Ziua 696 Rușii spun că e normal să mineze cea mai mare centrală nucleară a Europei. Zelenski îl invită pe Trump la Kiev, cu o condiție

<span style="color:#990000;">Ziua 696</span> Rușii spun că e normal să mineze cea mai mare centrală nucleară a Europei. Zelenski îl invită pe Trump la Kiev, cu o condiție

Ziua 696 de război a debutat cu noi atacuri puternice ale rușilor în mai multe regiuni ale Ucrainei. A fost bombardat orașul Kupiansk din regiunea Harkov, iar o casă a fost avariată. Pe acoperișul clădirii a fost descoperit un proiectil care nu a explodat.

Forțele ruse au bombardat de nouă ori regiunea Sumî și au avut loc numeroase explozii. Orașul Krasnopillia și zonele învecinate au suferit cele mai intense atacuri, cu 13 explozii.

În jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie au fost plantate din nou mine. Acestea se află "într-o zonă interzisă angajaţilor care fac să funcţioneze centrala", între gardurile interioare şi exterioare ale instalaţiei, potrivit AIEA. Moscova a răspuns printr-un diplomat, susținând că e absolut normal să planteze mine la Zaporojie și susține că asta nu pune în pericol decât „șobolanii, ciorile și sabotorii”.

În ceea ce privește atacurile tot mai numeroase ale ucrainenilor asupra Rusiei, ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, Moscova este "categoric responsabilă" pentru orice "escaladare" şi lovituri pe teritoriul său.

Iar președintele Volodimir Zelenski i-a transmis lui Donald Trump o invitație pentru a vizita Kievul, cu o condiție: fostul președinte american trebuie să-și demonstreze capacitatea de a pune capăt războiului cu Rusia în 24 de ore, așa cum a promis cândva.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Mine plantate la Zaporojie - În jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie au fost plantate din nou mine, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). "De-a lungul perimetrului centralei au fost amplasate din nou mine", a indicat într-un comunicat AIEA. Minele au fost îndepărtate în noiembrie, dar au fost plantate din nou, ceea ce este "incompatibil cu cerinţele de securitate ale AIEA", potrivit textului. Acestea se află "într-o zonă interzisă angajaţilor care fac să funcţioneze centrala", între gardurile interioare şi exterioare ale instalaţiei, potrivit AIEA. Agenţia încă nu are acces la mai multe zone ale centralei, s-a plâns AIEA.
  • Explicațiile Rusiei - Reprezentantul permanent al Rusiei la Viena, Mikhail Ulianov, susține că minele găsite de experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare unitate de acest fel din Europa, sunt „măsuri normale de protecție” împotriva atacurilor: „Sunt periculoase doar pentru șobolani, ciori și sabotori”.
  • Atac în Kupiansk - Forțele ruse au bombardat orașul Kupiansk din regiunea Harkov. O casă a fost avariată. Administrația militară a regiunii a declarat că pe acoperișul clădirii a fost descoperit un proiectil care nu a explodat. Nu există informații despre victime.
  • Noi bombardamente în Sumî - Forțele ruse au bombardat de nouă ori regiunea Sumî și au avut loc numeroase explozii. Krasnopillia și zonele învecinate au suferit cele mai intense atacuri, cu 13 explozii. Orașul Krasnopillia este situat la 42 km de Sumî, centrul regional, și are o populație de aproximativ 7.700 de oameni. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.
  • Imagini cu Avdiivka - Kyiv Post a publicat un videoclip în care sunt prezentate imagini cutremurătoare din orașul Avdiivka din regiunea Donețk:
  • Rusia e vinovată de atacurile Ucrainei - Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a afirmat că Rusia este "categoric responsabilă" pentru orice "escaladare" şi lovituri ucrainene pe teritoriul său. "Dacă există o escaladare, este condamnabilă, dar, inevitabil, Rusia este responsabilă. Atenţie să nu facem ca victima să pară agresor", a declarat Sébastien Lecornu, întrebat despre atacurile ucrainene în Rusia, din ce în ce mai frecvente. "Toate victimele civile sunt o tragedie, inclusiv victimele civile ruse", a subliniat ministrul Apărării. "Ucraina acţionează, totuşi, într-un cadru de legitimă apărare", a continuat el.
  • Kievul are nevoie de mai multe arme - Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a îndemnat aliaţii Ucrainei să-i livreze ţării sale mai multe arme, pentru a o ajuta în apărarea împotriva invaziei ruse, dată fiind actuala stare a luptelor. "Problema în acest stadiu al războiului este că numărul de arme, drone, grenade sau foc de artilerie nu este distribuit uniform. Acesta trebuie egalizat", a declarat Podoliak pentru publicaţia germană Bild. Un singur scenariu este posibil şi anume întărirea Ucrainei cu arme de înaltă tehnologie, a subliniat el.
  • Ajutorul vine curând - Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut compatrioţilor, în alocuţiunea de sâmbătă seară, să reziste, pentru că este un moment critic al războiului, în condiţiile care în ultimele 24 de ore au avut loc peste 100 de „ciocniri intense” pe linia frontului. El le-a dat asigurări că Ucraina va primi în curând mai mult ajutor internaţional, pentru că în ianuarie şi februarie va încheia cu partenerii noi acorduri bilaterale „puternice”, care vor oferi ţării garanţii de securitate, dar în acelaşi timp a pledat pentru accelerarea acestui ajutor, subliniind urgenţa situaţiei de pe câmpul de luptă.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Gazoduct avariat - Un gazoduct a fost avariat după un atac cu o dronă ucraineană în satul Novostroevka-Vtoraia din regiunea Belgorod.
  • Nouă lege controversată - Parlamentarii ruşi au pregătit un proiect de lege care permite confiscarea banilor şi a proprietăţilor persoanelor care răspândesc "în mod deliberat informaţii false" despre forţele armate ale ţării, a anunţat sâmbătă preşedintele Dumei de Stat. Viaceslav Volodin a declarat că măsura se va aplica, de asemenea, celor găsiţi vinovaţi de ceea ce el a descris ca fiind "alte forme de trădare". Printre acestea se numără "discreditarea" forţelor armate, solicitarea de sancţiuni împotriva Rusiei sau incitarea la activităţi extremiste. "Toţi cei care încearcă să distrugă Rusia, care o trădează, trebuie să se confrunte cu o pedeapsă meritată şi să compenseze daunele provocate ţării cu preţul propriilor bunuri", a scris Volodin pe Telegram. El a declarat că proiectul de lege va fi prezentat luni în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

Alte informații relevante

  • Zelenski îl invită pe Trump în Ucraina - Președintele Volodimir Zelenski i-a transmis lui Donald Trump o invitație pentru a vizita Kievul, cu o condiție. Într-o discuție cu postul britanic Channel 4 News, Zelenski a spus că Trump va fi primit cu căldură în capitala Ucrainei cu o singură condiție: fostul președinte american trebuie să-și demonstreze capacitatea de a pune capăt războiului cu Rusia în 24 de ore, așa cum a promis cândva. Trump a spus în repetate rânduri că războiul nu ar fi avut loc dacă ar fi fost încă la putere la Washington și că i-ar pune capăt imediat dacă ar fi votat din nou, deoarece are ceea ce el a descris drept „o relație bună” cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.
  • Moldova, Ucraina şi Slovacia se alătură "Coridorului Vertical" - Moldova, Ucraina şi Slovacia s-au alăturat unei iniţiative pentru un coridor prin care s-ar transporta gaze naturale între Grecia şi ţările din nordul său, în contextul în care Europa îşi intensifică eforturile de diversificare a aprovizionării şi de creştere a securităţii energetice. Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria au convenit în 2016 să dezvolte infrastructura necesară pentru realizarea aşa-numitului coridor vertical de gaze naturale, care ar permite transportul bidirecţional de gaze între aceste ţări. "Coridorul vertical va uni acum gazoductul transbalcanic şi va permite transportarea gazelor naturale din Grecia în Republica Moldova şi în instalaţiile de stocare subterană din Ucraina", a explicat Ministerul moldovean al Energiei.
  • Slovacia relaxează sancțiunile - Noul ministru al Culturii din Slovacia a ridicat interdicția de cooperare culturală cu Rusia și Belarusul, introdusă de administrația anterioară după invazia Ucrainei: „Sunt zeci de conflicte militare în lume și în opinia noastră artiștii nu trebuie să sufere din cauza lor”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇