Anchetă Reuters: Zelenski este înconjurat de colaboratori suspectați de corupție. Cine este „cardinalul verde"

Anchetă Reuters: Zelenski este înconjurat de colaboratori suspectați de corupție. Cine este „cardinalul verde"

În anii în care a fost director executiv al uneia dintre cele mai mari firme de construcţii din Ucraina, Oleh Maiboroda a păstrat role de bancnote de dolari într-un seif în spatele biroului său.

Banii, a declarat Maiboroda pentru Reuters, erau destinaţi să mituiască funcţionari publici pentru a aproba proiecte de construcţii. Sarcina de a înmâna banii, a spus el, a fost încredinţată unui avocat pe nume Oleh Tatarov, în prezent consilier principal al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Tatarov obişnuia să rezolve toate problemele cu forţele de ordine", a declarat Maiboroda, într-un interviu acordat la Viena, unde s-a stabilit pentru a scăpa de urmărirea penală în Ucraina pentru presupusul său rol în schemele de corupţie în care a fost implicată firma de construcţii Ukrbud Development LLC.

Maiboroda a spus că mita a trecut pe la Tatarov din 2014 până în 2019. Contactele avocatului cu poliţia, instanţele şi procurorii l-au făcut un intermediar perfect. „Bineînţeles că plătea" pentru a netezi cu autorităţile calea proiectelor, inclusiv pentru obţinerea autorizaţilor de construcţie, a spus Maiboroda. „Le dădea bani pentru ca aceste aranjamente să fie făcute", a adăugat el.

Comentariile lui Maiboroda ameninţă să reaprindă o controversă care l-a afectat pe preşedintele Volodimir Zelenski chiar şi în timp de război: acuzaţiile adversarilor politici şi ale militanţilor anticorupţie potrivit cărora oameni puternici l-au protejat pe Tatarov de urmărirea penală.

Maiboroda nu a furnizat nicio dovadă a acuzaţiilor sale, dar acestea se fac ecoul unei acuzaţii împotriva lui Tatarov, formulată de agenţia anticorupţie din Ucraina, potrivit căreia acesta ar fi organizat o dare de mită. Procurorii au închis cazul în aprilie 2022 din motive procedurale.

ADVERTISING

Tatarov, consilier al preşedintelui pentru agenţiile de aplicare a legii şi de securitate din 2020, a negat orice abatere şi nu a fost condamnat pentru nicio infracţiune. El a declarat că acuzatorii săi încearcă să regleze nişte conturi politice.

Corupția, o problemă pentru Zelenski

Zelenski a fost lăudat ca lider de când Rusia a început invazia sa la scară largă, în februarie anul trecut. Cu toate acestea, unii au pus la îndoială angajamentul său de a-şi respecta promisiunea de a lupta împotriva corupţiei.

Ucraina se situează în mod constant în jumătatea inferioară a Indexului anual de percepţie a corupţiei la nivel mondial realizat de Transparency International şi, în cel mai recent sondaj, pentru anul 2022, doar Rusia a fost considerată mai coruptă în Europa.

Miliardele de dolari de ajutor alocate guvernului lui Zelenski, precum şi ambiţiile de a adera la Uniunea Europeană, depind de faptul ca Ucraina să-şi dovedească seriozitatea în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi adoptarea bunei guvernări.

Într-un raport din iunie, Fondul Monetar Internaţional a declarat că donatorii şi investitorii străini trebuie să vadă reforme pentru îmbunătăţirea guvernanţei, a transparenţei şi pentru combaterea corupţiei „fără întârziere".

Într-o evaluare a şanselor de aderare a Ucrainei la UE, publicată în iunie 2022, Comisia Europeană a descris corupţia ca fiind „o provocare serioasă care necesită o atenţie continuă".

Un sondaj realizat de două institute de sondare de la Kiev, publicat la 11 septembrie, a constatat că 78% dintre ucraineni îl consideră pe Zelenski responsabil pentru corupţia guvernamentală. Un sondaj conex a constatat că 55% consideră că ajutorul militar occidental ar trebui să fie condiţionat de combaterea corupţiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tatarov, simbolul toleranței lui Zelenski față de corupție

Zelenski a declarat anterior că corupţia nu îşi are locul în administraţia sa. „Vreau să subliniez: dacă cei care lucrează cu mine sunt suspectaţi de corupţie, aceşti oameni vor fi concediaţi. Şi nu am văzut încă astfel de exemple în biroul meu", a declarat el, într-un interviu acordat în decembrie 2020 revistei Focus din Ucraina.

Iar în ultimele luni președintele ucrainean a luat măsuri pentru a răspunde celor care se îndoiesc de el.

În ianuarie, el a concediat mai mult de zece înalţi funcţionari pe fondul unor acuzaţii publice de corupţie şi nereguli, declarând: „Toate problemele interne care interferează cu statul sunt şi vor fi curăţate".

La începutul acestei luni, Zelenski l-a înlocuit pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, invocând necesitatea unor „noi abordări". Acest lucru a avut loc după o serie de acuzaţii lansate de presa ucraineană potrivit cărora Ministerul Apărării achiziţiona bunuri la valori umflate. Reznikov a declarat într-o conferinţă de presă la Kiev, cu o săptămână înainte de a fi înlăturat, că rapoartele sunt false.

Tatarov a supraviețuit, însă, tuturor acestor schimbări. Mai multe persoane din interior, intervievate de Reuters, au declarat că acesta este o figură crucială pentru a-l ajuta pe Zelenski să controleze agenţiile de securitate şi de aplicare a legii din Ucraina, care sunt foarte extinse.

„Tatarov a devenit simbolul toleranţei lui Zelenski faţă de corupţie în cercul său interior", a scris ziarul Kiev Independent la începutul acestui an, citând acuzaţia de mită.

Daria Kaleniuk, directorul executiv al Centrului de acţiune anticorupţie din Ucraina (AntAC), un ONG, consideră că într-o democraţie sănătoasă orice oficial acuzat de corupţie ar trebui suspendat până la dezvinovăţire.

ADVERTISING

„Dacă Zelenski nu scapă de Tatarov, nu va fi văzut ca fiind serios în epurarea ţării de corupţie", a declarat ea pentru Reuters.

Aliaţii lui Tatarov spun că acesta este o victimă a propriei sale eficienţe ca om de bază al lui Zelenski în ceea ce priveşte aplicarea legii. „Vor încerca tot ce pot pentru a-l doborî pe acest tip, pentru că el este vârful de lance", a declarat Nicola Mirto, un antreprenor italian şi fost client al lui. Mirto spune că Tatarov şi-a atras furia din partea unor oameni cu interese puternice prin susţinerea campaniei anticorupţie din Ucraina împotriva oligarhilor.

Controversele din jurul lui Tatarov

Zelenski a devenit preşedinte în mai 2019, cu promisiunea de a termina cu clientelismul şi corupţia care au afectat Ucraina timp de decenii.

Însă cariera guvernamentală a lui Tatarov a început cu câţiva ani mai devreme, în timpul lui Viktor Ianukovici, preşedintele pro-rus care a fost răsturnat de o revoltă populară în 2014. Tatarov a stârnit controverse la acea vreme cu o remarcă după ce forţele de securitate au tras asupra protestatarilor. Tatarov a susţinut că unele focuri de armă au venit din mulţime. Peste 100 de persoane au murit în cele trei zile de violenţe.

După înlăturarea lui Ianukovici, Tatarov a intrat în practica privată ca avocat. El a devenit, de asemenea, consilier juridic al unei companii de construcţii care face parte din corporaţia de stat Ukrbud.

Maiboroda a declarat că Tatarov era un operator abil, care lucra departe de birou, în cafenele, unde îşi întâlnea contactele, şi folosea aplicaţii criptate pentru comunicaţii. „El ştia despre aplicarea legii şi ne-a avertizat să fim atenţi să nu spunem aproape orice la telefon", a declarat Maiboroda pentru Reuters.

Tatarov nu a răspuns jurnaliștilor Reuters chestionat despre aceste acuzații.

Cardinalul verde

Tatarov nu este singurul membru al cercului de apropiaţi al lui Zelenski care este vizat de controverse. La fel şi şeful de cabinet al preşedintelui, Andrii Iermak, un asociat din cariera anterioară a lui Zelenski în lumea divertismentului. Nici Iermak nu a răspuns la întrebările puse de Reuters.

Fiu al unui diplomat sovietic, Iermak a lucrat anterior în producţia de film şi televiziune. În prezent, el se află frecvent alături de Zelenski la întâlniri guvernamentale şi evenimente publice. El este cunoscut printre diplomaţii străini drept „cardinalul verde", datorită influenţei sale şi pentru că, la fel ca şeful său, a început să poarte doar haine kaki.

În martie 2020, la o lună după ce Iermak a devenit şef de cabinet, au apărut înregistrări video în care fratele lui Iermak, Denis, în prezent soldat, este auzit discutând despre numirile în posturi guvernamentale şi sugerând că ar putea deschide uşi.

Denis a confirmat că înregistrarea era cu el, dar a spus că examina candidaţii şi ideile pentru proiectele pe care le propunea guvernului prin intermediul unui apel al cetăţenilor şi că înregistrările au fost editate într-o încercare motivată politic de a-l discredita pe fratele său. Andrii Iermak a respins, de asemenea, veridicitatea înregistrărilor spunând că este vorba de o lovitură politică.

Înregistrările au fost realizate de un fost instructor de poliţie, Dmitro Ştanko, care a fost ucis pe front, în estul Ucrainei, în octombrie 2022, potrivit văduvei sale, Liudmila Bielievţova. Ea a declarat pentru Reuters că scopul lui Ştanko a fost de a expune corupţia la nivel înalt. „A vrut ca Ucraina să fie o ţară normală", a spus ea.

Și Zelenski e acuzat de corupție

În octombrie 2021 au apărut întrebări cu privire la Zelenski însuşi, când s-a aflat că acesta a folosit companii offshore pentru a-şi gestiona averea şi că, cu puţin timp înainte de alegerea sa, a transferat o participaţie într-o firmă din Insulele Virgine Britanice unui asociat.

Acest asociat, Serghei Şefir, a devenit ulterior un consilier de top al lui Zelenski, lucrând în calitate de voluntar neplătit. Zelenski a declarat pentru televiziunea ucraineană ICTV în octombrie 2021 că aranjamentul offshore a fost pentru a-şi proteja afacerea de producţie TV de presiunile politice ale guvernului Ianukovici.

O analiză din octombrie 2021 a Agenţiei Naţionale pentru Prevenirea Corupţiei a constatat că „nu există dovezi de îmbogăţire ilegală".

Şefir a declarat pentru Reuters că toate activităţile sale de afaceri au fost legale şi că și el, și Zelenski, au depus toate declaraţiile fiscale necesare.

Părerea potrivit căreia corupţia persistă pe timp de război este larg răspândită în rândul câtorva zeci de locuitori intervievaţi de Reuters în cadrul unei vizite în mai multe oraşe şi sate la nord de Kiev care au fost cucerite de ruşi în luptele de anul trecut. Există, de asemenea, speranţa că, după sacrificiul războiului, ţara ajunge la un punct de cotitură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇