Ziua 631. Rușii strâng "cleștele", Cameron s-a dus la Kiev. Ucraina a preluat inițiativa în Marea Neagră

Ziua 631. Rușii strâng "cleștele", Cameron s-a dus la Kiev. Ucraina a preluat inițiativa în Marea Neagră

În ziua 631 de război se confirmă că forțele ruse de la Avdiivka încearcă să înconjoare orașul și să-l prindă ca într-un clește. Rușii s-au apropiat de o fabrică de cocs, una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, însă dacă vor încerca să ia cu asalt această unitate, vor suferi foarte probabil pierderi mari, estimează Ministerul britanic al Apărării.

Forțele ucrainene care au trecut Niprul în regiunea Herson au reușit să stabilească un perimetru-tampon de 3-8 kilometri între malul stâng al fluviului și pozițiile ruse și continuă să avanseze.

Operațiuni ofensive majore se desfășoară și în regiunea Zaporojie. Luptele continuă în regiunile ocupate din est, dar acolo ritmul în care ucrainenii reușesc să avanseze e mai redus.

În timpul nopții a izbucnit un incendiu la o unitate militară de lângă orașul Volgograd, din Rusia, unde au avut loc mai multe explozii. Guvernatorul regiunii a spus că focul a fost pus intenționat.

Ucraina ar putea relua zborurile civile înaintea încheierii războiului. Andrii Yermak, șeful biroului președinției Ucrainei, nu a menționat un aeroport, dar surse citate de presa ucraineană au indicat că ar putea fi unul din vestul țării, aflat cât mai departe de zonele de conflict.

ADVERTISING

Noul ministru de Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a deplasat la Kiev în prima sa călătorie de lucru în străinătate. El l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina va continua.

Iar Finlanda va închide patru din cele nouă puncte de trecere de la granița sa cu Rusia pentru a opri fluxul de solicitanți de azil.

Situaţia pe front

  • Manevră în Avdiivka - Forțele ruse se apropie de o uzină chimică din Avdiivka, cea mai mare de acest tip din Europa, unde se produce și cocs. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Moscova încearcă aproape sigur o manevră prin care să prindă ca într-un clește Avdiivka, localitate cu o importanță strategică pentru Rusia, dată fiind apropierea sa de orașul Donețk. Ministerul britanic estimează că forțele ruse vor suferi probabil pierderi importante dacă vor încerca să ia cu asalt uzina.
  • Drone distruse - Apărarea aeriană ucraineană a doborât o rachetă și 16 din cele 18 drone lansate de Rusia în cursul nopții. Autoritățile au mai anunțat că infrastructura civilă din regiunea Harkov a fost lovită de rachete S-300, însă nu au fost raportate decese sau răniți.
  • Atac asupra unui centru energetic - Rușii au atacat în timpul nopții o uzină de energie termică, situată într-una dintre regiunile de pe linia frontului. Este al patrulea atac al trupelor ruse asupra acestui punct energetic, a anunțat joi compania ucraineană privată de energie DTEK.
  • Zonă tampon peste Nipru - Armata ucraineană continuă operațiuni mai ample decât de obicei pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson, arată cel mai recent raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele ucrainene împing trupele ruse înapoi, creând o zonă tampon de 3-8 kilometri dinspre malul stâng al fluviului către interiorul regiunii, a anunțat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud. Forțele ucrainene care au avansat au ajuns în preajma localităților Poima și Peșceanivka și caută să preia zonele pierdute de ruși.
  • Lupte în Zaporojie și în est - Operațiuni ofensive importante au loc și în regiunea Zaporojie. Forțele ucrainene au avansat miercuri, deși un blogger militar rus a susținut că atacurile au fost respinse între localitățile Robotîne și Kopani. ISW nu a putut confirma independent afirmațiile bloggerilor militari ruși. Lupte intense continuă și în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, dar aici forțele ucrainene avansează, de regulă, doar câțiva kilometri după un atac.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Bază militară în flăcări - Un incendiu a izbucnit în cursul nopții la o unitate militară de lângă satul Kotluban, situat la nord-vest de orașul Volgograd. Potrivit canalului de Telegram Baza, focul a izbucnit în jurul orei 1:00, iar localnicii au spus că au auzit mai multe explozii. Guvernatorul regiunii Volgograd, citat de publicația de stat RBK, a spus că incendiul a fost provocat intenționat, dar nu s-au înregistrat victime sau pagube ale clădirilor civile.
  • Drone ucrainene doborâte - Apărarea aeriană rusă a doborât trei drone ucrainene deasupra Mării Negre. Potrivit Ministerului rus al Apărării, una dintre drone se afla în apropiere de Crimeea, iar celelalte survolau regiunea Briansk.
  • Rusificare în teritoriile ocupate - Kremlinul îi obligă pe ucrainenii din teritoriile ocupate să devină ruși ca să beneficieze de servicii medicale și de libera circulație, au relatat mai mulți refugiați intervievați de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU). O persoană a povestit că o prietenă bolnavă de diabet a primit insulină abia când a cerut pașaport rusesc. O altă femeie a trebuit să-și ia cetățenie rusă ca să primească tratament pentru o fractură de braț, potrivit BBC.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Cameron, vizită la Kiev - Noul ministru de Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a deplasat la Kiev în prima sa călătorie de lucru în străinătate. Cameron, care a fost numit luni în funcție, a spus într-o înregistrare video postată de biroul lui Zelenski că și-a dorit ca prima lui destinație în noul rol pe care îl îndeplinește să fie Kievul. El a adăugat că, în ciuda neînțelegerilor sale cu fostul premier Boris Johnson, sprijinul acestuia pentru Ucraina a fost "cel mai bun lucru". Președintele Ucrainei a spus într-o postare pe X că "a fost o întâlnire reușită, axată pe armele pentru linia întâi", adăugând că este recunoscător pentru acest gest, care vine pe fondul unui conflict în Orientul Mijlociu. "Lumea nu este atât de concentrată pe situația de pe câmpul de luptă din Ucraina, iar această divizare a atenției nu ajută cu adevărat", a arătat liderul de la Kiev.
  • Ucraina încearcă să deschidă un aeroport - Unul dintre aeroporturile civile din Ucraina ar putea fi redeschis înainte de încheierea războiului, a spus Andrii Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, într-un discurs rostit la Institutul Hudson, în timpul vizitei sale în SUA. Acesta nu a menționat exact ce aeroport va fi redeschis sau termenul pentru această decizie. Surse citate de Ukrainska Pravda notează că e vorba de un aeroport din vestul Ucrainei, indicându-le pe cele din Kiev, Liov, Odesa și Ujhorod, aproape de granița cu Slovacia. Spațiul aerian al Ucrainei este închis pentru zborurile civile din prima zi a războiului, 24 februarie 2022, însă compania Ryanair s-a anunțat pregătită să reia zborurile, estimând că primele decolări din Ucraina vor începe cel mai probabil de la sfârșitul acestui an din orașele menționate. Și compania poloneză LOT și cea ucraineană Air Ocean Airlines s-au declarat gata să reia zborurile, cea din urmă menționând aeroportul din Ujhorod.
  • Fiul lui Medvedev, pe lista de sancțiuni - Printre cei vizați de al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care îl pregătește Comisia Europeană s-ar număra și fiul lui Dmitri Medvedev și o rudă a lui Putin. Ilia Medvedev, singurul fiu al fostului președinte și premier rus, a orchestrat o campanie de dezinformare și propagandă în Ucraina. Printre cele 47 de persoane vizate s-ar afla și Anna Țivileva, o verișoară a lui Putin. Ea conduce fundația "apărătorilor patriei" care îi susține pe soldații ruși aflați pe front.
  • Finlanda închide parţial graniţa - Finlanda va închide patru din cele nouă puncte de trecere de la granița sa cu Rusia pentru a opri fluxul de solicitanți de azil, a declarat joi premierul Petteri Orpo. "Guvernul a decis astăzi că Finlanda va închide unele puncte de trecere a frontierei de est. Frontiera estică pentru această parte se va închide în noaptea de vineri spre sâmbătă", a declarat Orpo.
  • Zelenski mulţumeşte din nou României - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a preluat iniţiativa în Marea Neagră, în defavoarea Rusiei, şi a forţat flota navală şi navele de război ruseşti să se retragă, datorită utilizării de către Kiev a dronelor maritime. Zelenski a reamintit că, încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Moscova a blocat porturile ucrainene din Marea Neagră şi a deteriorat infrastructura portuară şi de export de cereale, perturbând pieţele alimentare globale. Cu toate acestea, pe parcursul războiului, Ucraina a schimbat balanţa de putere, susţine Zelenski, care a mulţumit Turciei, Bulgariei, României şi Moldovei, care se învecinează cu Marea Neagră, pentru sprijinul lor.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇