Zelenski a mulțumit poporului român, de la Cotroceni, și a explicat de ce nu a ținut discurs în Parlament: România și Ucraina sunt niște domuri de securitate (Foto&Video)

Zelenski a mulțumit poporului român, de la Cotroceni, și a explicat de ce nu a ținut discurs în Parlament: România și Ucraina sunt niște domuri de securitate (Foto&Video)

Preşedintele Volodimir Zelenski a sosit de dimineaţă în prima vizită sa în România, de la începutul războiului şi a avut doar cuvinte de laudă la adresa ţării noastre şi ajutorului acordat Ucrainei.

La Cotroceni, Klaus Iohannis l-a întâmpinat cu onoruri militare. Programul oficial i s-a schimbat față de ceea ce apăruse în presă, şi Zelenski nu a mai susţinut un discurs în Parlament, prilej pentru AUR să jubileze.

"Am mari dubii că preşedintele Zelenski, preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Rusia, deci cu Putin, se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti (...) Preşedintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de săgeţile lui Putin", spune preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis (PSD).

Zelenski a explicat însă că el nu a avut programat și pregătit niciun discurs pentru Parlamentul României, dar a promis că va reveni în Legislativul de la București pentru o adresare specială.

În declarația comună de la Cotroceni, cei doi șefi de stat au anunțat că au semnat un acord prin care relaţia dintre România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.

SpotMedia.ro v-a prezentat cele mai importante momente şi declaraţii ale vizitei istorice:

Întrebări:

- Cine stă în spatele atacului Hamas împotriva Israelului? E implicată Rusia în acest proces, a vândut Rusia arme pentru Hamas? Cum consideră România securitatea din Marea Neagră? Dacă e ok, bine, dacă nu, ce trebuie să facem împreună? Cât va dura pregătirea piloților pentru F-16?

Iohannis - În ce privește atacul terorist asupra Israelului, eu am spus de la început, am comunicat condamnarea acestui atac terorist executat pe scară largă și am spus din capul locului că noi sprijinim dreptul Israelului de a se apăra împotriva dușmanilor săi. Cine și cum a acționat în spatele acestui atac? Vom afla pe măsură ce aceste date vor deveni mai clare. În ce privește Marea Neagră, România este aliat NATO și, ca atare, cu toate că ne aflăm la Marea Neagră, prin consolidarea Flancului Estic, România beneficiază de cele mai importante garanții de securitate din toată istoria noastră. Dar este clar că flancul estic trebuie în continuare întărit.

ADVERTISING

Pentru asta este nevoie să avem atenția noastră îndreptată spre Marea Neagră. Asta facem și în cadrul NATO și astăzi, cu președintele Zelenski am vorbit despre cum putem să colaborăm mai bine în zona Mării Negre. Noi credem că este important ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă, să nu fie controlată de unii sau de alții, ci toți care avem ieșire la Marea Neagră să putem să folosim Marea Neagră așa cum este scris în tratatele internaționale.

Mai este de lucru și, dacă îmi este permis, așa cum am afirmat și în alte formate, acest război dus de Rusia împotriva Ucrainei, un război ilegal, injust, perfid, se desfășoară în Marea Neagră, în regiunea Mării Negre. Cu atât mai mult avem tot interesul comun de a consolida securitatea în această zonă! Mulțumesc!

Zelenski - Ca şi Ucraina, România a condamnat cu fermitate actele teroriste împotriva Israelului. Trebuie să condamnăm teroarea, nu trebuie să dăm posibilitate Rusiei sau oricui să terorizeze lumea dezvoltată şi civilizată. Sunt convins că vom susţine împreună cu România aceeaşi poziţie, în acest domeniu, la toate nivelurile internaţionale.

- De ce a fost anulat discursul din Parlamentul României?

Iohannis: Agenda a fost negociată între cele două delegații și comunicată public.

Zelenski - De ce nu m-ați întrebat despre Parlament? Ați vorbit cu președintele Iohannis despre mine, cu mine de față. Am venit să vizitez poporul român, să le arăt recunoștința și să discut chestiuni strategice cu președintele. Am discuții și cu președintele Parlamentului, dar nu am avut pregătit niciun discurs, dar data viitoare, fiți siguri, special pentru Parlamentul vostru, pentru toți jurnaliștii, o voi face.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

15:21 - Vorbește Volodimir Zelenski:

  • Mulțumesc, dragă Klaus, mulțumesc întregului popor român.
  • Suntem recunoscători pentru solidaritatea dvs și menționez că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră.
  • Am vorbit de infrastructură, de deschiderea unor puncte de trecere noi la graniță, dar și despre minoritățile naționale.
  • E o decizie foarte importantă privind pregătirea piloților ucraineni în România.
  • Am discutat despre situația de pe front, despre solicitările noastre. Vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și despre apărarea antiaeriană comună.
  • România și Ucraina sunt niște domuri de securitate.
  • Fiecare dronă rusească care atacă porturile noastre, apărarea noastră trebuie să facă totul posibil ca Rusia să nu transforme Dunărea și Marea Neagră în zone moarte.
  • O altă direcție strategică e cooperarea în triunghiul Ucraina-Moldova-România.
  • Am dezvoltat o logistică bună, va începe a funcționa un coridor pentru cereale.
  • Am vorbit și despre situația din Orientul Mijlociu.
  • Trebuie să condamnăm teroarea. Nu trebuie să dăm posibilitate Rusiei să poată teroriza lumea dezvoltată.
  • Vă mulțumesc pentru tratative fructuoase. Glorie Ucrainei!

15:12 - Klaus Iohannis deschide declarația.

  • Această vizită are un caracter istoric pentru relaţia bilaterală şi transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi valori comune, cu o viziune pe termen lung şi axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetăţenilor noştri şi al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic. Mă bucură faptul că am semnat astăzi cu preşedintele Zelenski o declaraţie comună, eveniment la care tocmai aţi fost martori, o declaraţie care evocă exact acest cadru principial de cooperare.
  • Ne concentrăm ca Ucraina să câștige războiul. L-am asigurat pe președintele Zelenski de hotărârea României de a continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva Rusiei.
  • Susținem lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim.
  • Am condamnat din nou, în discuția noastră, atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene. Afectează securitatea cetățenilor români și ucraineni și afectează securitatea alimentară globală.
  • Vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate aeriene de protecție.
  • Am reafirmat angajamentul României de a lucra pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene pentru piețele globale.
  • S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit. Prin România tranzitează 60% din cerealele din Ucraina.
  • Vă asigur astăzi, dle președinte, că vom depune toate eforturile pentru sprijinirea Ucrainei, dar și a fermierilor români.
  • Voi pleda personal pentru aderarea Ucrainei și R. Moldova la UE.
  • Este o decizie strategică pentru UE.
  • Totodată, am arătat importanța implementării cuprinzătoare a reformelor UE în societatea ucraineană.
  • Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7 pentru Ucrainei, am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de președintele Zelenski. Doar Ucraina poate decide când și cum va implementa pacea.
  • Vă mulțumesc, dle președinte, pentru vizită și discuțiile foarte bune pe care le-am avut astăzi.
ADVERTISING

15:10 - Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis au ieșit la declarații, la Cotroceni.

14:43 - Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, nu cunoaşte motivul pentru care Zelenski nu a mai venit să susţină un discurs în plenul reunit al Parlamentului.

"Noi nu facem programul preşedintelui Zelenski. După cum ştiţi, este preşedintele unui stat aflat în conflict, în urma invaziei Rusiei împotriva lui. Programul domniei sale este unul care se schimbă de la clipă la clipă. Domnia sa hotărăşte unde merge şi unde nu merge. Nu pot eu să răspund. În nici un caz n-a venit din partea Camerei Deputaţilor. Nu pot eu să răspund pentru o modificare făcută de staff-ul domnului Zelenski. Pot eu să-l oblig pe preşedintele Zelenski sau pe un alt preşedinte să vină sau să nu vină?", a declarat Simonis.

Potrivit acestuia, preşedintele Zelenski nu s-a speriat "de nişte extremişti".

"Am mari dubii că preşedintele Zelenski, preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Rusia, deci cu Putin, se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti. (...) Exclud motivul să fie unul din personajele extremiste. (...) Cu siguranţă, din punctul meu de vedere nu ar fi trebuit oprită o astfel de vizită din cauza unor extremişti şi nu cred că acesta este motivul. Preşedintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de "săgeţile" lui Putin", a transmis preşedintele Camerei Deputaţilor.

14:38 - Discuţiile dintre cei doi preşedinţi s-au prelungit şi declaraţiile comune întârzie.

Iată imagini de la primirea oficială, postate de Klaus Iohannis:

13:59 - Membrii conducerilor celor două camere ale Parlamentului au decis anularea ședinței comune consacrată primirii mesajului președintelui Ucrainei, Volodîmir Zelenski, programată pentru marți, la ora 17:00.

13:25 - Chiar dacă nu va mai susţine un discurs, Zelenski va merge, totuşi, de la ora 16:00, la Palatul Parlamentului, unde are programată o întrevedere comună cu președintele Senatului și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Nicolae Ciucă și Alfred Simonis. De acolo, va pleca la Palatul Victoria pentru întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, de la 17.30.

13:04 - Zelenski a ajuns la Cotroceni, unde a fost întâmpinat cu onoruri militare de preşedintele Klaus Iohannis. Au călcat pe covorul roşu şi au primit salutul gărzii de onoare de la palat.

S-au intonat imnurile celor două state şi urmează ca cei doi preşedinţi să aibă discuţii tete-a-tete.  Ulterior, vor avea loc şi discuţii oficiale între delegaţiile extinse. 

Iohannis-Zelenski-garda-oficiala
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zelenski poartă aceeaşi uniformă verde, militară, pe care o vedem de la declanşarea războiului, iar Iohannis este la costum.

Ceremonia primirii oficiale a Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, la Palatul Cotroceni

12:58 - Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă este revoltat:

"Dacă discursul președintelui Zelenski este anulat, așa cum aud, este o rușine națională!

Chiar făcând abstracție că e președintele unei țări vecine, care la ora asta varsă sânge și ca noi sau frații moldoveni să nu aibă ruși în ceafă, anularea fără explicații este de o stângăcie enormă.

Dacă discursul este anulat, cer oficial explicații de la președintele Camerei Deputaților Alfred Simonis și președintele Senatului Nicolae Ionel Ciucă, precum și membrilor Birourilor permanente.

Dacă discursul este anulat, cer sancționarea celor doi clovni ai Moscovei, George Simion și Diana Iovanovici Șoșoacă-Oficial, pentru afectarea gravă a intereselor și imaginii României.

Vouă vă convine că România este sat fără câini? În caz de război suntem la mâna ăstora?", scrie pe Facebook Nicu Ştefănuţă.

11:13 - Liderul AUR George Simion jubilează după ce s-a anulat discursul lui Zelenski din Parlament.

Iată ce a postat pe Facebook:

E OFICIAL: Cu durere în suflet, anunțăm că viteazul președinte ucrainean Volodimir Zelinski nu va mai veni astăzi în Parlamentul României. Merge doar la Iohannis

Publicată de George Simion pe Marţi, 10 octombrie 2023
Întrebat dacă e adevărat sau banc, într-un comentariu, Simion replică: "Adevărat 100%, s-au speriat mititeii!"

11:11 - Discursul preşedintelui Zelenski, în plenul reunit al Parlament, care trebuia să aibă loc de la ora 17.00, a fost anulat, au precizat surse parlamentare pentru News.ro. Decizia anulării discursului a venit la scurt timp după ce Birourile reunite stabiliseră programul pentru ziua de marţi, care cuprindea discursul începând cu ora 17.00. Motivul anulării ar ţine de eventuale perturbări ale discursului, după ce Diana Şoşoacă ar fi ameninţat că "va fi rău dacă vine Zelenski în Parlament".

De altfel, iată ce a postat Şoşoacă:

ZELE, AI CURAJ SĂ TE ÎNTÂLNEȘTI CU MINE?AM O SCRISOARE SA ÎȚI DAU! E PENTRU ROMÂNII NOȘTRI DE DINCOLO PE CARE ÎI OMORI!

Publicată de Diana Iovanovici-Șoșoacă pe Marţi, 10 octombrie 2023

10:34 - Volodimir Zelenski a sosit. ”Am ajuns în Bucureşti, România, pentru discuţii cu Klaus Iohannis şi pentru a consolida relaţiile noastre de bună vecinătate”, a scris el pe Twitter.

”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întăreşte statul, precum şi pentru solidaritatea sa constructivă, care permite naţiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securităţii alimentare”, adaugă liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski mai spune că va discuta cu președintele Klaus Iohannis despre securitatea alimentară, dezvoltarea aviației, consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei și relațiile cu partenerii.

”România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întăreşte cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele naţiuni”, subliniază Zelenski.

Vizita lui Zelenski vine într-un moment important pentru apropierea dintre România şi Ucraina. În ultimele luni, ca urmare a tensiunilor pe tema cerealelor dintre Kiev şi vecinii săi - Polonia, Ungaria şi Slovacia - s-a putut constata o apropiere de ţara noastră.

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski s-au văzut şi întreţinut cordial chiar săptămâna trecută, în Spania, la summit-ul Comunității Politice Europene.

De altfel, preşedintele Ucrainei a lăudat recent România şi Bulgaria, în problema cerealelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇