Ziua 719 Rușii se apără cu "trenul țarului" și trec în avantaj. Decizie controversată a lui Zelenski. Dronă-surpriză, doborâtă în Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 719</span> Rușii se apără cu "trenul țarului" și trec în avantaj. Decizie controversată a lui Zelenski. Dronă-surpriză, doborâtă în Ucraina

Ziua 719 de război a început cu noi atacuri cu drone. Apărarea antiaeriană a distrus 14 din cele 17 drone şi o rachetă de croazieră lansate de ruşi în cursul nopții. Atacurile nu s-au soldat cu victime, dar în regiunea Dnipropetrovsk au provocat o pană de energie și au întrerupt furnizarea apei.

Rușii au format o barieră defensivă cu o lungime de 30 km, numită „trenul țarului”, în regiunea ocupată Donețk. Acest baraj improvizat de pe calea ferată este format din 2.100 de vagoane adunate unul după altul într-un interval de nouă luni și ar putea fi folosit ca linie defensivă împotriva unei ofensive ucrainene, arată un raport al Institutului pentru Studiul Războului.

Rusia se află la ora actuală într-o situaţie mai puternică decât în urmă cu un an şi este pe cale să preia avantajul în război, a atras atenția şeful serviciului militar de informaţii norvegian, Nils Andreas Stensones. Moscova poate mobiliza de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, se adaptează sancţiunilor impuse de Occident mai bine decât se aştepta acesta din urmă, iar industria rusă este în prezent capabilă să producă suficiente muniţii, vehicule de luptă, drone şi rachete care să permită forţelor ruse "menţinerea efortului lor de război tot anul, a arătat el.

Sediul unei unități militare din orașul rus Stavropol a fost cuprins de flăcări luni dimineață. Incendiul nu s-a soldat cu victime și se pare că a fost provocat de un scurtcircuit.

Presa ucraineană scrie că noul comandant al Forțelor Teritoriale de Apărare ale Ucrainei, Ihor Plahuta, pe care Zelenski l-a numit duminică în funcție, a condus trupele Ministerului de Interne care au reprimat protestele din timpul revoluției de la Kiev, în 2013-2014. Plahuta a coordonat operațiunea de înlăturare a baricadelor de pe străzile capitalei Ucrainei și a participat la negocierile cu demonstranții.

ADVERTISING

Fermierii polonezi care protestează la graniță a au vărsat duminică cereale din camioanele ucrainene, la un punct de trecere a frontierei. În urma incidentului, TIR-urile s-au întors în Ucraina. Poliția poloneză a deschis o anchetă.

Nu toate dronele doborâte în Ucraina au încărcătură explozivă. Grănicerii ucraineni au doborât o dronă care transporta 22 kg de droguri. Trei suspecți au fost arestați, iar aceștia dețineau și alte drone.

Evoluția pe front

  • Drone distruse - Sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei a distrus 14 din cele 17 drone lansate de Rusia în timpul nopții şi o rachetă de croazieră Kh-59. Într-un mesaj pe Telegram, forţele aeriene ucrainene au menţionat că Rusia a lansat şi rachete sol-aer cu rază lungă S-300, fără a preciza dacă ţintele au fost atinse. Guvernatorul regiunii ucrainene Harkov, Olah Sinehubov, a afirmat duminică seară că Rusia a atacat regiunea sa cu rachete lansate de pe sistemele S-300 din regiunea rusă Belgorod, învecinată cu Ucraina. Potrivit informaţiilor preliminare, nu există victime, dar au fost avariate faţadele unor clădiri non-rezidenţiale. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lisak, a declarat că Rusia a atacat cu drone Pavlohrad, iar unele părţi ale oraşului au rămas fără energie și apă curentă.
  • Rușii se apără cu "trenul țarului" - Rușii au creat o barieră defensivă de 30 km, din garnituri feroviare, numită "trenul țarului", între localitățile Olenivka și Volnovakha, din regiunea ocupată Donețk, arată Institutul pentru Studiul Războiului. Imaginile din satelit din 10 mai 2023 și 10 februarie 2024 arată că trupele ruse au adunat într-un interval de nouă luni peste 2.100 de vagoane de tren. Șirul uriaș de vagoane ar putea fi folosit ca linie defensivă împotriva unei viitoare ofensive ucrainene. Linia respectivă se află la 6 km de front, într-o zonă care era relativ liniștită atunci când forțele ruse au început să creeze bariera feroviară.
  • Rusia trece în avantaj - Rusia se află la ora actuală într-o situaţie mai puternică decât în urmă cu un an şi este pe cale să preia avantajul în război, a avertizat luni şeful serviciului militar de informaţii norvegian, Nils Andreas Stensones. Rusia poate mobiliza de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, ea se adaptează sancţiunilor impuse de Occident mai bine decât se aştepta acesta din urmă, iar industria rusă este în prezent capabilă să producă suficiente muniţii, vehicule de luptă, drone şi rachete care să permită forţelor ruse "menţinerea efortului lor de război tot anul", a detaliat oficialul norvegian. Rusia beneficiază și de sprijinul militar al Coreei de Nord, Iranului, Belarusului şi Chinei. Cea din urmă nu furnizează Rusiei arme, ci "maşini, vehicule, electronică şi piese de schimb" utile pentru industria militară rusă. Prin urmare, "va fi nevoie de un ajutor occidental substanţial cu armament pentru ca forţele ucrainene să se poată apăra şi să reia iniţiativa în conflict", a spus Stensones, amintind de nevoia armatei ucrainene de muniţii, arme cu rază lungă de acţiune, sisteme antiaeriene, tancuri şi avioane de luptă.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Unitate militară în flăcări - Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, într-o unitate militară din Stavropol, un oraș în sud-vestul Rusiei. Potrivit autorităților locale citate de agenția de presă RIA Novosti, nu s-au înregistrat victime. Flăcările au cuprins parterul clădirii în care se află sediul unității și au fost stinse de pompieri. Cauza incendiului ar putea fi un scurt circuit al instalației electrice.

Alte informații relevante

  • Numire controversată la Kiev - Noul comandant al Forțelor Teritoriale de Apărare ale Ucrainei, Ihor Plahuta, numit duminică în funcție de președintele Volodimir Zelenski, a condus trupele Ministerului de Interne care au reprimat protestele din timpul revoluției de la Kiev, în 2013-2014, scriu publicațiile Ukrainska Pravda și Hromadske. Plahuta a coordonat aproximativ 400 de oameni care au înlăturat baricadele de pe străzi, iar presa a scris că pe 21 ianuarie 2014 a ieșit din sediul ministerului pentru a negocia cu protestatarii.
  • Cereale ucrainene vărsate pe șosea - Fermierii polonezi care protestează la granița cu Ucraina au vărsat, duminică, cereale din camioanele ucrainene la punctul de trecere a frontierei Yahodyn-Dorohusk. "Trei camioane conduse de cetățeni ucraineni au intrat în Polonia după ce au fost supuse procedurilor vamale. Participanții la acțiunile de protest nu i-au lăsat să treacă și au deschis semiremorcile, ceea ce a dus la vărsarea unei cantități de cereale pe drum. Șoferii s-au întors apoi în Ucraina", a transmis poliția poloneză. Nu s-au înregistrat altercații, dar a fost deschisă o anchetă.

Publicată de farmer.pl pe Duminică, 11 februarie 2024
  • Dronă cu droguri doborâtă - Grănicerii ucraineni au doborât o dronă care transporta 22 kg de droguri. Trei suspecți au fost arestați, iar aceștia dețineau alte opt drone, relatează Nexta.
  • Un pas înainte pentru ajutor - Senatul american a făcut un pas crucial spre adoptarea unui ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, blocat de luni de zile în Congres. Cu 67 de voturi strânse pentru acest vot procedural, Senatul arată că are voturile necesare pentru aprobarea ulterioară a acestui pachet financiar care se va confrunta, însă, cu o opoziţie dură din partea aleşilor republicani din Camera Reprezentanţilor. Încă nu se cunoaște data următorului vot în Senat. "Ucraina este periculos de lipsită de rezerve. Dacă America nu trimite ajutor Ucrainei cu acest proiect de lege privind securitatea naţională, Putin are toate şansele să reuşească", a avertizat înainte de vot liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer.
  • Rușii învață în Siria să folosească dronele - Iranul și Hezbollah instruiesc operatori ruși de drone în Siria, pentru a fi trimiși în Ucraina, a anunțat luni serviciul de informații al armatei ucrainene, GUR. Operatorii ruși pregătiți de Gardienii Revoluției și gruparea militantă din Liban susținută de Iran sunt instruiți în baza militară Shayrat din Siria cum să utilizeze dronele kamikaze iraniene Shahed-136 și Ababil-3.
  • Moscova aplică sancțiuni - Moscova a impus luni sancţiuni împotriva a 18 cetăţeni britanici (oficiali, universitari şi experţi în probleme ruse), denunțând o încercare de a demoniza Rusia şi a alimenta războiul din Ucraina. Printre cei vizaţi de sancţiuni personale se află ministrul adjunct al Apărării, James Cartlidge, consilierul adjunct pentru securitate naţională, Sarah MacIntosh, directorul pentru submarine al Royal Navy, Simon Asquith, trimisul special al premierului britanic pentru Balcanii de Vest, Stuart Peach, şi lorzii Dan Hannan şi Michael Ashcroft. Universitarii sancţionaţi sunt istoricii Orlando Figes, Norman Davies, Timothy Garton Ash, Rob Johnson, David Abulafia, cărora li se adaugă experţii Roy Allison de la Oxford, Graeme Robertson de la University of North Carolina, Calder Walton de la Harvard şi James Sherr de la International Centre for Defence & Security din Tallinn.
  • Musk neagă că a dat Starlink pe mâna rușilor - Elon Musk a reacționat după ce Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina a susținut că forțele ruse folosesc serviciul de internet prin satelit Starlink. "Mai multe informații false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei. Este categoric fals. Pentru o mai bună informare, niciun terminal Starlink nu a fost vândut direct sau indirect către Rusia", a scris miliardarul pe X.
  • CSAT convocat din cauza Rusiei - Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 21 februarie, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luată într-un context în care se vorbește tot mai des de un conflict cu Rusia. Detalii AICI.
  • Ucraineni salvați în Maramureș - Doi bărbați ucraineni, de 40 şi 42 ani, care au trecut frontieră au sunat la 112 şi au anunţat că s-au rătăcit. Aceștia erau echipaţi, dar fără hrană şi aveau doar o sticlă de apă. După mai bine de 6 ore şi jumătate de urcat, salvatorii montani au ajuns la cetăţenii ucrainieni cu hrană, batoane proteice şi apă. Va urma coborârea până în locul în care este poziţionată maşina de intervenţie, au anunţat luni dimineaţă salvamontiştii. "În M-ţii Maramureşului, pe alocuri, zăpadă depăşeşte 1 metru - 1 metru şi jumătate şi singura posibilitate de deplasare este fie pe schiuri de tură sau snowmobil pentru zăpadă adâncă, dar la baza muntelui stratul e subţire şi pe alocuri zona e cu acces dificil datorită noroiului mare şi a apei care curge de pe versanţi".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇