Campania Ucrainei pentru acorduri de securitate: Ce prevăd acestea și ce negociază oficialii români cu Kievul

Campania Ucrainei pentru acorduri de securitate: Ce prevăd acestea și ce negociază oficialii români cu Kievul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Administrația Prezidențială de la Kiev a anunțat că România și Ucraina au început discuții pentru semnarea unui acord de securitate.

Anunțul a apărut după ce, săptămâna trecută, Marea Britanie și Ucraina au semnat un astfel de angajament în timpul vizitei premierului Rishi Sunak la Kiev, iar un acord similar este așteptat să se semneze între Franța și Ucraina în timpul preconizatei vizite la Kiev a președintelui Emmanuel Macron.

Kievul discută în prezent cu 9 state acorduri bilaterale de securitate.

ADVERTISING

Aceste acorduri au la bază Declarația comună Ucraina – G7 de la Vilnius, din 12 iulie 2023, la care au aderat ulterior alte 24 de state.

Ucraina oficializează parteneriate de securitate cu state membre NATO, cu scopul de a menține active cooperarea și sprijinul occidental în lupta împotriva Rusiei invadatoare.

De precizat: acordurile de securitate sunt importante poziționări politice, dar nu ating valoarea garanțiilor de securitate oferite, de exemplu, de Articolul 5 din Tratatul NATO.

Ce negociază România cu Ucraina

Surse apropiate negocierilor au declarat pentru CursDeGuvernare.ro că inițiativa inițierii discuțiilor pe un acord bilateral de securitate a aparținut oficialilor de la Kiev, iar negocierile se poartă în baza Acordului de cooperare tehnico-militar încheiat de guvernele României și Ucrainei la data de 5 septembrie 2020.

ADVERTISING

Ucraina și-a mai manifestat dorința ca Acordul Marea Britanie – Ucraina să fie folosit drept ”ghid” pentru discuții, iar România nu a respins propunerea.

În perioada următoare vor urma discuții bilaterale pe marginea propunerii de text, în acest moment fiind prea devreme pentru a estima când se va semna acest document.

Ce vrea Ucraina să obțină

Ucraina vrea să se asigure că statul care semnează un astfel de acord:

  • susține activ aderarea viitoare a Ucrainei la NATO
  • recunoaște dreptul de autoapărare al Ucrainei
  • recunoaște ilegalitatea oricăror încercări de a retrasa granițe prin forță
  • colaborează pentru ca Ucraina să dețină o forță capabilă să apere țara în prezent și să descurajeze agresiunea Rusiei în viitor
  • ajută Ucraina să își sporească capacitatea de descurajare față de agresori externi
  • încurajează propria industrie de apărare să colaboreze cu Ucraina
ADVERTISING

Citeşte integral analiza Campania Ucrainei pentru Acorduri de securitate: Ce prevăd acestea și ce negociază oficialii români cu Kiev pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇