Ziua 718 Zelenski face noi schimbări în conducerea armatei. Rusia crește producția de drone. Rușii ar folosi sateliții lui Musk

<span style="color:#990000;">Ziua 718</span> Zelenski face noi schimbări în conducerea armatei. Rusia crește producția de drone. Rușii ar folosi sateliții lui Musk

În ziua 718 de război, Rusia a lansat atacuri cu drone asupra Kievului și în sudul Ucrainei, rănind cel puțin un civil și avariind o conductă de gaz și clădiri rezidențiale în Mykolaiv.

Iar președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a mai numit cinci persoane la vârful armatei, doi adjuncți ai noului șef al armatei, general-colonelul Oleksandr Sîrski, și încă trei generali de brigadă ca adjuncți ai noului șef al Statului Major al Forțelor Armate. De asemenea, Oleksandr Pavliuk, fost prim adjunct al ministrului apărării, a fost numit în funcţia de nou comandant al forţelor terestre ale Ucrainei. „Avem nevoie de o practică clară de lucru cu noile tehnologii. Există mai mult decât suficiente teorii, dar totul trebuie să funcţioneze în practică pentru îndeplinirea obiectivelor ucrainene şi pentru păstrarea vieţii soldaţilor noştri”, a spus preşedintele Zelenski.

De asemenea, președintele Ucrainei a vorbit la telefon cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre nevoile de arme și proiectile ale Ucrainei, dar şi despre garanţiile de securitate pe care le va oferi Franţa. În ultimele săptămâni, sprijinul Franţei pentru Kiev a dus la o escaladare a tensiunilor cu Moscova, care a condamnat "frenezia militaristă" a Franţei după ce a promis noi livrări de arme către Ucraina.

ADVERTISING

Iar ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat instalațiile de producție de drone din regiunea râului Volga, din Udmurtia, și a apreciat că Rusia a ajuns la capacități de producție care îi permit să satisfacă majoritatea nevoilor de astăzi.

Iată cele mai importante informații și evenimente din ziua 718 a războiului din Ucraina:

  • Noi atacuri cu drone - Rusia a lansat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică atacuri cu drone asupra Kievului și sudului Ucrainei, a anunțat armata ucraineană. Forțele aeriene ucrainene au transmis pe Telegram că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 40 din cele 45 de drone de atac Shahed lansate de Rusia în cursul nopții. În Kiev, alerta aeriană a durat aproape două ore, toate dronele au fost doborâte și nu au fost victime, a spus Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, citat de Reuters. În sudul Ucrainei, sistemele de apărare aeriană au fost active timp de peste cinci ore și au distrus 26 de drone Shahed lansate de Rusia, în principal deasupra regiunii Mykolaiv, în apropiere de Marea Neagră. Cel puțin un civil a fost rănit și au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale și o conductă de gaz din Mykolaiv.
  • Încă cinci numiri la vârful armatei - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a făcut încă cinci numiri militare de rang înalt, completând echipa de la vârful armatei după ce l-a numit săptămâna aceasta pe generalul-colonel Oleksandr Sîrski în funcţia de comandant al forţelor armate. Astfel, ca adjuncţi ai acestuia au fost numiţi colonelul Vadim Suharevski, al cărui domeniu de expertiză sunt dronele, şi colonelul Andrii Lebedenko, specialist în inovare şi tehnologie militară. Zelenski a mai aprobat numirea a trei generali de brigadă ca adjuncţi ai şefului Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei - Volodimir Horbatiuk, care va conduce operaţiunile şi managementul, Oleksi Şevcenko, responsabil de logistică, şi Mihailo Drapati pe probleme de instruire. „Avem nevoie de o practică clară de lucru cu noile tehnologii. Există mai mult decât suficiente teorii, dar totul trebuie să funcţioneze în practică pentru îndeplinirea obiectivelor ucrainene şi păstrarea vieţii soldaţilor noştri”, a spus preşedintele Zelenski.
Zelenski-si-noua-conducere-a-armatei
Foto: Facebook Volodimir Zelenski
  • Un nou comandant al forțelor terestre - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe Oleksandr Pavliuk, fost prim adjunct al ministrului apărării, în funcţia de nou comandant al forţelor terestre ale Ucrainei, potrivit unui decret publicat duminică. Pavliuk, un general-locotenent care a ocupat funcţia de ministru timp de un an, îl înlocuieşte pe generalul-colonel Oleksandr Sirski, după ce acesta a fost numit săptămâna aceasta comandant al forţelor armate ale Ucrainei.
  • Rusia folosește sateliții lui Musk - Forţele ruseşti folosesc terminale ale serviciului de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate, a declarat duminică Ucraina făcând publică o presupusă interceptare a unui schimb de mesaje între doi soldaţi ruşi, care ar fi o dovadă a utilizării sale "sistemice", relatează Reuters. Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării a postat pe Telegram un clip audio în care, potrivit acesteia, apar soldaţi din Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei care discută despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei. SpaceX, care administrează terminalele Starlink, a declarat săptămâna trecută într-o postare pe X că "nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa" şi că serviciul său Starlink nu funcţionează în Rusia.
  • Zelenski a vorbit cu Macron - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă, în discursul său video nocturn, că a vorbit la telefon cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre nevoile de apărare ale Ucrainei, dar şi despre garanţiile de securitate pe care le va oferi Franţa. „Am discutat în detaliu despre ceea ce îi va întări pe soldaţii noştri: războiul electronic şi apărarea aeriană, artileria. I-am mulţumit pentru eficienţa sistemelor franceze Caesar. Am discutat despre deficitul existent de proiectile de artilerie şi despre cum îl putem suplini”, a detaliat Zelenski. De asemenea, cei doi au discutat despre acordul de securitate dintre cele două țări, care este în curs de finalizare. „Va trimite un semnal că Europa ştie cum să protejeze vieţi, cum să adauge securitate pentru generaţii întregi”, a spus Zeleneski. În ultimele săptămâni, sprijinul Franţei pentru Kiev a dus la o escaladare a tensiunilor cu Moscova, care a condamnat "frenezia militaristă" a Franţei după ce a promis noi livrări de arme către Ucraina.
  • Rusia produce tot mai multe drone - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, în imagini publicate sâmbătă de ministerul său, că producţia de drone militare a ţării a crescut în ultimul an, deşi mai rămân de rezolvat anumite probleme tehnice, transmite Reuters. Rusia a folosit pe scară largă dronele în timpul campaniei militare de aproape doi ani din Ucraina, dar a trebuit adesea să se bazeze pe drone Shahed, ieftine, de fabricație iraniană. ”Capacităţile de producţie care au fost create ne permit să îndeplinim majoritatea sarcinilor cu care ne confruntăm astăzi”, a spus Shoigu în timpul unui tur al instalaţiilor de producţie de drone din regiunea râului Volga, din Udmurtia.
  • Japonia, ajutor pentru Ucraina - Japonia va acorda un ajutor de 106 milioane de dolari pentru Ucraina, în cadrul unei conferințe care va avea loc la Tokyo în 19 februarie, a relatat duminică Kyodo News, citând surse neidentificate, scrie Reuters. Fondurile vor fi folosite pentru reconstrucție în șapte domenii, inclusiv agricultură, a precizat Kyodo. Premierul japonez Fumio Kishida și premierul ucrainean Denys Shmyhal vor participa la conferință.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇