"Situația e atât de cruntă, că-ți vine să plângi". Poveștile de groază ale nepalezilor întorși acasă după ce au scăpat de pe frontul din Ucraina

"Situația e atât de cruntă, că-ți vine să plângi". Poveștile de groază ale nepalezilor întorși acasă după ce au scăpat de pe frontul din Ucraina

Aproximativ 15.000 de bărbați nepalezi s-au alăturat armatei ruse în războiul din Ucraina, după ce guvernul de la Moscova a anunțat anul trecut un pachet financiar pentru luptătorii din străinătate. Cetățenii din Nepal, una dintre cele mai sărace țări, au fost tentați de ofertă, dar au ajuns să regrete repede că au acceptat.

Ofertele de peste 2.000 de dolari și procedura simplificată de obținere a pașaportului rus i-au atras pe mulți bărbați din Nepal să se înroleze în trupele ruse care au fost trimise pe front în Ucraina, relatează CNN.

Cel puțin 200 de cetățeni nepalezi luptă în prezent de partea Rusiei și 13 au fost uciși pe front, potrivit guvernului nepalez. Însă oficialii și activiștii pentru drepturile omului din această țară spun că cifrele oficiale sunt mult mai mici decât cele reale.

Bimala Rai Paudyal, parlamentară de opoziție și fost ministru de Interne, a spus joi în camera superioară a legislativului de la Kathmandu că 14.000-15.000 de bărbați din Nepal luptă în Ucraina, citând cetățeni care s-au întors acasă și a făcut un apel către autoritățile ruse să publice aceste date.

Patru soldați nepalezi au fost luați prizonieri în Ucraina, conform Ministerului nepalez de la Kathmandu.

ADVERTISING

CNN a analizat conturile de TikTok de la zece bărbați nepalezi care s-au dus în Rusia ca să se înroleze în armată și a identificat locul în care se află - baza de pregătire Avangard, o academie militară de lângă Moscova, transformată în centru de instruire pentru străinii care vor să intre în armata rusă.

Un soldat a povestit că acolo are camarazi afgani, indieni, congolezi și egipteni. Imaginile postate pe rețelele de socializare arată zeci de soldați asiatici, alături de instructori ruși. După ce au terminat instrucția de bază, soldații sunt transferați la o altă bază unde se familiarizează cu conducerea vehiculelor blindate și armamentul greu, învață să-și pregătească echipamentul de luptă și sunt repartizați în unitățile ruse.

Mulți nepalezi înrolați au spus că nu vorbesc rusa, dar au comunicat cu instructorii în engleză. Iar câțiva voluntari asiatici care s-au întors de pe front au spus că Rusia i-a folosit pe post de carne de tun.

O lună în Bahmut

Ramchandra Khadka, 37 de ani, s-a întors în Nepal după ce a fost rănit în Ucraina. El a povestit că a fost martor la scene de groază și regretă decizia de a deveni mercenar al Kremlinului.

ADVERTISING

Acesta nu e primul război la care Khadka a luat parte. A luptat alături de rebelii maoiști din Nepal, care au dus un război sângeros cu trupele guvernamentale timp de un deceniu, în anii '90. Apoi, s-a dus în Afganistan, unde a fost angajat de un contractor militar privat pentru sprijinirea trupelor NATO. Credea că a trecut prin toate ororile războiului. Rămas fără serviciu și fără speranță în Nepal, a decis să plece în Rusia și să intre în armată ca să facă rost de bani.

"Nu m-am dus de plăcere în armata rusă. N-aveam nimic de muncă în Nepal. Dar, pe de altă parte, n-a fost decizia bună. Nu ne-am dat seama că vom fi trimiși atât de repede pe linia frontului și cât de oribilă poate fi situația", a spus el.

Khadka a ajuns la Moscova în septembrie anul trecut. După numai două săptămâni de pregătire a fost trimis la Bahmut, în estul Ucrainei, unde s-au dat unele dintre cele mai sângeroase lupte în cei aproape doi ani de război, cu o armă și un rucsac.

"Nu era niciun centimetru de pământ în Bahmut care să nu fie răscolit de bombe. Toți copacii, arbuștii și verdeața… au dispărut cu totul. Cele mai multe case au fost distruse. Situația e atât de cruntă, că-ți vine să plângi", a povestit el.

ADVERTISING

Khadka a fost trimis de două ori să lupte la Bahmut și a stat în total o lună acolo. La a doua desfășurare a fost lovit în șold de un glonț. După ce a fost salvat și adus câteva sute de metri în spatele linie frontului, a fost atins de un șrapnel dintr-o bombă cu fragmentare. "Încă am dureri de cap când mă gândesc la scenele groaznice pe care le-am văzut în zona de război", adaugă el.

Suman Tamang, 39 de ani, s-a întors săptămâna trecută din Rusia. "Nepalezii și ceilalți străini luptă pe front. Pozițiile ruse stau la câteva sute de metri în spate ca sprijin", a spus el. Ucrainenii îi atacau cu drone, ceea ce unitatea lui nu avea în dotare, iar nepalezul pune numărul mare de pierderi suferite pe lipsa armamentului modern.

"Unii dintre prietenii mei au fost tratați rău de comandantul rus când au încercat să-și spună păsul", s-a plâns Tamang.

A fugit acasă, banii au rămas în Rusia

Un bărbat care nu a vrut să i se publice numele a spus că a plecat din Rusia înainte de încheierea contractului și nu știe cum să-și retragă banii pe care îi are în contul din Rusia.

"După ce am fugit din baza militară, mi-a luat trei zile să ajung la Moscova. Mi-a fost teamă să mă duc la o bancă din Rusia să scot banii, riscam să fiu prins. Pot să intru în cont de pe telefon, dar nu știu dacă e posibil să transfer banii peste graniță", a declarat el.

Fost ofițer de poliție pensionat, el lucra ca agent de pază la un hotel din Dubai când a aflat că Rusia angajează străini în armată. El câștiga 450 de dolari pe lună în Dubai, așa că a fost atras imediat de oferta de la 2.000 de dolari în sus.

"După ce vezi niște imagini crunte pe front, să-ți vezi prietenii murind lângă tine, să înțelegi că șansele de supraviețuire sunt foarte mici… înțelegi că banii nu merită. De asta am fugit", a spus el.

Agenții din Nepal cer 5.000 până la 7.000 de dolari pentru aranjarea unei vize turistice pentru o persoană într-o țară terță, potrivit poliției.

Nepalezii își joacă viața la "ruleta rusească"

Pașaportul nepalez este unul dintre cele mai slab cotate din lume din punct de vedere al circulației, conform topului întocmit de compania Henley & Partners, fiind depășit chiar și de cel din Coreea de Nord, iar Nepalul e una dintre cele mai sărace țări din lume.

Peste 15% din locuitorii acestui stat trăiesc sub nivelul de sărăcie. Rata estimată a șomajului a fost de 11,1% în 2022, potrivit Băncii Mondiale, comparativ cu 10,6% în 2019, înaintea pandemiei de Covid.

70% din forța de muncă a țării e implicată în economia informală, desfășurând activități economice legale, dar ascunse autorităților publice pentru a evita plata impozitelor și a contribuțiilor sociale, ceea ce îi expune pe angajaţi la insecuritate financiară și protecție socială limitată.

Zeci de mii de nepalezi se duc în fiecare an să muncească în țările din Golf, iar banii pe care îi trimit acasă reprezintă aproape 23% din PIB-ul Nepalului, potrivit Băncii Mondiale.

În fiecare an, în jur de 400.000 de oameni intră pe piața muncii cu aptitudini și oportunități limitate. Rata șomajului ajunge la 19,2% în rândurile tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani.

Nepalezii care vor să lupte pentru armata rusă se duc la Moscova cu viză turistică. Cei mai mulți călătoresc prin Emiratele Arabe Unite sau India. După ce ajung în Rusia, se duc la un centru de recrutare și acolo sunt supuși unei examinări fizice. Dacă trec, semnează un contract pe un an și li se deschide un cont bancar în care li se virează echivalentul unei sume de 2.000 până la 4.000 de dolari pe lună. Se oferă bonusuri consistente pentru cei care rămân mai mult pe front.

Guvernul nepalez le-a interzis cetățenilor să călătorească în Rusia pentru a munci și a introdus cerințe mai stricte pentru cei care încearcă să plece în țări precum EAU cu viză turistică.

În decembrie, ministrul nepalez de Externe, N. P. Saud, a făcut apel la Rusia să nu mai recruteze cetățeni din Nepal și să repatrieze rămășițele celor căzuți în luptă. Partea rusă a răspuns că va analiza situația, dar nu a revenit cu informații. "Nu avem niciun fel de date că Rusia face ceva", a spus oficialul, subliniind că Moscova "ar trebui să respecte punctul de vedere al Nepalului". El a adăugat că a transmis o cerere pentru a călători la Moscova în legătură cu această problemă și încă așteaptă un răspuns de la guvernul rus.

Saud a adăugat că negociază cu oficialii ucraineni pentru eliberarea nepalezilor luați prizonieri pe front, însă Kievul are unele "rețineri" și "întrebări legale" pe care guvernul de la Kathmandu se străduiește să le rezolve.

În același timp, nu se știe dacă vor exista consecințe legale pentru cei care încalcă interdicția de a călători în Rusia pentru a munci sau a lupta în război, notează CNN.

Poliția din Kathmandu a anunțat luna trecută anihilarea unei rețele infracționale și arestarea a 18 persoane care trimiteau bărbați nepalezi să lupte în armata rusă. Poliția a făcut descinderi în mai multe hoteluri și a confiscat zeci de pașapoarte și bani. Dar nepalezii nu au renunțat să plece în Rusia. Între sărăcia lucie și perspectiva atrăgătoare a miilor de dolari pe lună, mulți își joacă viața la "ruleta rusească" a războiului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇