Ziua 634 Valuri de drone deasupra Kievului. Ucraina câștigă un culoar de până la 8 km lățime pe malul stâng al Niprului

<span style="color:#990000;">Ziua 634</span> Valuri de drone deasupra Kievului. Ucraina câștigă un culoar de până la 8 km lățime pe malul stâng al Niprului

Duminică, în ziua 634 de război, Rusia a lansat mai multe ”valuri” de drone asupra Kievului, pentru a doua noapte la rând, sistemul de apărare aeriană al Ucrainei lovind circa 10 drone la Kiev şi la periferii. Nu au fost semnalate ”pagube grave” sau victime.

De asemenea, primarul Moscovei a anunțat că apărarea antiaeriană a respins un atac cu dronă, nefiind înregistrate victime sau daune.

În ce privește evoluția armatei Ucrainei pe malul stâng al Niprului, purtătorul de cuvînt al forțelor de pe Frontul de Sud a anunțat că a fost creat un culoar de până la opt kilometri lățime și rușii nu mai pot lansa atacuri cu mortiere asupra malului drept, dar acesta se află încă în raza artileriei grele.

ADVERTISING

Și mii de camioane, majoritatea ucrainene, sunt blocate la granița cu Polonia, în urma protestului camionagiilor polonezi, supărați că pierd afaceri în favoarea concurenţilor străini de la invazia Rusiei în Ucraina și guvernul nu face nimic să îi protejeze.

Sâmbătă, în ziua 633 de război, bătălia de pe Nipru s-a întețit, iar Putin a vorbit despre problema lui cu Europa.

Evoluții pe front

  • Armata Ucrainei, câștiguri pe malul stâng al Niprului - Armata ucraineană anunță că a creat un culoar de până la opt kilometri lățime, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Rușii nu mai pot lansa atacuri cu mortiere asupra malului drept, dar acesta încă se află în raza artileriei grele. Potrivit căpitanul Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al forțelor de pe Frontul de Sud, citată de biziday, „aceasta este o anumită realizare, pe care deja o putem înregistra”, dar „deși sunt distruse zilnic între 4 și 10 sisteme de artilerie ale Armatei Ruse, ocupanții continuă să bombardeze malul drept al regiunii Herson. Raza artileriei grele este de până la 25 de kilometri”.
  • Atac deasupra Moscovei - Apărarea antiaeriană a Rusiei a respins un atac cu dronă în noaptea de sâmbătă spre duminică deasupra capitalei Rusiei, potrivit primarului Moscovei, informează dpa. "O încercare de atac cu dronă asupra Moscovei a fost dejucat de forţele de apărare aeriană în districtul urban Bogorodskoye în această noapte. Fără daune sau victime ca urmare a căderii resturilor. Serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului", a anunţat duminică dimineaţă primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe canalul său Telegram. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.
  • Valuri de drone desupra Kievului - Rusia a lansat mai multe ”valuri” de drone asupra Kievului, pentru a doua noapte la rând, afirmă Serghei Popko, şeful administraţiei orașului, citat de BBC. Sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a lovit circa 10 drone la Kiev şi la periferii. Nu au fost semnalate ”pagube grave” sau victime, a spus el.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Noi sancțiuni - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sancţionat 37 de organizaţii ruseşti şi 108 persoane, între care un fost prim-ministru şi un fost ministru al Educaţiei, implicați în răpirea, în timpul războiului, de copii din Ucraina şi în alte forme de ”teroare rusească”, relatează Reuters. „Fiecare dintre ei trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a spus Zelenski. El nu a asociat persoane anume sau grupuri cu delicte specifice. Decretele arată o serie de pedepse pe zece ani împotriva unor persoane şi pedepse pe cinci ani împotriva unor organizaţii non-profit, inclusiv una a cărei denumire în engleză este ”Fundaţia Copiilor Ruşi”.
  • Fost șef al Băncii Rusiei, pe lista neagră - Ministerul de Interne al Rusiei l-a plasat pe Serghei Aleksaşenko, fost guvernator adjunct al Băncii Rusiei şi ministru adjunct al Finanţelor, pe lista sa de persoane urmărite, au informat sâmbătă agenţiile de presă de stat ruse TASS şi RIA, citate de Reuters. Aleksaşenko, care a criticat războiul Rusiei în Ucraina, trăieşte în exil în Statele Unite, după ce a intrat în conflict cu guvernul preşedintelui Vladimir Putin, şi fusese deja desemnat ”agent străin”. TASS a relatat că Aleksaşenko a fost adăugat pe lista de persoane urmărite a Ministerului de Interne pentru o acuzaţie penală nespecificată.
  • Blocaj la granița poloneză - Aproximativ 3.000 de camioane, majoritatea ucrainene, sunt blocate pe partea poloneză a frontierei începând de duminică dimineaţa, din cauza unei blocade de peste 10 zile a camionagiilor polonezi. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇