Ziua 697 Incendiu la un terminal de gaz în Rusia. 25 de morți într-un atac la Donețk. Nicio dovadă despre moartea lui Prigojin

<span style="color:#990000;">Ziua 697</span> Incendiu la un terminal de gaz în Rusia. 25 de morți într-un atac la Donețk. Nicio dovadă despre moartea lui Prigojin

În ziua 687 de război, oficialii ruși au anunțat un incendiu la un terminal de gaz lichefiat dintr-un port de la Marea Baltică aflat la circa 170 de km de Sankt Petersburg. Deși oficial nu a fost anunțată o cauză, există mai multe relatări ale localnicilor despre o dronă și o serie de explozii înainte de izbucnirea incendiului.

De asemenea, 25 de persoane au fost ucise și alte 20 rănite după ce forțele ucrainene ar fi bombardat orașul Donețk, controlat de Rusia, în estul Ucrainei. Iar Rusia a catalogat lovitura aeriană ucraineană drept un”atac terorist barbar” și a revendicat „eliberarea” unei localități din Harkov.

Din Ucraina, Volodimir Zelenski a spus că se așteaptă ca în ianuarie și februarie să semneze mai multe acorduri bilaterale puternice cu partenerii, care vor aduce noi pachete de ajutoare occidentale. Zelenski a primit însă și o veste proastă, de la premierul Slovaciei, care a anunțat că va bloca prin veto aderarea Ucrainei la NATO, convins fiind că aderarea ar declanșa cel de-al treilea război mondial.

Iar șeful serviciului de informații al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că "nu trebuie trase concluzii în grabă" despre moartea lui Evgheni Prigojin, arătând că nu există nicio dovadă despre decesul șefului mercenarilor ruși din grupul Wagner.

ADVERTISING

Din Rusia, avem și o reacție la Steadfast Defender 24, cel mai important exerciţiu al NATO ”de decenii”, care va începe săptămâna viitoare şi se va desfăşura timp de mai multe luni, cu participarea a 90.000 de militari din cadrul NATO. Este o reîntoarcere irevocabilă la Războiul Rece, a spus ministrul adjunct de externe al Rusiei. Iar Putin s-ar putea duce curând într-o vizită în Coreea de Nord.

Ziua 696 Rușii spun că e normal să mineze cea mai mare centrală nucleară a Europei. Zelenski îl invită pe Trump la Kiev, cu o condiție

Iată cele mai importante evenimente în războiul din Ucraina care a ajuns duminică, 21 ianuarie, în ziua 697:

  • Incendiu la un terminal de gaz la 170 de km de Sankt Petersburg - Un terminal de gaz lichefiat din portul Ust-Luga de la Marea Baltică rusă a fost afectat de un incendiu, a anunţat duminică guvernatorul regional, transmit AFP şi Reuters. Terminalul, situat la circa 170 kilometri vest de Sankt Petersburg şi 35 de kilometri de frontiera cu Estonia, este administrat de Novatek, cel mai mare producător rus de gaz natural. Nu au existat victime în urma incendiului şi personalul a fost evacuat. Unii localnici au spus că au auzit înainte o dronă şi o serie de explozii. O sursă oficială de la Kiev, citată de BBC, a spus că aceasta este "o operațiune specială" a serviciului secret ucrainean SBU care a folosit drone pentru a ataca terminalul. Potrivit sursei, combustibilul procesat la Sankt Petersburg era folosit pentru aprovizionarea trupelor ruse care atacă Ucraina, iar lovitura complică serios logistica militară rusă.
  • Zeci de morți și răniți la Donețk - 25 de persoane au fost ucise și alte 20 rănite după ce forțele ucrainene ar fi bombardat orașul Donețk, controlat de Rusia, în estul Ucrainei, a declarat duminică Denis Pușilin, șeful regiunii Donețk, numit de Rusia, scrie Reuters (inițial au fost anunțați 13 morți, apoi cifra a crescut la 18). Potrivit lui Alexei Kulemzin, primarul orașului, instalat de ruși, forțele ucrainene ar fi bombardat o zonă aglomerată în care se află magazine și o piață. Fotografiile şi înregistrările video realizate de Reuters la faţa locului arată oameni plângând, unii dintre ei spunând că şi-au pierdut rudele, şi cadavre zăcând pe zăpada îmbibată cu sânge din apropierea uneia dintre pieţele din oraş. Ucraina nu a comentat deocamdată informațiile. Donețk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat anul trecut.
  • Rusia acuză: "Atac terorist barbar" al Ucrainei - Rusia a denunţat duminică lovitura aeriană ucraineană asupra unei pieţe din oraşul Doneţk, estul Ucrainei, care s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi şi 20 de răniţi", drept un "act terorist barbar" care arată "necesitatea de a atinge toate obiectivele" asaltului în Ucraina, relatează AFP. "Regimul neo-nazist de la Kiev, susţinut de Statele Unite şi aliaţii lor, a comis încă o dată "un act terorist barbar împotriva populaţiei civile din Rusia", a declarat Ministerul rus de Externe, potrivit unui comunicat.
  • Atac al rușilor în Zaporojie - Trupele ruse au atacat cu 95 de lovituri de artilerie mai multe localități din regiunea Zaporojie, un civil în vârstă de 71 de ani fiind rănit. 16 localități au fost vizate de tirurile inamicului, a anunțat guvernatorul Iuriî Malașko.
  • Rusia revendică „eliberarea” unei localități din Harkov - Ministerul rus al Apărării a revendicat duminică "eliberarea" unei localităţi din Harkov, în estul Ucrainei. „Satul Krahmalnîie, din regiunea Harkov, a fost eliberat datorită operaţiunilor active desfăşurate cu succes de unităţi ale grupului de trupe Vest din zona Kupiansk", a comunicat ministerul în buletinul zilnic de informare privind operaţiunile din Ucraina.
  • Zelenski anunță noi ajutoare în ianuarie și februarie - Președintele Volodimir Zelenskiy a declarat sâmbătă că se așteaptă ca o serie de noi pachete de ajutoare occidentale pentru Ucraina să fie semnate în această lună și luna viitoare. Este vorba de „noi acorduri cu partenerii - acorduri bilaterale puternice”, a spus Zelenski. El nu a menționat țările cu care speră să finalizeze acordurile. Președintele ucrainean a petrecut săptămâni întregi în acțiuni diplomatice internaționale încercând să obțină mai mult sprijin politic și militar.
  • Slovacia va bloca aderarea Ucrainei la NATO - Premierul slovac Robert Fico a declarat sâmbătă că "Ucraina nu este o ţară independentă şi suverană", ci este "sub controlul şi influenţa totală a Statelor Unite" şi a spus că va bloca prin veto aderarea țării la NATO. El consideră că aderarea Ucrainei la NATO ar declanșa cel de-al treilea război mondial. Slovacia este membră a NATO, dar are una dintre cele mai pro-ruse guvernări din Uniunea Europeană. Detalii AICI.
  • Nicio dovadă despre moartea lui Prigojin - Șeful serviciului de informații al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că "nu trebuie trase concluzii în grabă" despre moartea lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor ruși din grupul Wagner care a fost declarat decedat după un accident aviatic, în august 2023, în Rusia. "Nu spun că e mort sau nu e mort. Spun că nu există nicio dovadă că el este mort", a afirmat Budanov, potrivit Nexta.
  • Rusia mai respiră nițel - O cantitate importantă de arme a fost transferată în Rusia de către Coreea de Nord, ceea ce i-a permis Rusiei "să mai respire nițel", a spus Kirilo Budanov într-un interviu publicat duminică de Financial Times (FT). "Fără ajutor, situația ar fi fost catastrofală", a adăugat el. Șeful spionajului ucrainean a adăugat că Moscova pierde la fel de mulți sau chiar mai mulți soldați pe cât poate recruta și că grupul Wagner încă există, în ciuda informațiilor despre dezmembrarea acestuia.
  • Moscova: întoarcerea „irevocabilă” la Războiul Rece - Amploarea exerciţiilor NATO Steadfast Defender 2024 marchează o "întoarcere irevocabilă" a alianţei la manevrele Războiului Rece, când „procesul de planificare militară, resursele şi infrastructura sunt pregătite pentru confruntarea cu Rusia", a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Gruşko, pentru agenţia de presă RIA, relatează Reuters. Steadfast Defender 24, cel mai important exerciţiu al NATO ”de decenii”, va începe săptămâna viitoare şi se va desfăşura timp de mai multe luni, cu participarea a 90.000 de militari din cadrul NATO, vizând să arate că-şi poate apăra teritoriul până la frontiera cu Rusia. Va fi exersat modul în care trupele americane ar putea întări aliaţii europeni în ţările care se învecinează cu Rusia, pe flancul estic al alianţei, în cazul în care ar izbucni un conflict cu un adversar "aproape egal".
  • Putin va vizita curând Coreea de Nord - Președintele rus Vladimir Putin şi-a arătat intenţia de a vizita Phenianul în curând și i-a mulţumit liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru invitaţie, a informat duminică presa de stat nord-coreeană KCNA, citată de Reuters. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇