șeful serviciului de informații din Estonia, Kaupo Rosin. Un atac militar din partea Rusiei este "foarte puţin probabil" pe termen scurt, a spus el, în parte pentru că Rusia trebuie să menţină trupe în Ucraina, şi ar rămâne puţin probabil dacă acumularea de forţe ruseşti ar fi egalată în Europa. "Dacă nu suntem pregătiţi, probabilitatea (unui atac militar rusesc) ar fi mult mai mare", a adăugat Rosin. El a declarat că evaluarea se bazează pe planurile Rusiei de a-şi dubla numărul de forţe staţionate de-a lungul graniţei cu Finlanda şi cu statele baltice Estonia, Lituania şi Letonia.
  • Premier european most wanted în Rusia - Şefa guvernului eston Kaja Kallas a denunţat marţi „tactica obişnuită de intimidare" a Rusiei, după lansarea de către Moscova a unei notificări de urmărire împotriva ei şi a altor responsabili europeni. Kremlinul motivează emiterea notificărilor de urmărire acuzând responsabilii baltici şi polonezi de ostilitate faţă de Rusia, din cauza unei viziuni diferite asupra istoriei relaţiilor lor: „Acţiunea Federaţiei Ruse nu este surprinzătoare, întrucât este tactica ei obişnuită de intimidare. Nu voi tăcea, voi continua să sprijin cu forţă Ucraina şi mă voi pronunţa în favoarea consolidării apărării europene".
  • Ucraina nu primește invitația la 75 de ani de NATO - Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, a declarat marţi, într-un briefing de presă, că nu este de aşteptat ca la summitul Alianţei din această vară Ucraina să primească invitaţia de a adera la organizaţia militară occidentală. Summitul NATO din această vară se va ţine la Washington şi are o semnificaţie aparte, pentru că va marca cei 75 de ani de existenţă ai alianţei militare occidentale. Tocmai din această cauză, unele voci spuneau, anul trecut, după summitul NATO de la Vilnius, că Ucraina ar trebui să primească invitaţia de a adera la Washington, ca un semnal cu încărcătură simbolică. Kievul ar fi vrut să primească această invitaţie încă de la summitul din 2008 de la Bucureşti, însă atunci aliaţii au decis să ofere Ucrainei doar o perspectivă generală de a adera, „când va fi deplin pregătită”, fără a-i da un orizont concret de timp.
  • Rușii iau Starlink de la arabi - Spionajul militar ucrainean a anunțat marți că a interceptat comunicații radio în care soldații ruși discutau despre cumpărarea unor terminale Starlink din țările arabe, fără a preciza numele acestor state, pentru aproximativ 200.000 de ruble (2.200 de dolari) fiecare. Elon Musk, proprietarul SpaceX, a negat în weekend că terminalele Starlink sunt vândute Rusiei sau pot fi folosite în Rusia. Spionajul militar ucrainean susține, însă, că forțele ruse se conectează la Starlink în teritoriile ocupate din Ucraina, nu pe teritoriul rus. "Nimeni nu spune că Starlink e vândut oficial Rusiei. Moscova pare să cumpere terminalele prin contrabandă și țări terțe", a spus Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciului.
  • Musk spune că Putin nu poate fi înfrânt - Miliardarul Elon Musk pune la îndoială, într-o discuție pe X cu mai mulți senatori republicani care se opun acordării de ajutoare suplimentare Ucrainei în valoare de 60 de miliarde de dolari, că armata lui Zelenski va putea vreodată să învingă Rusia: „Nu există nicio şansă ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie înfrânt în război. Aceste cheltuieli nu ajută Ucraina. Prelungirea războiului nu-i ajută”.
  • Senatul SUA a aprobat ajutorul - Senatorii americani au votat, marţi dimineaţă, un proiect de lege care prevede deblocarea unui ajutor extern în valoare de 95,34 miliarde de dolari, ce cuprinde asistenţă financiară destinată Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Proiectul de lege merge la Camera Reprezentanţilor. Detalii AICI
  • Trump e convins că "a întărit" NATO - Donald Trump susţine că el a "întărit NATO" în perioada în care a fost președintele SUA. "Eu am întărit NATO. Când le-am spus celor 20 de ţări că nu-şi achită contribuţia pe care ar trebui să o plătească şi că dacă nu fac acest lucru nu vor beneficia de protecţia armatei SUA, au început să vină banii", a scris Trump, pe rețeaua Truth Social. "După atâţia ani în care SUA au plătit nota, a fost încântător. Dar acum, că nu mai sunt eu să le spun să plătească, iar au ajuns ca înainte", a conchis el.
  • Germania nu are muniție - Ucraina are nevoie de peste două milioane de proiectile de artilerie pe an, iar Germania nu poate acoperi acest nivel, a declarat șeful producătorului german de armament Rheinmetall, Armin Papperger, citat de Bild. Acesta consideră că Germania va avea nevoie de 10-15 ani pentru a-și reface stocurile de muniție. "Cu totul, ne propunem să producem până la 700.000 de proiectile de artilerie pe an până în 2025", a afirmat Papperger.
  • Franţa acuză Rusia - Oficialii MAE francez au declarat că Rusia şi-a intensificat eforturile de manipulare a informaţiilor şi de răspândire a înşelăciunii, vizând aliaţii Kievului în Occident, inclusiv Polonia, Germania şi Franţa. Aceştia s-au referit la mesajele de pe platformele de socializare, cum ar fi X, fostul Twitter, şi de pe site-uri precum Sputnik, ca fiind "masive în amploare" şi "complexe în structură". Într-un an cu alegeri cu miză mare în Marea Britanie, UE şi SUA, Rusia lucrează pentru a deruta şi speria alegătorii, pentru a discredita unii candidaţi şi a-i susţine pe alţii şi pentru a perturba mega-evenimente sportive, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Paris şi Campionatul European de fotbal din Germania. arată oficialii francezi.
  • Trump își arogă puterea NATO - Fostul preşedinte american Donald Trump respinge numeroasele critici cu privire la ameninţări pe care le-a făcut cu privire la NATO, fără să revină asupra celei prin care spunea că „va încuraja Rusia să atace state membre ale Alianţei”. În schimb, el susține că datorită lui Alianța e mai puternică: „Eu am făcut NATO puternică, iar asta recunosc chiar şi democraţii din stânga radicală şi falşii republicani. Atunci când le-am spus celor 20 de ţări care nu-şi plăteau corect partea că trebuie să plătească (şi că) altfel nu vor mai beneficia de protecţia americană, banii au curs în valuri. Dar, acum, că nu mai sunt acolo să spun trebuie să plătiţi, uite că ei reîncep”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇