Lovitura de grație pe care i-o dă șeful CIA lui Putin: Întrebarea nu e dacă împăratul e gol, ci de ce îi ia atât de mult timp să se îmbrace

Într-un raport amănunțit, publicat de șeful agenției de informații americane, acesta descrie cum au fost dejucate planurile președintelui rus, fiind salvată Ucraina, și cum influența și puterea liderului de la Kremlin se erodează pe zi ce trece, din cauza umilinței la care a supus armata și a corupției politice.
Lovitura de grație pe care i-o dă șeful CIA lui Putin: Întrebarea nu e dacă împăratul e gol, ci de ce îi ia atât de mult timp să se îmbrace
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

William Burns, 67 de ani, a călătorit mult în ultimele luni, iar săptămâna trecută a descins la Paris unde s-a întâlnit cu David Barnea, directorul Mossad, a avut consultări cu Abdulrahman Al Thani, premierul Qatarului, dar și cu Abbas Kamel, șeful serviciului de informații din Egipt.

La sfârșitul anului trecut, acesta a vizitat Kievul și Varșovia, dar și mai multe state din Orientul Mijlociu.

Activitatea diplomatică intensă a șefului CIA arată cât de dificile sunt crizele prin care trece lumea în această perioadă, dar și cât de multe forțe sunt implicate pentru rezolvarea lor.

William Burns, director CIA din 2021, a publicat un articol în revista „Foreign Affairs”, în care analizează principalele provocări cu care se confruntă SUA și Europa, oferind și o perspectivă în ce privește depășirea lor.

„Statele Unite se confruntă astăzi cu unul dintre acele momente rare, la fel de important ca începutul Războiului Rece sau perioada de după 11 septembrie 2001. Ascensiunea Chinei și revizionismul Rusiei reprezintă provocări geopolitice descurajante într-o lume aflată într-o competiție strategică intensă, în care SUA nu se mai bucură de o întâietate incontestabilă și în care amenințările climatice existențiale sunt în creștere”, a subliniat directorul CIA.

ADVERTISING

Succesul declasificării strategice

Acesta, din capul locului, anunță că Rusia și China sunt principalele state care pun în pericol echilibrul geo-strategic.

De asemenea, Burns spune că revoluția tehnologică oferă unele avantaje țărilor cu conduceri autoritare, liderii lor având capacitatea să controleze populația și să-și consolideze puterea.

US President Biden hold a White House departure
PLAN SURPRIZĂ. Joe Biden e primul lider din lume care a folosit strategia declasificării unor informații secrete pentru a-l destabiliza pe Vladimir Putin, decis să declanșeze războiul - Foto: Hepta.ro

Directorul CIA aduce în discuție conceptul de „declasificare strategică”, folosit cu mare succes, pentru prima dată, în săptămânile premergătoare invadării Ucrainei de către Rusia.

Atunci, Joe Biden și Departamentul de Stat au făcut publice o parte din planurile lui Vladimir Putin. 

Au anunțat că acesta va ataca, au oferit presei informații despre numărul soldaților, al tancurilor și liniile de acțiune, deposedându-l pe Putin de posibilitatea surprinderii adversarilor.

„Ceea ce face CIA cu informațiile pe care le culege e un proces care a suferit… modificări. Declasificarea strategică, adică dezvăluirea publică intenționată a anumitor secrete pentru a submina rivalii și pentru a mobiliza aliații, a devenit un instrument și mai puternic pentru factorii de decizie politică”, a anunțat William Burns.

„Folosirea acestei strategii nu înseamnă să pui în pericol în mod nesăbuit sursele sau metodele folosite pentru a colecta informațiile, dar înseamnă să reziști, în mod judicios, la tendința de a păstra totul secret”, a subliniat șeful CIA. 

„Comunitatea de informații din SUA învață, de asemenea, valoarea tot mai mare a diplomației din domeniul informațiilor, dobândind o nouă înțelegere a modului în care eforturile sale de a sprijini aliații și de a contracara inamicii pot sprijini factorii de decizie politică”, a remarcat oficialul american.

Un obiectiv prostesc și iluzoriu

Declasificarea strategică e o nouă formă de acțiune politică și diplomatică, una care a luat amploare datorită vitezei ridicate cu care circulă astăzi informațiile.

Rețelele sociale amplifică rapid un anunț - de exemplu, posibilitatea ca trupele lui Putin să atace prin Belarus, la nord de Ucraina.

În decurs de câteva ore, o astfel de informație a ajuns la milioane de oameni din întreaga lume, iar elementul surpriză, pregătit de Putin, a fost compromis.

Se poate spune, acum, la doi ani de la declanșarea conflictului, că această strategie a fost o armă surpriză care l-a destabilizat pe liderul rus și a oferit Ucrainei răgazul necesar pentru a pregăti acțiunile de rezistență.

Russia EXPO Family Forum
EȘEC TOTAL. Vladimir Putin nu și-a atins niciun obiectiv politic în urma invadării Ucrainei, provocând pierderi greu de imaginat Rusiei, atât militare cât și economice, susține șeful spionajului american - Foto: Hepta.ro

„Războiul lui Putin a fost deja un eșec pentru Rusia pe mai multe planuri. Obiectivul său inițial de a cuceri Kievul și de a subjuga Ucraina s-a dovedit a fi prostesc și iluzoriu. Armata sa a suferit pagube imense. Cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, două treimi din inventarul de tancuri de dinainte de război al Rusiei a fost distrus, iar programul de modernizare militară de zeci de ani, atât de lăudat de Putin, a fost golit de conținut”, a scris William Burns. 

„Toate acestea sunt rezultatul direct al vitejiei și îndemânării soldaților ucraineni, susținute de sprijinul occidental. Între timp, economia Rusiei suferă regrese pe termen lung, iar țara își pecetluiește soarta de vasal economic al Chinei. Ambițiile exagerate ale lui Putin s-au întors împotriva sa și într-un alt mod: au determinat NATO să se extindă și să devină o alianță mult mai puternică”, a adăugat directorul CIA.

China Belt and Road Forum
VICTORIA CHINEI. Xi Jinping a reușit să-și subordoneze Rusia fără niciun efort, din cauza obsesiei lui Putin de a cuceri Ucraina. William Burns a folosit termenul de vasal pentru a descrie relația dintre cele două state - Foto: Hepta.ro

Ucraina, o fixație tragică pentru Putin

Cel mai probabil, oficialul american a realizat raportul publicat în prestigioasa revistă de diplomație cu scopul de a marca succesele occidentale în fața Rusiei, astfel încât liderii politici din SUA și Europa să înțeleagă urgența de a continua să finanțeze masiv Ucraina.

„Epoca post-Război Rece s-a încheiat definitiv în momentul în care Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022”, a subliniat William Burns. 

„Mi-am petrecut o mare parte din ultimele două decenii încercând să înțeleg combinația explozivă de nemulțumire, ambiție și nesiguranță pe care o întruchipează președintele rus Vladimir Putin”, a mărturisit directorul CIA. 

„Un lucru pe care l-am învățat e că ar fi fost o greșeală de neiertat să subestimez fixația lui Putin de a controla Ucraina și alegerile pe care le-a făcut această țară. Putin crede că fără a controla Ucraina e imposibil ca Rusia să fie și să rămână o mare putere, iar el, un mare lider rus. Această fixație tragică și brutală a provocat deja rușine Rusiei, expunându-i slăbiciunile, de la o economie unidimensională, la supraevaluarea puterii sale militare și până la profunda corupție politică”, a scris William Burns.

De ce i-a luat atât de mult timp să se îmbrace?

Raportul directorului CIA este cea mai dură și usturătoare critică la adresa lui Putin de la începutul războiului, mai ales că ea vine de la șeful spionajului american adresată unui fost agent KGB, care și-a folosit abilitățile pentru a ajunge președintele Rusiei.

Un alt lucru important e că William Burns listează vulnerabilitățile liderului de la Kremlin într-un limbaj pe care acesta îl înțelege, urmărind să-l descumpănească, să-l facă să se îndoiască de obiectivele sale politice, cum ar fi valoarea politică și economică de „a controla Ucraina”.

Dar lovitura de grație pe care i-o dă șeful CIA lui Putin e descrierea crizei din interiorul sistemului de putere rusesc, provocată de revolta mercenarilor lui Prigojin.

Evgheni Prigojin, ultima imagine
MESAJ. Ultima apariție publică a lui Evgheni Prigojin, conducătorul Wagner, filmat undeva în Africa - Foto: Hepta.ro

„Cu toate că Putin nu-și va pierde influența prea curând, războiul din Ucraina îi erodează tăcut puterea de acasă. Revolta de scurtă durată, lansată în iunie anul trecut de liderul mercenar Evgheni Prigojin, a oferit o imagine a disfuncționalităților care se ascund în spatele percepției de control absolut al lui Putin.

Pentru un lider care și-a creat greu o reputație de arbitru total al ordinii, Putin a apărut detașat și indecis, în timp ce răzvrătiții lui Prigojin se îndreptau către Moscova. Pentru mulți din elita rusă, întrebarea nu era dacă împăratul e gol, ci de ce îi ia atât de mult timp să se îmbrace”, a scris William Burns.

O ocazie rară

„Apostol suprem al răzbunării, Putin și-a reglat în cele din urmă conturile cu Prigojin, ucis într-un accident suspect de avion la două luni de la începutul rebeliunii. Dar critica mușcătoare a lui Prigojin, prezentarea minciunilor și a erorilor militare, care au loc în războiul lui Putin, dar și a corupției din inima sistemului politic rusesc nu vor dispărea prea curând”, a adăugat directorul CIA.

Sunt cazuri extrem de rare în care publicul are ocazia să parcurgă un raport detaliat al celui care conduce cea mai mare și influentă agenție de spionaj din întreaga lume.

William Burns, folosind tactica deja consacrată a „declasificării strategice”, deschide o mică fereastră din sediul CIA pentru a întrezări modul de lucru, transformările și fronturile pe care acționează agenția, dar și câte ceva din ceea ce urmează.

Articolul integral, în limba engleză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇