Ziua 633. Bătălia de pe Nipru se întețește. Somat să facă primul pasul spre pace, Putin spune care e problema lui cu Europa

<span style="color:#990000;">Ziua 633</span>. Bătălia de pe Nipru se întețește. Somat să facă primul pasul spre pace, Putin spune care e problema lui cu Europa

Ziua 633 a războiului din Ucraina a început cu o declarație ciudată a Vladimir Putin, care a transmis că țara sa nu are un conflict cu societatea europeană. Liderul rus a lămurit însă apoi că problema pe care o are el e cu „elita europeană”.

Pe front, situația rămâne critică. Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă, lovind elemente de infrastructură din mai multe zone din sudul şi nordul ţării. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 29 din cele 38 de drone kamikaze.

Se întețește și bătălia de pe Nipru. Rușii susțin că au ucis zeci de soldați ucraineni în bombardamentele lansate sâmbătă, în timp ce forțele Kievului anunță că reușesc să-și mențină pozițiile pe malul estic al Niprului.

ADVERTISING

La nivel diplomatic, cancelarul german Olaf Scholz l-a somat pe Vladimir Putin să facă primul pas spre pace. Iar Ucraina şi Statele Unite vor organiza o conferinţă privind industria militară în luna decembrie.

Situația pe front

  • Atacurile rușilor continuă - Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 29 din cele 38 de drone lansate de ruși peste noapte, au spus forțele aeriene ale Kievului. Potrivit acestora, trupele Moscovei au lansat drone Shahed de pe teritoriul rusesc în mai multe valuri. Atacul asupra mai multor regiuni ucrainene a durat de la ora 20:00, vineri, până la ora 04:00 sâmbătă dimineață.
  • Zeci de drone lansate - Comandamentul militar sud a anunţat că o infrastructură energetică din Odesa, în sud, a fost lovită. O clădire administrativă a fost totodată avariată, iar un civil a fost rănit în atac, potrivit unei postări pe aplicaţia de mesagerie Telegram. În regiunea Cernigău, din nordul Ucrainei, aflată la graniţa cu Rusia şi Belarus, două clădiri de infrastructură au fost avariate în atacul din timpul nopţii, potrivit armatei ucrainene. Dronele au vizat şi Kievul, în al doilea atac de acest fel din această lună, au anunţat oficiali ucraineni, care au adăugat că toate dronele lansate asupra capitalei ucrainene au fost doborâte.
  • Bătălia de la Nipru - Armata rusă a afirmat sâmbătă că a bombardat puternic forțele ucrainene în jurul fluviului Nipru, în sudul Ucrainei, și a ucis până la 75 de soldați ucraineni. De cealaltă parte, Statul Major General ucrainean a anunțat că forțele sale „continuă să dețină poziții pe malul stâng (estic) al fluviului Nipru".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Declarația ciudată a lui Putin: El declarat la un forum cultural din Sankt Petersburg că Rusia nu va exclude Europa. "Când există un curent de aer, cineva se gândeşte: poate ar fi rezonabil să închidem puţin fereastra ca să nu răcim", a spus şeful statului rus. "Dar avem vreme bună", a adăugat Vladimir Putin."Nu închidem nimic, nu avem niciun conflict cu societatea europeană". Mai degrabă, a spus liderul de la Kremlin, Rusia trece prin "vremuri dificile" cu elita europeană.
  • Kalașnikov a înflorit în acest război - Consorţiul Kalaşnikov, unul dintre principalii producători de arme din lume, şi-a crescut producţia de armament cu 30% pentru a satisface nevoile armatei ruse în Ucraina. La începutul lunii noiembrie, Kalaşnikov a finalizat contractul semnat cu armata rusă în 2021, în ajunul începerii războiului în Ucraina, pentru furnizarea puştii de asalt AK-12 model 2023. Acest contract de furnizare a puştilor de asalt este cel mai amplu semnat de companie, care a creat şi o divizie specială pentru fabricarea de drone în contextul campaniei militare ruse în Ucraina.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ucraina și SUA, conferință comună pe teme militare: „În luna decembrie, va avea loc o conferinţă specială la care vor participa industrii ucrainene şi americane, oficiali guvernamentali şi alţi factori de stat - toţi cei implicaţi în organizarea apărării noastre. Pregătim un eveniment semnificativ, o extensie a Forumului industriilor de apărare care a avut loc în septembrie. Acum, este vorba de un forum la Washington şi de lucrări corespunzătoare privind armamentul atât în Ucraina, cât şi în Statele Unite”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Germania îi cere lui Putin să facă primul pas - Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut sâmbătă președintelui rus Vladimir Putin să facă primul pas spre o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina: „Trebuie să-și retragă trupele", a spus Scholz, fiind totuși conștient că nu prea sunt deloc semne că acest lucru se va întâmpla curând. El a subliniat însă că Ucraina nu poate ceda, pentru că „Putin nu trebuie să reușească să-și atingă obiectivul de a folosi forța pentru a anexa părți dintr-o țară vecină”.
  • Finlanda închide frontiera cu Rusia - Finlanda a închis patru puncte de trecere a frontierei cu Rusia la primele ore ale zilei de sâmbătă, invocând o creştere a numărului de migranţi ilegali cărora autorităţile ruse le permit trecerea fără ca aceşti migranţi să aibă asupra loc documentele corespunzătoare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇