Ziua 630. Rușii admit că trupele Kievului au trecut Niprul: "Asupra lor plouă cu focul Iadului"

Ziua 630. Rușii admit că trupele Kievului au trecut Niprul: "Asupra lor plouă cu focul Iadului"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 630 de război, un oficial rus a recunoscut că ucrainenii au trecut pe malul de est al râului Nipru (regiunea Herson), însă spune că soldaţii inamici sunt prinşi în capcană și asupra lor plouă cu „focul Iadului”.

Un avans ucrainean pe partea deținută de Rusia a Niprului ar fi un mare regres pentru ruşi.

În altă zonă de front, preşedintele Zelenski spune că ruşii pierd oameni și echipamente mai repede la Avdiivka decât în timpul lunilor de asalt de la Bahmut, ar fi vreo 4.000 de soldaţi morţi în doar două săptămâni.

Azi noapte ruşii au bombardat un bloc de apartamente din orașul Selîdove, iar o persoană a fost ucisă.

Vladimir Putin se pregăteşte să-şi anunţe candidatura la prezidenţialele din 2024, iar o delegaţie rusă a ajuns în Coreea de Nord, pentru "discuții privind economia, știința și tehnologia".

Între timp, Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un proiect de finanțare temporară pentru Guvern, care nu prevede fonduri destinate Ucrainei.

Situaţia pe front

  • Bilanţul atacurilor - Atacurile rusești au ucis doi civili și au rănit 12 ucraineni în ultimele 24 de ore, au informat oficialii locali. Au avut loc 81 de atacuri rusești asupra regiunii Herson. Forțele ruse au tras 18 proiectile în orașul Herson și au vizat și o instituție de învățământ. În Donețk, o persoană a murit și două au fost rănite după ce un bloc de apartamente din orașul Selîdove a fost lovit de un atac cu rachete rusești peste noapte, potrivit Ministerului de Interne. Nikopolul din regiunea Dnipropetrovsk a fost atacat de 11 ori în ultima zi atât cu artilerie grea, cât și cu drone. Un atac a ucis un bărbat de 26 de ani. Au fost înregistrate 114 atacuri în regiunea Zaporojie, dar fără victime.
  • Avdiivka, greu de cucerit - Pierderile mari cauzate forțelor ruse în apropiere de Avdiivka vor înrăutăți poziția generală a Rusiei în desfășurarea războiului, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Forțele ruse pierd oameni și echipamente mai repede la Avdiivka decât în timpul lunilor de asalt de la Bahmut, a spus el.
  • 30.000 de soldați ucraineni morți - Un grup civic ucrainean a declarat că, pe baza unor surse deschise, până în prezent s-a confirmat decesul unui număr de aproape 25.000 de soldaţi ucraineni de la începerea invaziei ruse în februarie 2022, bilanţul total depăşind 30.000, transmite Reuters. Aplicând o proporţie de 1:3, autorii studiului au estimat numărul răniţilor la aproximativ 100.000. Kievul tratează informaţiile despre pierderile sale în război drept secrete de stat şi oficialităţile ucrainene afirmă că dezvăluirea cifrelor ar putea afecta eforturile armatei. O relatare din luna august a cotidianului The New York Times, care cita oficialităţi americane sub rezerva anonimatului, avansa un bilanţ de 70.000 de morţi în rândul ucrainenilor.
  • 4.000 de ruşi morţi în două săptămâni - În ultimele două săptămâni, Rusia a pierdut peste 4.000 de soldați pe frontul de est în regiunile Harkov și Donețk, a informat comandantul Forțelor Terestre, Oleksandr Sirski. Potrivit lui, trupele ruse au atacat fără încetare forțele ucrainene în jurul orașului Kupiansk din regiunea Harkov, precum și în nordul și sudul orașului Bahmut din Donețk. Ruşii și-au înteţit utilizarea dronelor de atac.
  • Asaltul peste Nipru, recunoscut de ruşi - Trupele ucrainene și-au asigurat un cap de pod pe malul de est al râului Nipru, confirmând pentru prima dată un avans care ar putea deschide o nouă linie de atac către Crimeea. „Deocamdată, vom cere tăcere informațională… care ne-ar permite să raportăm mai târziu despre mari succese”, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar de sud. Însă un oficial instalat de Rusia în zonă, Vladimir Saldo, spune că armata Moscovei a prins ucrainenii care au trecut pe malul de est al râului și că asupra lor plouă cu „focul Iadului”. ”Aproximativ o brigadă şi jumătate, repartizată în grupuri mici, se află pe un tronson de la podul feroviar (din satul) Krînkî”, anunţă Vladimir Saldo, într-o postare pe Telegram. „Inamicul este prins în Krînkî și i s-a aranjat un iad de foc: bombe, rachete, sisteme grele de aruncătoare de flăcări, obuze de artilerie și drone. Ei (ucrainenii) stau în subsoluri și aleargă de la un subsol la altul noaptea”.

Ce mai face Rusia

  • Vladimir Putin îşi va anunţa probabil candidatura la președinție înainte de sfârșitul anului 2023, arată analiză de la Ministerul Apărării din Marea Britanie. Pe 9 noiembrie, Kremlinul a anunțat că Putin va susține o conferință de presă tradițională, înainte de sfârșitul anului. În 2022, evenimentul a fost anulat, probabil din cauza eșecurilor militare importante din Ucraina.
  • Un bărbat a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru vandalizarea afișelor soldaților ruși decorați drept „eroi” pentru luptele din Ucraina.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Fără diamante din Rusia - Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante provenite din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancţiuni legate de războiul din Ucraina, potrivit textului propunerii consultat miercuri de AFP. Propunerea, care ar face parte din al 12-lea set de sancţiuni contra Rusiei, va fi dezbătută începând de vineri de ambasadorii statelor membre UE.
  • Fără bani din SUA - Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de finanțare temporară în două etape pentru Guvern, care nu prevede fonduri destinate Ucrainei sau Israelului. Pachetul combinat, care include ajutorul pentru Israel, Ucraina, Taiwan și fonduri pentru securitatea graniței SUA, va fi dezbătut şi votat după Ziua Recunoștinței, din 23 noiembrie.
  • Fără literatură - Armata rusă a „eliminat” aproape toată literatura ucraineană din teritoriile Donețk și Lugansk, a scris Giunduz Mamedov, fost procuror general adjunct al Ucrainei, pe X.
  • Nave asigurate - Ucraina a lansat un program de asigurare cu brokerul Marsh McLennan și Lloyd’s of London destinat navelor cu cereale care părăsesc porturile Ucrainei, la câteva zile după ce o navă de marfă străină a fost lovită de o rachetă rusă. Detalii AICI despre atacul asupra navei
  • Deputat arestat - Autoritățile ucrainene au arestat un deputat implicat în eforturile lui Rudy Giuliani de a găsi materiale compromițătoare despre Joe Biden. Oleksandr Dubinski, 42 de ani, este acuzat că a conspirat cu Rusia și a răspândit informații „false” despre conducerea politică și militară a Ucrainei, în special despre presupusa intervenție ucraineană în procesele politice ale SUA.
  • Vizită la Kim - O delegație condusă de ministrul rus al Resurselor Naturale, Alexander Kozlov, vizitează Phenianul. Rusia și Coreea de Nord poartă discuții privind economia, știința și tehnologia, a relatat presa de stat KCNA, fără a da detalii. Kozlov a declarat la recepția organizată de gazde că Rusia dorește să dezvolte o „cooperare substanțială" cu Coreea de Nord pe baza acordurilor încheiate de președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un.
  • Petrol interzis la Pentagon - O parte din produsele petroliere contractate de Departamentul american al Apărării prin intermediul unor furnizori din Grecia şi Turcia ar putea fi de origine rusă, în ciuda sancţiunilor occidentale, relevă o investigaţie a cotidianului Washington Post. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇