Ziua 597. Ucraina a lovit cu drone două nave inamice de război. Rușii își păstrează stocul de rachete pentru la iarnă. Solul lui Orban, din nou la Moscova

Ziua 597. Ucraina a lovit cu drone două nave inamice de război. Rușii își păstrează stocul de rachete pentru la iarnă. Solul lui Orban, din nou la Moscova

În ziua 597 de război autoritățile ucrainene au anunțat că atacurile rușilor din ultimele 24 de ore au ucis 5 civili și au rănit alți 15. Nouă regiuni ucrainene au fost vizate de atacuri.

Iar Institutul pentru Studierea Războiului relatează că forțele ruse au capturat 4,5 kmp de teritoriu în jurul oraşului Avdiivka din regiunea Donețk. Experții notează că trupele ruse se află la aproximativ 5,2 km distanță de granița de nord a orașului.

În schimb, drone maritime ucrainene au lovit în ultimele 72 de ore două nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră în apropierea portului Sevastopol, din peninsula Crimeea.

ADVERTISING

Volodimir Zelenski este recunoscător celor care ajută cu arme, echipamente şi muniţii, dar doreşte să asigure celor care luptă pe front arme şi echipamente de producţie ucraineană.

Iar Banca Europeană de Investiții (BEI) alocă Ucrainei o sumă suplimentară de 30,7 milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

Situația pe front

  • Atacuri în 9 regiuni - Atacurile rusești împotriva Ucrainei din ultimele 24 de ore au ucis 5 civili și au rănit alți 15, au informat autoritățile. Nouă regiuni ucrainene au fost vizate de atacuri: Sumi, Lugansk, Nikolaev, Cernigău, Dnipropetrovsk, Harkov, Zaporojie, Donețk și Herson.
  • Rușii se apropie de Avdiivka - Forțele ruse au capturat 4,5 kmp de teritoriu în jurul oraşului Avdiivka din regiunea Donețk, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului în ultima evaluare. Experții notează că trupele ruse se află la aproximativ 5,2 kilometri distanță de granița de nord a orașului. Surse rusești au afirmat că forțele Moscovei avansează lent în acest moment.
  • Nave ruseşti lovite de drone - Drone maritime ucrainene au lovit în ultimele 72 de ore două nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră în apropierea portului Sevastopol, din peninsula Crimeea, a declarat vineri o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Navele lovite sunt un purtător de rachete din clasa Buian şi nava de patrulare Pavel Derjavin.
  • Rușii își păstrează stocul de rachete - Rusia nu și-a mai folosit aeronavele cu rază lungă de acțiune pentru lovituri asupra Ucrainei din 21 septembrie, probabil pentru că își propune să-și conserve stocurile de rachete cu rază lungă de acțiune pentru lovituri asupra infrastructurii Ucrainei în timpul iernii, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit.
  • Zelenski e recunoscător - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ţara sa este recunoscătoare celor care ajută cu arme, echipamente şi muniţii, dar doreşte să asigure celor care luptă pe front arme şi echipamente de producţie ucraineană. ”Este evident că evoluţia fundamentală a statului este propria producţie, propriile noastre arme, echipamente, propria noastră muniţie pentru toate poziţiile de care au nevoie forţele defensive. Totul – de la rachete şi drone la vehicule blindate şi muniţie de calibrul cerut”, arată el.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Szijjarto în Rusia - Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a ajuns joi seară la Moscova, pentru a participa la forumul Russian Energy Week. El a postat câteva fotografii pe Facebook. Aceasta este a cincea călătorie a lui Szijjarto în Rusia de la începutul invaziei.

Érkezés Moszkvába.Jön a hideg idő, újra fókuszban az energiabiztonság.

Publicată de Szijjártó Péter pe Joi, 12 octombrie 2023
  • Bani pentru Ucraina - Banca Europeană de Investiții (BEI) alocă Ucrainei o sumă suplimentară de 30,7 milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii. Pachetul BEI include 22 de milioane de euro pentru autobuze și tramvaie moderne și 8,7 milioane de euro pentru alte inițiative, inclusiv reabilitarea gropilor de gunoi, măsuri eficiente din punct de vedere energetic în școli și sisteme de apă mai bune.
  • Zelenski și Rutte la Odesa - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul olandez Mark Rutte au vizitat vineri portul Odesa de la Marea Neagră, informează The Guardian. Kievul depune eforturi pentru a-și consolida poziția în Marea Neagră pentru a putea continua exporturile de cereale, care sunt vitale pentru asigurarea veniturilor bugetare în urma unei creșteri a cheltuielilor pentru apărare după invazia Rusiei de anul trecut. Regiunea Odesa a fost supusă frecvent atacurilor rusești cu rachete și drone, iar Zelenski și Rutte au vizitat portul avariat. Zelenski a descris atacurile aeriene drept „tactici josnice” și i-a mulțumit lui Rutte pentru un nou pachet de apărare aeriană.
  • Protocol cu republica Moldova - Președintele Volodimir Zelenski a anunţat semnarea unui protocol cu Republica Moldova. “Astăzi am semnat un protocol cu Republica Moldova privind controlul comun al frontierei la punctul de trecere a căii ferate Kuchurhan - Novosavitskaya. Aceasta este o altă rută pentru exporturile noastre, un coridor de transport suplimentar care, fără îndoială, va consolida întreaga noastră regiune. Vă mulţumim, Moldova!”, a spus Zelenski în discursul său zilnic.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇