Ziua 632. Rușii au lăsat zeci de mii de ucraineni fără curent. Ucraina începe să construiască școli subterane

<span style="color:#990000;">Ziua 632</span>. Rușii au lăsat zeci de mii de ucraineni fără curent. Ucraina începe să construiască școli subterane
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 632 a debutat cu un raid aerian al Ucrainei în Sevastopol, cel mai mare oraș din Peninsula Crimeea. Mai multe coloane de fum s-au ridicat dimineață din centrul orașului, însă autoritățile locale și ministerul rus al Apărării susțin că apărarea aeriană a eliminat țintele aeriene, iar infrastructura nu a fost lovită.

Armata ucraineană a confirmat vineri că a reușit să creeze mai multe capete de pod pe malul stâng al Niprului, ocupat de forţe ruse, în sudul Ucrainei, unde de peste un an frontul este delimitat de fluviul Nipru. Forţele ruse ocupă malul stâng, iar Ucraina controlează malul drept, însă armata ucraineană speră acum să lanseze un asalt mai important pentru a străpunge liniile ruse.

Cu fiecare zi de război, Moscova își mărește colosalele pierderi umane pe front. Aliații occidentali estimează că armata rusă a pierdut între 300.000 și 400.000 de oameni de la declanșarea invaziei. Surse oficiale vest-europene au spus, de asemenea, că Rusia pierde 500-1.000 de militari pe zi în luptele grele de la Avdiivka.

Insistă însă cu aceleași strategii pe front și iată că au reînceput în forță și atacurile asupra infrastructurii energetice. Vineri, zeci de mii de ucraineni nu aveau curent din cauza bombardamentelor rușilor.

ADVERTISING

Ucraina arată însă că e dispusă să continue oricât va fi nevoie, încercând, totodată să ofere continuitate serviciilor publice de educație. Astfel, în Harkov s-a început construirea unor școli subterane fortificate, pentru a le permite elevilor să reia cursurile în format fizic.

Din Rusia vine o veste despre o nouă măsură opresivă. Șeful diviziei locale a companiei Carlsberg și un manager de top au fost arestați sub acuzația de fraudă, după ce Moscova a preluat controlul asupra subsidiarei. Șeful producătorului danez de bere a acuzat în octombrie Kremlinul că i-a furat afacerea din Rusia.

Situația pe front

  • Ucraineni prizonieri în Rusia - Peste 3.500 de soldaţi ucraineni care au fost capturaţi de trupele ruse sunt în prezent prizonieri de război, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Reintegrării. În total, peste 4.300 de ucraineni au fost confirmaţi ca fiind prizonieri de război în Rusia, printre aceştia numărându-se şi mai mult de 760 de civili. Rudele lor primesc sprijin financiar din partea statului ucrainean.
  • Explozii în Sevastopol - Mai multe explozii s-au produs vineri în Sevastopol, oraș-port din Crimeea, iar autoritățile ruse au emis alerte de raid aerian, a anunțat presa locală. Pe mai multe canale de Telegram au apărut relatări și imagini în care se văd coloane de fum în centrul orașului, potrivit Ukrainska Pravda. Ministerul rus al Apărării susține că apărarea aeriană a doborât două rachete antinavă Neptune în golful Sevastopol, iar infrastructura din zonă nu a fost avariată. Alerta a fost ridicată în jurul orei locale 10:07.
  • Capete de pod peste Nipru - Armata ucraineană a anunţat vineri că a reușit să creeze mai multe capete de pod pe malul stâng al Niprului, ocupat de forţe ruse, în sudul Ucrainei, relatează Sky News. Un cap de pod reprezintă o poziție puternic securizată de o forță armată într-un teritoriu inamic, din care se poate înainte sau apăra. "Forţele apărării ucrainene au desfăşurat o serie de acţiuni reuşite pe malul stâng al fluviului Nipru, în regiunea Herson (sud). Trupele Marinei ucrainene, în cooperare cu alte unităţi ale forţelor apărării, au ruşit să deschidă mai multe capete de pod în acestă zonă", a transmis pe Facebook Comandamentul Marinei ucrainene, adăugând că inamicul a suferit pierderi grele. După ce a reuşit să stabilească poziţii în partea ocupată a regiunii Herson, armata ucraineană speră să lanseze un asalt mai important pentru a străpunge liniile ruse. De peste un an, frontul este delimitat de fluviul Nipru. Forţele ruse ocupă malul stâng, iar Ucraina controlează malul drept.
  • Rușii atacă cu tot ce au în Herson - Atacurile ruse în regiunea Herson s-au soldat joi cu șase morți și zece răniți, între care și un copil. Rușii au atacat cu artilerie, drone, sisteme MLRS, tancuri și avioane, a anunțat vineri guvernatorul Oleksandr Prokudin.
  • Zeci de mii de ucraineni fără curent - Zeci de mii de ucraineni au rămas fără electricitate în zone din sudul şi estul Ucrainei situate în apropierea liniei frontului, în urma unor atacuri ruseşti asupra unor infrastructuri energetice. În sudul Ucrainei, bombardamente au lăsat în beznă peste 28.000 de consumatori în oraşul Herson, bombardat intensiv de către armata rusă aproape zilnic. În regiunea Harkov (est), un atac a avariat o infrastructură energetică și peste 17.600 de consumatori au rămas fără electricitate. În regiunea Doneţk (est), un bombardament rusesc a avariat o linie de înaltă tensiune şi a tăiat curentul în oraşul Kostiantînivka. În total, 122 de localităţi au rămas fără electrcitate.
  • Școli subterane - În faţa ameninţării constante a atacurilor aeriene ruseşti, oficialii din regiunea Harkov din estul Ucrainei au început să construiască şcoli subterane puternic fortificate, care le vor permite copiilor să se întoarcă în siguranţă la cursuri fizice. Două şcoli, fiecare cu o capacitate de până la 500 de persoane, sunt în prezent în construcţie şi vor putea rezista loviturilor directe. Mai multe sunt planificate până la sfârşitul anului viitor. Şcolile din această regiune cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, situată la doar circa 30 de km de graniţa cu Rusia, au fost forţate să predea online după invazia Rusiei din februarie 2022. 817 unităţi educaţionale din regiunea Harkov au fost deteriorate sau distruse în timpul invaziei Rusiei.
  • Rusia bagă „carne de tun" - Aliații occidentali estimează că armata rusă a pierdut între 300.000 și 400.000 de oameni de la declanșarea invaziei, potrivit unor surse oficiale citate de The Guardian. Acestea au adăugat că Rusia pierde între 500 și 1.000 de militari pe zi în luptele grele de lângă Avdiivka, în estul Ucrainei. Datele coincid cu bilanțul publicat de armata ucraineană, conform căruia încă 1.140 de militari ruși au fost uciși joi pe front, un număr estimativ care urmează să fie verificat. Aceștia se adaugă celor 316.760 de ruși care au murit în Ucraina de la începutul războiului.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Probabil cea mai furată bere din lume - Șeful diviziei ruse a Carlsberg și un manager au fost arestați după ce Kremlinul a preluat controlul asupra activității companiei. Denis Șerstennikov și Anton Rogacevski, șefii subsidiarei Baltika Breweries, au fost reținuți miercuri pentru fraudă, acuzație pe care Carlsberg o consideră falsă, relatează BBC. Luna trecută, șeful producătorului danez de bere, Jacob Aarup-Andersen, a spus: "Kremlinul ne-a furat afacerea în Rusia". Grupul Carlsberg se afla în procesul de vindere a subsidiarei Baltika Breweries pentru a ieși de pe piața rusă când Moscova să preia controlul asupra companiei.
  • Kremlinul neagă amenințările nucleare - Kremlinul neagă informațiile că Rusia ar fi gata să dezlănțuie un război nuclear. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a catalogat vineri aceste comentarii drept "acuzații nebunești" care fac parte din cvasi-războiul purtat împotriva Rusiei de către Occident. Dezmințirea Kremlinului survine după ce forțele ruse au încărcat joi o rachetă balistică intercontinentală echipată cu un vehicul de planare Avangard cu capacitate nucleară într-un siloz de lansare din sudul Rusiei, notează Sky News. Un vehicul de planare cu capacitate nucleară este un tip de focos (secțiunea anterioară a unei rachete) care poate zbura cu viteză hipersonică.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Copiii ucraineni, duşi în Belarus - Peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între şase şi 17 ani au fost duşi în 13 centre din Belarus de la invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unei cercetări publicate de Universitatea Yale, relatează Reuters. Raportul arată că peste 2.000 de minori au fost transportaţi la centrul pentru copii Dubrava din regiunea Minsk din Belarus între septembrie 2022 şi mai 2023, în timp ce 392 de copii au fost duşi în alte 12 unităţi. Procurorul general al Ucrainei a declarat în luna mai că investighează presupusul rol al Belarusului în transferul forţat a peste 19.000 de copii identificaţi din teritoriile ocupate de Rusia. Numărul total este estimat de unii experţi şi organizaţii ca fiind mult mai mare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇