În ziua 717 de război, a fost agitaţie mare pe malurile Dunării, după ce ruşii au lansat valuri consecutive de drone iraniene spre regiunea Odesa peste noapte.
Apărarea aeriană ucraineană a doborât cel puțin 21 de drone, însă schije și resturi au rănit patru persoane.
Pe malul nostru al Dunării, localnicii din judeţele Tulcea şi Galaţi au fost avertizaţi prin trei mesaje Ro-Alert că peste graniţă ruşii bombardează din nou. Iar MApN informează că NATO a ridicat de la sol avioane de luptă de la Fetești.
Tot azi noapte ruşii au atacat cu drone şi regiunea Harkov, însă aici bilanţul victimelor este mai tragic: 13 morţi, din care trei sunt copii, inclusiv un bebeluş, după ce o benzinărie a fost lovită şi a luat foc, iar incendiul a cuprins 15 locuințe.
Pe de altă parte, aproximativ 7,3 milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimii doi ani, în contextul războiului.
O persoană a căzut, sâmbătă, în apă de la bordul unei nave sub pavilion Ucraina, la o milă marină de Sfântu Gheorghe. O navă a Agenției Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a început operațiunile de căutare-salvare.
Pe plan extern, şeful NATO i-a chemat pe europeni să-şi mărească producţia de arme pentru a creşte livrările către Ucraina şi a preveni o confruntare cu Moscova, "care ar putea dura zeci de ani".
Iar preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că membrii Congresului s-ar face vinovaţi de o "neglijenţă aproape criminală" dacă nu vor reuşi să aprobe finanţarea pentru Ucraina şi i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru că a asigurat ajutorul militar furnizat pentru Kiev.
Atac la Dunăre cu alarmă în România
- Valuri consecutive de drone de tip Shahed au lovit regiunea Odesa peste noapte. Apărarea antiaeriană a doborât cel puțin 21 dintre drone, dar schije și resturi au rănit patru persoane, a declarat guvernatorul Oleh Kiper. Unul dintre răniți este în stare gravă. Cele patru persoane rănite sunt angajați ai instalațiilor portuare. Atacurile au afectat instalațiile portuare și alte infrastructuri civile din și în jurul orașului-port Izmail.
- Trei mesaje RO-Alert - Vineri noapte localnicii din judeţele Tulcea şi Galaţi au fost avertizaţi prin mesaje Ro-Alert că peste graniţă ruşii bombardează din nou. Oamenii din zonele de frontieră spun că s-au auzit mai multe explozii puternice, de le-au tremurat geamurile de la case şi au făcut noapte albă de frică. Detalii AICI
- Avioane turceşti apără România - Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate de la sol, la ora 1:15, pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian românesc. În paralel, au fost pregătite şi două aeronave F-16 ale forţelor noastre aeriene, însă nu a mai fost nevoie să fie şi ele trimise în patrulare. Detalii AICI
Situaţia pe front
- Bilanţul nopţii - 23 dintre cele 31 de drone Shahed care au fost lansate de ruşi azi-noapte au fost distruse de forțele de apărare aeriană. Dronele au vizat în principal regiunile Odesa și Harkov.
- Copii ucişi în Harkov - Atacul asupra orașului Harkov a ucis 13 civili: unul de șapte ani, unul de patru ani și un bebeluș de aproximativ șase luni, a transmis guvernatorul Oleh Sinehubov. Atacul a lovit o benzinărie şi a provocat un incendiu, care a cuprins 15 locuințe. Primarul Harkovului, Ihor Terekov, a raportat că suprafața afectată de foc a fost de aproximativ 3.700 mp.
Alte informaţii relevante
- Operaţiune de salvare - O navă sub pavilion Ucraina a cerut, sâmbătă, ajutorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, după ce o persoană a căzut peste bord, la aproximativ o milă marină de Sfântul Gheorghe. În locul indicat s-a deplasat nava SAR APOLLO, fiind declarată coordonator operaţiuni de căutare la faţa locului, dar şi o ambarcaţiune MAI. Încă nu a fost găsit marinarul căzut în apă.
- Biden acuză neglijenţă criminală - Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că membrii Congresului s-ar face vinovaţi de o "neglijenţă aproape criminală" dacă nu vor reuşi să aprobe finanţarea pentru Ucraina şi i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru că a asigurat ajutorul militar pentru Kiev. Scholz s-a întâlnit cu preşedintele la Casa Albă pentru a discuta despre războiul din Ucraina, precum şi despre criza din Orientul Mijlociu. "Sunt foarte fericit că în Europa am luat acum decizii pentru a obţine sprijinul financiar necesar pentru buget. De asemenea, că Germania a fost pregătită să îşi sporească sprijinul cu livrarea de arme", a spus Scholz. Casa Albă a lansat avertismente de luni de zile că un eşec în a oferi ajutor Kievului ar afecta capacitatea acestuia de a lupta împotriva Rusiei.
- Şeful NATO cere arme - Secretarul general al NATO i-a chemat pe europeni să-şi mărească producţia de arme pentru a creşte livrările către Ucraina şi a preveni o confruntare cu Moscova, "care ar putea dura zeci de ani". Jens Stoltenberg a insistat că "nu există nicio ameninţare militară iminentă împotriva unui aliat. În acelaşi timp, Kremlinul rosteşte în mod regulat ameninţări la adresa unor ţări NATO". Detalii AICI
- 7,3 milioane de ucraineni au intrat în România - Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict) şi până la data de 9 februarie 2024, au intrat în România 7.292.211 cetăţeni ucraineni, a anunţat sâmbătă dimineaţa Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.